23 d’abril del 2014

Dol a les lletres ebrenques per la mort del poeta Gerard Vergés el dia de Sant Jordi


TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha estat el primer en comunicar la mort del poeta Gerard Vergés, nascut a la capital del Baix Ebre l'any 1931. Vergés ha mort, per tant, en plena diada de Sant Jordi i sobresortint entre els autors més venuts a les Terres de l'Ebre amb el seu últim poemari, 'El Jardí de les Delícies'. Vergés era farmacèutic i professor universitari, amb una interessant obra lírica i narrativa, que l'han convertit en un referent indiscutible de la literatura catalana. Sobretot, des que el 1981 va guanyar el premi Carles Riba amb el poemari 'L'ombra rogenca de la lloba'. Durant la postguerra, va ser un dels fundadors, juntament amb Jesús Massip, de la revista 'Geminis', publicada entre 1952 i 1961, en què col·laboraren escriptors i intel·lectuals com Joan Baptista Manyà, Manuel Ribas Piera, Alfonso Carlos Comín, Francisco Casamajó i Manuel Pérez Bonfill, entre molts altres. Aquesta publicació, de temàtica literària i cultural, elogiada per Ínsula i La Vanguardia, va ser la primera a publicar una esquela en català després del 1939, amb motiu de la mort de Carles Riba.


El 22 de maig del 2009 va rebre la Medalla d'Or de la ciutat de Tortosa, si bé ja disposava de la Medalla de Plata, atorgada durant l'alcaldia de Vicent Beguer. De fet, l'Ajuntament de Tortosa també ha comunicat oficialment la mort de Vergés, "un dels tortosins més il·lustres". Ho ha fet amb un missatge a la xarxa social de Twitter, poc després de les 23.30 hores.

El seu primer llibre publicat, 'L'ombra rogenca de la lloba',va guanyar el premi Carles Riba. Però aquest no és, tanmateix, l'únic premi conquerit per Vergés. De fet, la seua carrera l'ha dut a rebre la Creu de Sant Jordi l'any 1997. Com a traductor, destaca la seua versió dels sonets de William Shakespeare ('Tots els sonets de Shakespeare', 1993, premi Serra d'Or de traducció poètica 1994). La seua poesia completa ha estat traduïda al castellà de mà de Ramón García Mateos en el volum 'La raíz de la mandrágora' (2005). També va ser col·laborador habitual del diari Avui. Una part d'aquestes col·laboracions van ser recollides a 'Alfabet per a adults'. Era membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya des del 2001.


2 comentaris:

  1. Descansa en pau, mestre!

    ResponElimina
  2. ...siempre muy humilde, un gran " patriota "de Catalunya y de " la nostra terreta ", seguro que por "alla" se codeara con muchos y muchas de las letras, como he dicho siempre fue humilde pero un gran señor, mis conocimientos de el se remontan al antiguo instituto que entonces por bajo palio se llamaba el innombrable nombre del segundo de a bordo del Franco, que el ejercia su docencia a los del preu...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta