4 d’octubre del 2014

L'oposició ciutadana contra el projecte Castor celebra el tancament però reitera que rebutjarà la socialització de les pèrdues


ALCANAR (Montsià).- Alegria i indignació, al mateix temps, conviuen aquest cap de setmana pels carrers d'Alcanar, arran la decisió del govern espanyol de posar el projecte Castor a hibernar i, al mateix temps, indemnitzar l'empresa promotora amb 1.350 milions d'euros que sufragaran els ciutadans a través del rebut del gas. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ja ha anunciat que celebrarà la decisió, però avisa que no baixarà la guàrdia davant l'"escàndol" que suposarà la socialització de les pèrdues. Malgrat mostrar alleujament pel tancament, l'Ajuntament d'Alcanar i la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre han mostrat el seu total desacord amb el govern espanyol.

"Farem una celebració perquè nosaltres i la gent s'ho mereix. Però no tanquem la parada perquè això és un escàndol", ha expressat a l'ACN el president de la Plataforma, Joan Ferrando, poc després de conèixer la notícia del Consell de Ministres aquest divendres migdia. Era una notícia que el moviment social havia estat esperant durant set anys de lluita i incomprensió, a l'hora de reiterar els perills que suposava aquest projecte. Amb l'oficialització del tancament, la Plataforma entén que la decisió del desmantellament serà qüestió de temps. "Ha estat una lluita desigual. I la gent senzilla que ho ha recolzat i ho hem reclamat estem molt contents", ha afegit.

Però l'alegria no ha estat total, ni molt menys. La qüestió econòmica, la socialització de les pèrdues del projecte Castor, continua sent una assignatura pendent -el govern espanyol calcula que els consumidors hauran de pagar 3.000 milions en 30 anys-. En aquest sentit, Ferrando ha recordat la lluita oberta amb el suport del Síndic de Greuges i les gestions davant el Banc Europeu d'Inversions, que va facilitar a la promotora Escal UGS l'emissió de bons de 1.440 milions d'euros per finançar-se i que, ara, ha de retornar amb la indemnització. "Les xifres fan fredat. Són centenars de milions durant anys que s'invertiran en una cosa acabada i en uns moments que la gent pateix per pagar la llum, el gas i les factures no es pot permetre. Continuarem portant-ho a Europa i treballant per si ho podem evitar", ha manifestat.

També l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, ha destacat el triomf que suposa la decisió del govern espanyol de tancar i hibernar, especialment, per la mobilització social que ha generat a la població. El batlle ha tornat a exigir el desmantellament total de les instal·lacions per evitar nous ensurts i també noves temptacions de posar-lo en marxa. "Esperem que el final de la hibernació serà un final feliç".

A banda d'insistir en "l'opacitat" que ha marcat la gestió del projecte per part de l'empresa i el govern espanyol durant aquests anys -"és insultant", ha assegurat, ha assenyalat que la qüestió econòmica és "l'ombra" que deixa el decret del govern espanyol i la indemnització multimilionària a l'empresa. "Per acabar-ho d'adobar, la clàusula d'indemnització que permet indemnitzar l'empresa fins i tot actuant amb mala praxis i mala fe. 1.350 milions són molts: és una quantitat superior que la que l'estat central vol invertir a Catalunya en els pressupostos, ha reblat.

Per la seua part, des de la Generalitat, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha mostrat la seua satisfacció pel que considera el "tancament definitiu" del Castor. "Passarà a la història com un exemple de les coses que quan comencen malament, malament acaben", ha manifestat en declaracions a l'ACN. Amb tot, Pallarès ha admès que li hauria agradat que l'acord hagués abordat el desmantellament de la planta "total i absolut", però creu que "podem estar tranquils" perquè en un futur es produirà.

Sobre la indemnització que cobrarà l'empresa Escal UGS per la inversió feta a la planta, Pallarès ha assegurat que no hi està d'acord, i s'ha mostrat partidari d'exigir responsabilitats. "Al final resulta que qui fa la inversió no té cap risc i paguem entre tots les decisions mal preses per part d'uns pocs. No estem gens d'acord que això ho hagi de pagar la major part dels usuaris", ha reconegut. El delegat ha recordat que el Govern es va sumar, en el seu moment, a la demanda presentada per ajuntaments i Plataforma a la fiscalia de Tarragona i que es va traspassar a la de Castelló.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta