13 de gener del 2011

El Panxampla demana més rapidesa en el canvi de nom del barri 13 de Gener


L'alcalde ja ha donat instruccions · Membres del casal popular es reuneixen amb Bel per insistir en la retirada del monument i d'altres símbols franquistes ·

Avui, 13 de gener, fa 72 anys del dia en què les tropes de Franco van aconseguir travessar l'Ebre i van ocupar totalment la ciutat de Tortosa. Ahir, el Casal Popular Panxampla va reclamar a l'alcalde “més celeritat” en el canvi de nom del barri 13 de Gener, una denominació amb què els franquistes van voler commemorar “el dia de l'alliberament” de Tortosa. I la casualitat va fer que, al migdia, una delegació del casal Panxampla es reunís amb Ferran Bel. La trobada havia de fer-se el 24 de desembre, però es va ajornar per motius d'agenda de l'alcalde. L'objectiu de la reunió –a petició de l'entitat– era analitzar la situació després que l'Ajuntament rebutgés el 8 de novembre, amb els vots de CiU i el PP, la moció popular que també reclamava la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre, a més d'un canvi de nom de la plaça i de l'institut Joaquim Bau.



En sortir de la reunió, un dels portaveus del casal Panxampla, Guillem Argelich, va explicar que l'alcalde només els havia confirmat que ja havia donat les instruccions oportunes perquè es facin els canvis al 13 de Gener, barri que ahir encara mantenia la senyalització amb el topònim franquista. Al novembre, a causa de l'enrenou provocat per la moció popular que havia presentat el casal Panxampla, l'alcalde va treure la pols a un acord de ple del febrer del 1981. Aquell acord aprovava el canvi de nom del 13 de Gener i la seua substitució per Grup del Temple. Però fins ara l'Ajuntament l'estava incomplint, tot i que va arribar a editar mapes i que havia instal·lat alguna placa amb el topònim democràtic, ara ja mig esborrada pel pas del temps. Així, Bel es va comprometre a donar instruccions per eliminar el topònim franquista de la retolació –bàsicament, els senyals de Carreteres a l'autovia C-42– i dels documents oficials. En aquest sentit, l'últim i més important document que inclou la denominació Conjunt 13 de Gener és el pla d'urbanisme aprovat el 2007. A banda d'això, una altra anomalia és que encara no hi ha cap placa al carrer de Josep Rodríguez, l'alcalde republicà de Tortosa des del 24 d'octubre de 1936 fins a l'acabament de la guerra. L'Ajuntament li va dedicar un carrer al Grup del Temple, al costat d'un parc infantil proper al camí del Mig. Però no hi va posar cap placa –és l'únic de la barriada que no en té–, alhora que mantenia el topònim del 13 de Gener.

Publicat a El Punt

13 comentaris:

  1. No es pot negar la tenacitat dels panxampleros, llàstima que no es dediquen a coses més pràctiques com a engegar campanyes contra la desocupació massiva en les nostres industrises, la falta d'infraeestrucutes adeqüades, la inmigració...Ja comença a cansar la tergiversació i l'aprofitament del tema de la Guerra Civil tant per la fgalsa esquerra pijiprogre com per part de la dreta més rància i caciquil. Memòria històrica si, però sense partidismes.

    ResponElimina
  2. Saberut, tens tota la raó.

    ResponElimina
  3. Campanyes contra la immigració, dius ?
    Home, pots dir el que et roti sobre la perseverança i insistència de Panxampla amb el tema de la memòria històrica, el què no es pot fer és acusar de que no facin campanyes sobre tot el que dius i més. El que passa és que a tu ( i a mi ) i a La Marfanta i, en general a la ciutadania, desgraciadament, nomes ens interessa el que ens interessa. Si és una qüestió polèmica, més que més.
    De campanyes del tipus que tu reclames en fan sovint.

    http://casalpanxampla.blogspot.com/

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. De quins partidismes parles saberut?
    De la dictadura i la democràcia?
    Una de les tradicions tortosines, per excel·lència, és el poc cas que s'ha fet sempre a les iniciatives de la gent jove o dels "no arramblats al poder"
    Hauríem vist maratons, tipus TV3, abans que comences a emetre cap programa. O grans estrelles de l'espectacle actual abans que fossin tan famosos i valguessin un ull de la cara.
    "Off sides" a manta, parlant de partits.

    ResponElimina
  6. I si no fossin ells qui ho faria?
    No es preocupen d'això els governants que presumeixen, tan dignes que semblen.
    Com que no s'encanten los papers!
    Jo me'n recordo d'un projecte dels anys 70 per a fer un pont a Remolins.
    Veigues tu com s'apeguen als calaixos!
    O una circumval·lació est de la ciutat, o un parc temàtic, oooooooooo........
    Al final, endeutaments per a pissines privades o vendes de patrimoni, com... 1,2,3 ... l'EMSP, per no parlar dels monumentalismes tan egòtics com cars.
    Al seu costat llambordejar lo llambordejat sembla "pecata minuta".
    Qui s'ha de preocupar de quelcom, per petit que sigue, que hauria de fer més de trenta anys que s'hagués tingut que fer, des d'aquells llunyans temps de Beguer?

    ResponElimina
  7. Les excuses del grup de CiU de Tortosa són penoses. Hi ha un bon nombre de gent que està en contra de l'exhibició pública de símbols franquistes, han passat les eleccions i ara quin és el problema? Ningú coneix la Pl. Joaquín Bau com a tal sinó com a Pl de l'Estadi. I ara que es faran les obres, pq no s'aprofita per a fer el canvi? I continuar amb la cantarella que el monument del mig del riu no és franquista...és insultant. Per cert, la Creu de Santa Clara té la inscripció "Caidos po España!!! Presentes!!". Ningú en dirà res d'aquell insult a la dignitat democràtica?
    Mentre els fantasmes del passat continuen vius a Tortosa, què vol ser Tortosa?

    ResponElimina
  8. Els fantasmes no continuen vius, els hi doneu vida vosaltres.

    ResponElimina
  9. Mentre anem discutint lo del mamotreto este del riu i los canvis de nom com a temes d'importància capital, l'hospital nou a fer punyetes...a cada bugada perdem un llençol, i tots calladets, i total per canviar el nom d'un barri que tothom li diu pese a qui li pese lo 13 de Gener, no sols passa com a la plaça de l'Estadi, si busqueu exemples sigueu honrats i no fesseu anar la sequia cap al vostre costat...menys demeagogies de baratillo i més acció, oco!!i que conste que els panxampleros són un col.lectiu molt necessari per a la nostra ciutat, però no sempre podenj estar tot lo brillans que un desitjaria...

    ResponElimina
  10. saberut, a tu et va semblar bé que l'Vda. del Generalíssim se li canvies el nom pel de la Generalitat, encara que tothom li deia generalíssim ?
    Vull dir, hi han coses que s'han de fer perquè toca i punt. Si la gent hi està d'acord, millor que millor, i sinó hi està, que s'aguante.

    ResponElimina
  11. I si es va canviar llavors perquè es van dixar els altres noms... tot plegat maniobres de maquillatge, coses més greus estan passant i tots los pijoprogres preocupats per los ditxosos canvis de nom.Demostres poca democràcia quan disu que si no agrada que s'aguanten...cada dia certa "progresia" s'assembla més als elements reaccionaris. Quan Franco menjavem Guerra Civil i Cruzadas, ara mengem Memòria Històrica (plena de despistes, per cert)i fosses comunes etc, etc...perquè no ho van fer les suposades esquerres quan van governar?Expediente X...

    ResponElimina
  12. A la vida, Saberut, hi ha gent per a tot. Si tu ets dels que opines que Hospital, hospital, hospital, altres diran faena, faena, faena, i així fins a 6 bilions.
    Tampoc comparis l'aplanadora del règim amb un pic a l'història d'una ciutat.
    Un fantasma, com el de Franco, no és que s'oblide fàcil. I ens cal oblidar-lo per viure amb una nova cara. I d'entrada tot allò que el recordi no deixa de ser una estampeta o escapulari de la seva vida i obres. Millor llevar les estampetes del senyor de la guerra.
    I no parlem de fantasmes Guti, que tu apareixes i desapareixes com a idem.
    Jo fa un moment parlava de cabres... Veieu com és esta vida?

    ResponElimina
  13. saberut, sabia que t'ho posava fàcil. Si, si, repeteixo: en segons quines coses el que no estigui d'acord que s'aguante. Agafant el teu argument en el màxim de la seua aplicació, ni pagaríem impostos ( tret de quatre tontos -alguns d'ells pijoprogres com dius tu- ) ni multes, ni sancions, ni aniríem a treballar a les 8 del matí, i ens jubilaríem als 50. En qualsevol cas, no ens enganyem, ara, tampoc s'ha consultat ningú per a deixar el monument al seu lloc. I, si demanar la retirada ha de servir per qualificacions de pijoprogres, retrets per parlar de memòria històrica etc., defensar la permanència també pot servir per qualificacions per l'estil: fatxa, falangista, dictador o franquista.
    Per cert, a tu en van preguntar si s'havia de deixar d'emetre per la radio l'àngelus a les 12 del migdia i el "Parte" a les 2 ?
    I pel que jo puc intuir, si més no, la gent de Panxampla, no crec que se'ls pugui etiquetar de pijoprogres. Crec que el sabria tant de mal lo de progres com lo de pijos.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta