3 de juliol del 2014

Flix i Corbera abandonen l'AMAC per discrepar amb les elevades quotes i la gran despesa en viatges

FLIX (Ribera d'Ebre ). - Els ajuntaments de Flix (Ribera d'Ebre) i Corbera d'Ebre (Terra Alta) han decidit abandonar l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC), pel seu total desacord amb les elevades quotes anuals que requereix i la seva gestió econòmica. Els plens dels respectius consistoris han ratificat la decisió aquest dimecres a la nit. Anualment, Flix aportava a l'AMAC entre 16.500 i 21.000 euros, mentre que Corbera en pagava 4.500 euros. L'alcalde flixenc, Marc Mur, ha argumentat que la ciutadania no pot entendre mantenir la vinculació amb l'associació quan aquesta es nega a rebaixar les quotes, tot i aconseguir 122.000 euros de beneficis anual i destinar-ne 186.000 a despeses de viatges.

A Flix, l'acord es va prendre per unanimitat dels grups representats al ple -no adscrits, ERC i CiU-, que no van desaprofitar l'oportunitat per denunciar la mala gestió i, fins i tot, el malbaratament de recursos a l'interior de l'entitat. "Pot entendre algun ciutadà de Flix o d'alguns municipis que el seu ajuntament destini 20.000 euros a l'any a formar part d'una associació o agrupació de municipis? La meua resposta és clara: no. No ho pot entendre ningú", va subratllar Mur.

El consistori flixenc, com el de Corbera d'Ebre, havia negociat amb la resta de membres d'AMAC del territori i amb els responsables de l'ens una rebaixa substancial de les quotes. Flix reclamava un 50% però Mur assegura que haurien acceptat el 25%. Però la proposta va quedar desestimada a l'assemblea general del passat divendres a Almonacid de Zorita (Guadalajara), tot i el suport d'alguns municipis de l'àrea d'influència de la nuclear d'Ascó, com la Palma d'Ebre, Móra d'Ebre, la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre), la Figuera (Terra Alta) i un municipi basc -Garcia es va abstenir-. Davant d'aquest escenari i la impossibilitat, segons Mur, de canviar "des dins" la dinàmica econòmica actual de l'AMAC, el consistori flixenc ha decidit marxar-ne fruit de "l'esgotament". Segons argumenta Mur, les "elevadíssimes" quotes que segons els anys ha d'assumir Flix, entre 16.500 i 21.000 euros contrasten amb les de pocs centenars d'altres entitats. No s'explica per què l'AMAC es nega a rebaixar les quotes dels municipis quan l'últim any va registrar un resultat positiu de 122.000 euros i una retallada del 25% de les aportacions municipals suposaria 121.000. 

572.000 euros en un fons

"Pot prescindir de 121.000 euros a l'any? Pot. Equilibraríem el pressupost i si baixem la despesa d'un capítol que suposa el 25% pot sobreviure amb la rebaixa de quotes, menys pressupost i amb un funcionament molt diferent, fent el que han fet tots els ajuntaments, adaptant-nos a la situació actual", ha subratllat.

Especialment sagnant per a consistoris com el de Flix resulten aquests 186.000 euros anuals que es destinen a dietes i viatges, una quantitat extraordinària que es prioritza en un moment de crisi social i econòmica com l'actual en el marc d'un pressupost total de 624.000 euros. Per contra, ha recordat Mur, l'AMAC acumula al banc un "fons de maniobra" de 572.000 euros. "No es pot explicar això, s'ha de corregir", ha insistit Mur.

En el cas de Corbera d'Ebre, la quota, de 4.500 euros, suposava un llast important per a un municipi petit, dels "últims" que cobra per trobar-se en l'àrea d'influència de la central, segons apunta el seu alcalde, Antonio Álvarez. La negativa a rebaixar-les va suposar un cop definitiu: al ple, van votar a favor l'equip de govern d'ERC i UPTA, mentre que el PP i un regidor de CiU van votar en contra i dos convergents més es van abstenir. De fet, admet, el consistori ja es plantejava fa temps abandonar l'entitat, com fa temps ho va fer Riba-roja d'Ebre, però la promesa de la reducció havia posposat la decisió. "Estant en temps de crisi les despeses de l'AMAC han crescut i com no vam aclarir per què, vam decidir marxar", relata Álvarez. Els alcaldes han respost també amb contundència les crítiques per la seva marxa perquè posaria en risc l'existència mateixa de l'associació. "És cert, hem posat en risc aquest funcionament, que es gastin 186.000 euros en viatges", ha ironitzat Mur. En aquest sentit, ha instat els municipis que es mantenen a l'entitat a gestionar-la "com bonament sàpiguen". "Els nostres arguments són molt difícils de rebatre", ha reblat, tot recordant que, malgrat tractar-se d'una entitat de dret privat, les despeses de l'AMAC són finançades totalment amb diner públic municipal. "S'ha de ser molt curós i donar explicacions de com es gasta fins l'últim euro. Si no hi estem d'acord, hem de marxar", ha tancat. "Potser quan es van fer les nuclears va servir, però ara ja no...", ha tancat Álvarez.

Via ACN


Posted via Blogaway

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta