20 de juny del 2014

El pla contra el caragol maçana fa retrocedir la plaga a unes 1.600 hectàrees del Delta


AMPOSTA (Montsià).- El Departament d'Agricultura calcula que les mesures del pla de xoc contra el caragol maçana al delta de l'Ebre han aconseguit, per primer cop, fer retrocedir l'àmbit d'afectació de la plaga i reduir-lo a unes 1.600 hectàrees. Mentre que la inundació de 3.406 hectàrees d'arrossars hauria permès eradicar gairebé la presència dels invasors, l'assecament de 7.726 hectàrees, pràcticament totes al marge esquerre, hauria arribat a ràtios de mortaldat d'entre el 80 i el 85%. D'acord amb aquests resultats, el Departament considera que els danys sobre el conreu d'arròs en l'actual campanya segueixi una "tendència a zero", que s'haurà de confirmar en el moment de la collita.

"No podem cantar victòria però sí que al 2013 hi ha hagut un canvi de tendència. Fins ara, el caragol anava progressant i aquest és el primer cop que li hem parat els peus. No hem guanyat batalla però si que li hem parat peus", ha declarat, exultant, el director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l'estratègia de lluita contra la plaga, Jordi Sala, en la presentació dels resultats del pla de xoc per a la campanya de 2014. Els tècnics han monitoritzat 11.500 hectàrees, 10.000 a l'hemidelta esquerre, inclosos arrossars, 800 quilòmetres de xarxa de canal i 40 quilòmetres del tram final del riu.

El responsable del Departament ha indicat que mentre la superfície amb presència constatada o potencial del caragol va créixer fins situar-se en les 2.300 hectàrees del passat 2013, principalment concentrades a l'hemiedlta esquerre, aquest 2014, partint d'un càlcul conservador, se'n comptabilitzen 700 menys. Aquesta correlació, ha afegit, també es plasma en les hectàrees de conreu d'arròs perdudes, que després de ser simbòliques durant els anys 2011 i 2012 -una i sis, respectivament-, va arribar al centenar l'any passat. "Fins que no fem la collita no donarem la dada definitiva, però la tendència és a zero", ha subratllat.

Segons ha argumentat, el resultat de tot plegat -i després d'haver invertit més de 5 milions d'euros des de 2009, més d'1 el passat 2013- obeeix a l'efectivitat de les mesures plantejades en el pla de xoc i al "canvi d'enfoc" aplicat a partir de principis de campanya pel Departament a la forma de fer front a la plaga, sigui assumint la lluita amb una visió global -econòmica, social i ambiental-, com aprofundint en la coordinació administrativa i la "implicar i convèncer" dels pagesos del fet que eliminar la plaga "està a les nostres mans si anem tots a una". "Abans tenien una actitud reactiva, dient que no era important, però ara comencen a estirar l'administració per fer més coses i que posem el peu al coll i el comencem a dominar", ha explicat Sala.

La principal actuació per aturar-lo ha consistit en la inundació amb aigua del mar de més de 3.400 hectàrees i l'assecament de més de 7.700, sacrificant part dels ajuts agroambientals dels productors. En el cas de la salinització, Sala ha reconegut que s'han detectat alguns punts amb exemplars de caragol perquè "no s'ha fet bé" la inundació, un aspecte que es millorarà en pròximes campanyes. A aquestes mesures s'han afegit els tractaments amb saponines de 2.191 hetàrees. Segons el responsable del Departament, en cap d'aquests dos casos el tractament ha tingut conseqüències sobre el sòl, el conreu de l'arròs ni sobre el medi.

Sense efectes sobre el sòl i el medi

En aquest sentit, els tècnics d'Agricultura haurien estudiat els efectes de l'aplicació de l'aigua salada i les saponines sense constatar marges de salinitat més alts o conseqüències en el medi dels fitosanitaris -que afecten el lloc on s'apliquen i es descomponen ràpidament-. Així, constaten que, malgrat aquestes accions, ha estat l'any amb més presència d'aus al Delta. El pla de xoc s'ha complementat amb la recollida manual de postes i exemplars en més de 80 quilòmetres de canalització, 367 controls de maquinària agrícola o la inspecció de 252 centres d'aquariofília, alguns de fora de Catalunya en col·laboració amb el Ministeri, per detectar possibles exemplars.

"Ara conquerim terreny i expulsem el caragol del marge esquerre", ha volgut remarcar Sala, que no s'ha atrevit a precisar com es planificarà una possible nova inundació amb aigua salada dels arrossars del marge esquerre de cara la pròxima campanya. Una part del problema, però, i segons ha reconegut, no es troba en els arrossars o la xarxa de regadiu del Delta, sinó al propi riu, on molts caragols maçana tenen el seu hàbitat i es procreen, nodrint els arrossars del marge esquerre a través de les canalitzacions. "Si tenim una baixa intensitat al riu serà més fàcil controlar els camps d'arròs", ha admès.

Coordinació entre administracions

Perquè aquest tipus d'actuacions siguin efectives, caldrà aprofundir en una millor "coordinació" entre les administracions implicades o amb competències a l'hora d'eradicar la plaga. Un aspecte, segons Sala, que també ha millorat en el marc d'aquest "canvi de tendència" experimentat aquest 2014. Això inclouria també la Unió Europea, que fins ara havia mostrat poc interès en el problema però que ara mateix ja comença a ser conscient del seu abast.

En aquest sentit, una representació de les comissions d'Agricultura, Medi Ambient així com responsables de Sanitat Vegetal i Humana es van desplaçar fa unes setmanes al delta de l'Ebre per conèixer el problema "in situ". En breu, ha apuntat Sala, tindrà loc una segona trobada per pactar i consensuar mesures. El Departament pretén que el pròxim Programa de Desenvolupament Rural assumeixi el caragol maçana com un tema específic perquè es puguin aplicar les mesures de forma "flexible" any rere any sense l'obligació de mantenir-les invariables durant cinc anys.

El Departament confia també que el govern espanyol, sigui a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) o la direcció general de Marina Mercant emprengui la regulació de les mesures de control de les embarcacions que naveguen pel riu. La CHE s'ha compromès també a instal·lar una barrera elèctrica a l'alçada d'Amposta per evitar que la plaga remunti el riu i s'escampi per la xarxa de reg.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta