9 d’abril del 2014

Jordi Marsal, autor de 'Castor: la bombolla sísmica': ‘Florentino té tots els papers de l’auca’



ALCANAR (Montsià).- Què va motivar el projecte Castor? Quins interessos s’amaguen al darrera de la construcció del dipòsit submarí de gas davant de les costes de Vinaròs i Alcanar? Per què es van produir l’onada de terratrèmols d’ara fa sis mesos, coincidint amb els treballs d’injecció de gas matalàs al subsòl marí? Això és el que intenta explicar el llibre ‘Castor: la bombolla sísmica’, la investigació que acaba de publicar el periodista ebrenc Jordi Marsal. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Marsal ha qüestionat la falta de transparència durant la tramitació del projecte d’Escal UGS, les complicitats de l’empresa amb els governs del PSOE i del PP, i el tancament comunicatiu dels promotors del Castor després de la polèmica pels sismes. De fet, el periodista ha criticat la “llei del silenci” que han imposat, fins i tot, als tècnics del govern estatal. Marsal també s’ha preguntat per quin motiu van atorgar la concessió del Castor dos anys abans d’aprovar-se l’avaluació d’impacte ambiental, i sense haver estudiat prou el risc sísmic.

Marsal ha situat el projecte Castor al mig d’un joc d’interessos econòmics i polítics que té lloc als despatxos de Madrid i amb un protagonisme especial de la constructora ACS, l’empresa de Florentino Pérez. De fet, el periodista ha recordat que, en realitat, el projecte es remunta al 1996, amb una primera autorització del ministre popular Josep Piqué. Marsal ha detallat que un fons inversor canadenc, Dundee Corportation, va entrar en contacte amb ACS, i com la constructora acaba fent-se amb dos terceres parts de l’accionariat del projecte. Segons Marsal, Florentino Pérez té “tots els papers en l’auca del Castor”.

El periodista ha aconseguit revelar que la promotora no va calcular bé l’impacte del Castor sobre el subsòl marí, i que va preferir ignorar els advertiments de diversos experts. A més, Marsal ha remarcat el sobrecost del projecte, que finalment haurà costat més de 1.700 milions d’euros. Una xifra que marcarà la possible indemnització a Escal UGS, si finalment el govern de l’Estat no deixa reprendre l’activitat de la planta marina. Segons Marsal, aquesta compensació i les pressions que està fent ACS estan provocant els dubtes del govern del PP a l’hora de desmantellar un projecte que. a principis de la legislatura, el ministre José Manuel Soria considerava innecessari i massa car.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta