3 d’abril del 2014

Tortosa es podrà estalviar 3,2 milions en 12 anys amb l'externalització i renovació de l'enllumenat públic


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa aprovarà el proper dilluns, en sessió plenària, l'adjudicació definitiva del projecte d'externalització de l'enllumenat públic i dels semàfors de la ciutat. El concurs l'ha guanyat la unió temporal d'empresa SECE-ACSA, que es farà càrrec de la gestió i manteniment de l'enllumenat per un període de dotze anys. L'adjudicació es fa per un import de 538.000 anuals, però l'empresa es compromet a fer una inversió de gairebé dos milions d'euros. Amb l'externalització d'aquest servei, l'Ajuntament assegura que aconseguirà un estalvi energètic superior al 60%, amb la renovació de més de 7.000 punts de llum, i també un estalvi econòmic de més de 3,2 milions d'euros en els dotze anys de durada del contracte.

Actualment, la despesa en l'enllumenat públic a Tortosa té un cost d'uns 800.000 euros. Amb aquest nou contracte, l'Ajuntament pagarà 538.000 euros anuals -iva exclòs- durant dotze anys, estalviant-se durant aquest període més de 3,2 milions. Però més enllà de l'estalvi econòmic, l'estalvi energètic està xifrat en un 60,3% passant d'un consum actual de més de 5,3 milions de quilowatts a 2,1 milions de quilowatts. La renovació i manteniment de 7.534 punts de llum, 181 quadres elèctrics, 125 dels quals sense regulació lumínica, s'iniciarà durant aquest mes d'abril, i està previst que s'enllesteixi abans de finals d'any. El consum es reduirà en més del 60%. A més, també s'inclou la renovació d'uns 200 semàfors amb 575 làmpades, que se substituiran per leds de 15 watts, així com catorze unitat de regulació semafòrica.

D'altra banda, els canvis en els semàfors permetran aconseguir un estalvi de consum energètic del 85%. A més, el contracte estableix que l'empresa s'ocuparà del subministrament energètic, el manteniment integral i conservació, l'estalvi econòmic i adequació d'instal·lacions. I l'adjudicatària es compromet a fer inversions per valor d'1,59 milions, als quals cal afegir 399.000 euros en concepte de millores com és la instal·lació de noves lluminàries, la instal·lació de bàculs, o l'elaboració d'auditories energètiques.

En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat aquest dijous que aquestes auditories permetran establir la possibilitat de millorar l'eficiència energètica dels edificis municipals, que ara queden fora del concurs. L'externalització de l'enllumenat públic afectarà a tot el municipi de Tortosa, incloses les EMD de Bítem, Campredó, i Jesús, i els pobles dels Reguers i Vinallop.

Les làmpades actuals se substituiran majoritàriament per models d'halogenur metàl·lic amb cremador ceràmic de menor potència, excepte al nucli antic, on s'aposta per làmpades de vapor de sodi d'alta pressió (llum groga). Les làmpades podran regular-se de manera unitària i tots els quadres elèctrics tindran control d'encesa i apagada. L'alcalde ha demanat "comprensió" als veïns del municipi perquè potser hi hagut deficiències en el manteniment de l'enllumenat públic en algunes zones de la ciutat. Però ha afegit que s'estava a punt de signar aquest contracte que suposarà una millora en la qualitat del servei, així com una aposta per l'eficiència energètica de tot el municipi. L'adjudicació del contracte s'aprovarà el proper dilluns en sessió plenària i en les pròximes setmanes se signarà perquè l'empresa comenci a executar els treballs.

Via ACN 
Imatge Ajuntament de Tortosa

2 comentaris:

  1. ...yo no lo entiendo... se pagara menos, si que cambiaran todas las lamparas, pero la empresa pondra muchas mas pelas..., en fin teniendo el "tufillo" de lo de las piscinas, zona azul... creo que habra pronto mucho mas tufillo con esa empresa, nos pasara como con la basura que hay un choque y los vidrios estan dos semanas para recoger y casi siempre estaremos con puntos de luz a oscuras la mayor parte del año...

    ResponElimina
  2. Hi han moltes coses a dir.
    Primera,sent un servei public, be es pot externalitzar el canvi de làmpades, però, perqué no assumir el manteniment amb personal i mitjans del propi ajuntament, que son llocs de treball per a tortosins?
    Mirant des de los turons del voltant és pot identificar els punts on es fa un sobrecost i sobre il·luminació. (lampades potents i blanques).
    Heu vist mai Cuenca de nit? Fa un goig que t'espatarres i això de vapor de sodi ja va fa uns vint anys..... mentrestant aquí "pelant la pava".
    La innovació dels leds també fa anys que volta, però, i la direcció dels focus?
    Que no n'hi ha que emeten llum cap a dalt, on no s'aprofita?
    Han consultat les organitzacions conservacionistes que porten el cul pelat sobre l'estalvi energètic?
    La poca eficiència va unida a la poca actitud governamental. Compte, no son les làmpades l'únic lloc on estalviar. Cada casa també ho es, cada comerç, cada industria.
    No hi manca només un projecte intern de l'ajuntament, cal també una normativa d'eficiència energètica del municipi.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta