24 de juny del 2014

Inquietud a Alcanar davant la indecisió del govern espanyol sobre el tancament del Castor


ALCANAR (Montsià).- Les declaracions del secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, afirmant que el tancament definitiu del projecte Castor "s'ha de pensar" per l'elevat cost econòmic que ha suposat la seva materialització, ha causat inquietud a Alcanar. L'Ajuntament ha tramès una carta a aquesta dependència del Ministeri d'Indústria reclamant de nou informació al voltant del projecte després que Nadal afirmés que, malgrat haver causat prop de 600 terratrèmols, pot "ser necessària en el futur". "No es pot mercantilitzar la salut d'un territori i els interessos econòmics no haurien de predominar sobre la seguretat de les persones", ha declarat l'alcalde, Alfons Montserrat.

En un seminari organitzat a Santander la setmana passada, el secretari d'Estat d'Indústria es va escudar en l'elevat cost del projecte, "més de 1.000 milions d'euros", que en realitat són més de 1.700, per justificar la voluntat del govern espanyol de donar-li una suposada utilitat futura. Malgrat això, i movent-se en l'habitual indefinició al respecte, Nadal va apuntar també que no es podria continuar injectant-hi gas si es produeixen nous sismes, com així han confirmat els informes de l'Institut Geogràfic Nacional, l'Institut Geològic i Miner i com així ho podrien fer els encarregats a la Universitat d'Stanford i al Massachussets Institute of Technology (MIT).

El govern espanyol admet que, si bé en el moment de gestar-se, el projecte semblava que havia de tenir "una importància fonamental" per emmagatzemar gas durant l'estiu, quan els preus són més barats, i distribuir-lo a l'hivern, amb els majors pics de consum, les circumstàncies econòmiques actuals han canviat. Però, malgrat això, continua resistint-se a trobar una solució immediata a l'enrenou tècnic, econòmic i jurídic plantejat per tancar definitivament el magatzem submarí.

"La tònica segueixi sent la manca d'informació cap als municipis afectats pels sismes, ja que hem conegut el contingut dels informes de l'IGNE i de l'IGME a través dels mitjans de comunicació", ha afirmat Montserrat, que ha demanat reunir-se amb Nadal "al més aviat possible per conèixer l'estat del projecte".

Bons escombraria

Una de les claus més important del cas rau, precisament, en el seu finançament. L'agència de qualificació creditícia Firch Ratings han rebaixat en tres graus la valoració dels bons del projecte Castor, situant-los com a 'bons escombraria', davant la incertesa que l'envolta. Consideren que l'escenari més probable és que la promotora Escal UGS, en mans majoritàriament d'ACS, renunciï al projecte a finals de novembre. Aquesta és la data que l'empresa es va comprometre a posar en marxa el Castor o, en cas contrari, retornar als inversors bona part dels més de 1.400 milions d'euros obtinguts gràcies a l'emissió efectuada amb el suport del Banc Europeu d'Inversions (BEI) -que va comprometre en l'operació 500 milions públics-.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta