5 d’abril de 2014

Mas parla de pau, 'llibertat i autogovern' en l'acte pels 75 anys de la Batalla de l'Ebre


CORBERA D'EBRE (Terra Alta).- El futur de Catalunya s'ha de construir amb un "esperit pacífic" i una "radicalitat democràtica". Amb aquestes paraules s'ha referit el president de la Generalitat, Artur Mas, al procés pel qual passa el país actualment. Mas ha insistit també en què cal avançar deixant que un poble com el català "es pugui governar a ell mateix", integrat "a la península Ibèrica, a la Unió Europea i on convingui", "mai aïllat", ha puntualitzat. Així mateix, ha deixat clar que res mereix "ni un gram de violència". El president ha realitzat aquestes declaracions en la seua intervenció a l'acte de commemoració del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre, aquest dissabte al Poble Vell de Corbera d'Ebre.

"La llibertat i l'autogovern d'un poble són molt importants", ha remarcat Mas, però ha puntualitzat que no mereixen "ni un gram de violència, sinó un gran respecte democràtic". Així mateix, el president de la Generalitat ha lloat la mobilització i la conscienciació del poble català, i s'ha mostrat confiat que, "si no s'aparta del camí del pacifisme i les bones maneres", acabarà avançant. Artur Mas ha deixat també molt clar que cal recordar el passat i fer homenatges com el d'aquest dissabte "per no oblidar", i perquè fets com la Batalla de l'Ebre "no han de tornar a passar més". El president ha finalitzat la seua intervenció dient que "reclamem poder decidir en llibertat el nostre futur col·lectiu".

Antonio Álvarez, alcalde de Corbera d'Ebre, ha demanat directament al president Mas, i a tots els polítics catalans, que continuïn fent un "esforç" per arribar a una entesa "que ens permeti poder decidir el nostre futur el 9 de novembre". Álvarez també ha volgut "encoratjar" els diputats i diputades que dimarts 8 d'abril aniran al Congrés "a defensar el nostre dret a votar".La vicepresidenta del Govern, i presidenta del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), Joana Ortega, ha dit en el seu discurs que l'acte d'aquest dissabte "no és una simple commemoració històrica", sinó que "és el record del que som", i ha remarcat que "ens interessa com un crit a favor de la pau". En aquest sentit, Ortega ha lloat la feina del COMEBE, que "converteix el passat en una eina per construir el futur".

75è aniversari de la Batalla de l'Ebre

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit a Corbera d'Ebre l'acte commemoratiu dels 75 anys de la Batalla de l'Ebre, organitzat pel COMEBE. L'esdeveniment va ser suspès el passat 16 de novembre per la nevada que va afectar aquell dia les Terres de l'Ebre.

Després de fer un recorregut pels carrers del Poble Vell, el president ha inaugurat el monument creat per l'ocasió. Es tracta d'una escultura de l'artista corberà Josep Cañada, que porta el nom de la Foradada, en referència a la forma amb què es denominava Corbera abans de la guerra. El monument simbolitza una porta, formada per un pilar de pedra, extreta de les restes dels murs de les cases del Poble Vell, i una planxa de ferro on hi ha retallada la silueta de l'Ebre.

L'acte de commemoració en sí ha tingut lloc a l'església de Sant Pere, al mateix Poble Vell de Corbera, i s'ha iniciat amb l'arribada de la Flama de la Germanor, com a símbol de l'agermanament de tots els territoris ebrencs que van patir els efectes de la guerra. La Flama de Germanor va iniciar el seu recorregut a l'aeròdrom de la Sènia el passat 25 de juliol, data en què es commemorava el 75è aniversari de l'inici de la Batalla de l'Ebre. La torxa ha entrat a l'església de la mà d'un veí de Corbera d'Ebre, de 76 anys i un nen de la Sènia, de 6 anys, i el president de la Generalitat ha encès un fanalet que ha presidit l'esdeveniment.

Durant l'acte també s'ha presentat l'audiovisual 'Fem Memòria', que recull el testimoni de corberans i corberanes que van viure la batalla de nens. Posteriorment, el coordinador general d'Àrees Tècniques del COMEBE i catedràtic d'Història Contemporània de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté, ha llegit el manifest del 75è aniversari de la Batalla de l'Ebre. El punt i final l'ha posat la Banda Municipal de Benissanet amb 'Els Segadors'.


Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta