25 de juliol del 2014

La Festa del Renaixement torna a insuflar aires del segle XVI al nucli antic de Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- Els aires del segle XVI tornen a omplir tots els racons del nucli antic de Tortosa fins el pròxim diumenge. Centenars de persones han assistit aquest dijous al vespre a l'acte inaugural de la XIX edició de la Festa del Renaixement amb la tradicional acte a la plaça de l'Ajuntament, l'obertura de les portes de la ciutat i la lectura del pregó a l'absis de la Catedral. Abanderats, bestiari popular o famílies nobles d'època han passejat pels carrers de Tortosa en el preludi de tres dies d'immersió a l'època daurada de la ciutat. El pregoner de la festa, el periodista Xavier Graset, ha glossat la ciutat i l'esdeveniment, que ha qualificat com el "sistema d'immersió històrico-festiva total".


"Terra d'aigua. Terra d'un riu. Visca la Vegueria de Tortosa". Aquesta és la proclama solemne que marca oficialment l'inici de la festa. Insígnies antigues onejant al carrer, els grups de música tradicional instruments en mà, els nobles asseguts a les seues poltrones i les autoritats al balcó de l'Ajuntament. Un espectacle colorista amb criatures d'altres móns i banderes al vol. No és però fins l'obertura, pocs minuts després, de les portes de la ciutat, el portal del Romeu, al cor del nucli antic, amb el ritual de l'entrada del veguer, les autoritats i el pregoner, quan comença la disbauxa de reminiscències renaixentistes.

Enguany, l'encarregat de llegir el pregó de la festa ha estat el periodista Xavier Graset, qui no ha perdut l'oportunitat de lloar el territori i la ciutat amb referències històriques locals i un fragment del poema "El jardí de les delícies", del recentment desaparegut escriptor tortosí Gerard Vergés. "Tortosa era i és el centre del País o dels Països Catalans", ha assegurat, sense deixar d'apel·lar a "recuperar l'autoestima d'un passat lluït i potent".

Graset també ha animat als tortosins i els ebrencs a convidar Barcelona i Catalunya a "picar a la porta", obrint la festa al país i a la capital -enguany el Renaixement s'ha promocionat pels carrers de la ciutat comtal-, com una resposta a les "tantes vegades" que des d'allí "s'entra a Tortosa i a totes les Terres de l'Ebre sense picar a la porta, sense preguntar i sense mirar prim, es disposa sobre l'energia, ja sigui la que dóna el riu, o el Castor, els molinets, les nuclears, els cicles combinats o el petroli".

A punt de complir 20 anys d'existència, la Festa del Renaixement continua mantenint el pols com a referent de recreació històrica al territori. Ho fa, enguany, programant una seixantena d'espectacles diaris -600 artistes en total- i amb la nombrosa participació de companyies estrangeres, procedents de França, Itàlia, Hongria, la República Txeca i Portugal. Durant les tres jornades, a més, veïns i comerciants de la ciutat -fins a 3.000 persones de forma directa- s'impliquen de forma activa en el procés, traslladant en el temps carrers, places i comerços, del nucli antic especialment.

A banda dels espectacles ja tradicionals, com la Taverna d'Enrico de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el programa de les celebracions inclou la participació del primer grup d'abanderats que va participar a la festa, els Sbandleratori d'Arezzo (Itàlia) o els celebrats éssers fantàstics de la companyia francesa Ourobouros, presents en anteriors edicions. Ball amb foc, teatre, cinc campaments instal·lats pel nucli antic, o el taulell al carrer dels comerciants ajudaran també a donar color a la festa, molt marcada també pel component gastronòmic amb les tavernes de la Ruta de la Saboga i els plats típics de l'època per part dels restaurants de la ciutat.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta