28 de juliol del 2014

Tortosa tanca l'edició de la Festa del Renaixement més internacional i una de les més multitudinàries



TORTOSA (Baix Ebre).- Més de 200.000 persones han passat aquest cap de setmana per Tortosa, que durant quatre dies ha fet un viatge al passat per tornar a l'esplendor del segle XVI. La XIX Festa del Renaixement ha acabat amb una primera valoració més que positiva per part de l'Ajuntament. El seu alcalde, Ferran Bel, ha destacat la seua consolidació a nivell internacional, tant pels grups que hi han actuat com pels turistes que l'han visitat. Bel també ha apuntat algunes obres d'urbanització que aviat es faran al nucli antic de Tortosa que, d'alguna manera, milloraran l'esdeveniment de cara a l'any que ve. L'alcalde ha qualificat la festa de "referent", no només al sud d'Europa, sinó a tot el continent.

Després de quatre dies l'alcalde tortosí, Ferran Bel, ha fet una valoració molt positiva, i ha remarcat especialment la consolidació de la festa internacionalment. Un fet, ha assegurat, que respon a les campanyes de promoció que s'han realitzat a tot el país, que han fet que tant companyies estrangeres (de Portugal, França, Hongria o Itàlia) com turistes d'arreu d'Europa (principalment francesos, i també alguns russos) s'hagin acostat a Tortosa aquesta setmana. Bel també ha posat de manifest que la festa està arribant a la màxima extensió possible, i ha avançat que algunes millores d'urbanització que es faran al casc antic properament -als carrers Montcada i Bonaire, a la plaça Montserrat i a la plaça Mossèn Sol, amb la instal·lació d'un aparcament soterrat al mig del barri- també transformaran, d'alguna manera, la festa.

L'alcalde, després de vuit anys al capdavant de l'Ajuntament de Tortosa, ha volgut fer també un balanç més ampli, dels seus dos mandats, i en aquest sentit ha volgut posar de manifest el "salt qualitatiu" que ha fet el Renaixement des del 2008. També ha agraït la col·laboració i la implicació de voluntaris i entitats de la ciutat, i ha manifestat que d'aquesta manera s'ha aconseguit que la Festa del Renaixement sigui un referent "no al sud d'Europa, sinó a tota Europa", esperant que "durant els propers anys pugui continuar creixent i consolidant-se al mateix ritme".

Bon funcionament de la venda d'entrades per internet 

El regidor de Festes de l'Ajuntament de Tortosa, Domingo Tomàs, ha dit que l'ocupació dels espectacles ha vorejat, "divendres i dissabte, pràcticament el 100%". Així, ha exposat, s'han superat "totes les previsions inicials", tenint en compte que encara faltaven algunes actuacions aquest diumenge. Pel que fa a la venda d'entrades pels espectacles a través d'internet, que s'ha posat en marxa aquest 2014, ha celebrat el seu bon funcionament, tot i que ha reconegut que es faran alguns "retocs puntuals" per tal de millorar el sistema de cara a properes edicions.

A les portes de la XX edició 

L'any que ve la Festa del Renaixement arribarà a la XX edició. Tot i que encara falten molts mesos, Domingo ja ha avançat que l'equip organitzador -que al mes de març acostuma a tenir un 85% de la festa programada- ja té aparaulats alguns espectacles pel 2015, i ha detallat que ja es treballa per definir com serà aquest vintè aniversari. Finalment, Domingo s'ha felicitat pel que ha anomenat "efecte mirall", ja que "les millors companyies, ens acaben dient que és la millor festa en què acaben actuant". Un missatge que ha qualificat de "vàlua importantíssima".

Enguany s'han programat una seixantena d'espectacles diaris -600 artistes en total-, amb una nombrosa participació de companyies estrangeres, procedents de França, Itàlia, Hongria, la República Txeca i Portugal. Durant totes les jornades, a més, veïns i comerciants de la ciutat -fins a 3.000 persones de forma directa- s'han implicat de forma activa en el procés, traslladant en el temps carrers, places i comerços, del nucli antic especialment. A banda dels espectacles ja tradicionals, com la Taverna d'Enrico de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el programa de les celebracions ha inclòs les actuacions del primer grup d'abanderats que va participar a la festa, els Sbandleratori d'Arezzo (Itàlia) o els celebrats éssers fantàstics de la companyia francesa Ourobouros, presents en anteriors edicions. Ball amb foc, teatre, cinc campaments instal·lats pel nucli antic, o el taulell al carrer dels comerciants han ajudat també a donar color a la festa, molt marcada pel component gastronòmic amb les tavernes de la Ruta de la Saboga i els plats típics de l'època per part dels restaurants de la ciutat.


Via ACN

3 comentaris:

  1. Com a proposta en positiu, atès l'abast que té la festa on venen molts de turistes, seria recuperar el que es va fer en la festa del 2012, any en què es va fer una aplicació android amb el programa de la festa i geolocalització d'espectacles.

    ResponElimina
  2. Enhorabona a tots! En especial als tortosins i tortosines que cada cop s’impliquen més en aquesta festa. A l’Ajuntament i a tots els grups polítics per l’organització i la tasca ben feta (que com sempre, dona els seus fruits). I a tots els actors vinguts d’arreu del món per fer-nos passar quatre dies màgics (en especial als que van representar Hamlet i La Taberna d'Enrico).

    L’únic que no em va agradar: un pregó polititzat i segrestat (com tot a Catalunya) pel nacionalisme i que se li permetés a l’ANC col•locar una paradeta del monotema català.

    ResponElimina
  3. ...y por mucho que os esforceis, este monotema estara muy presente en todos los aspectos de la vida de los catalanes-catalanes...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta