9 de desembre del 2014

Amposta recorda la feina dels camàlics amb una exposició, una conferència i un homenatge



AMPOSTA (Montsià).- Amposta dedicarà un cap de setmana ple d’activitats per recordar i homenatjar una de les feines de la que és patrona: els camàlics. La seua feina fou imprescindible en el procés d’elaboració i comercialització de l’arròs, convertint-se en una de les figures més populars d’Amposta i la resta de poblacions del Delta durant el segle XX. Requeria força, habilitat i resistència, i als camàlics els agradava ensenyar de què eren capaços. La força per moure, al llarg de tota la jornada treballant astall sacs de 75 a 100 quilos, era una necessitat i ells en feien atribut. Però aquest sobreesforç constant al que estaven sotmesos per la càrrega de desenes i desenes de quilos els provocava desviacions de columna, vèrtebres aixafades, costelles enfonsades, problemes a les cames i nafres al coll. La pols de l’arròs, a més de coïssor, produïa problemes respiratoris, pulmonies o bronquitis.

A Amposta els camàlics van desenvolupar aquesta força manual en els sequers i vores de la ribera, en els carregadors del riu, en els molins privats que després es van agrupar en ARDE i en la Cambra Arrossera, la qual va comptar amb camàlics fins als anys 70.

Això serà els propers 12 i 14 de desembre, en el marc del XVII Mercat de Santa Llúcia d'Amposta. El cap de setmana començarà el divendres a les 19h amb la inauguració de l’exposició temporal “Força i pes. Els camàlics de l’arròs d’Amposta”, en la que s’intenta explicar –a través de textos, objectes i fotografies- en què consistia aquest ofici, com s’organitzaven, en quins espais treballaven i quina importància va tenir per al desenvolupament econòmic del Delta. Aquesta exposició, organitzada i produïda per l’Ajuntament i el Museu de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració de la Cambra Arrossera del Montsià, restarà oberta al públic en l’horari habitual del Museu, fins al diumenge 25 de gener del 2015.

Tot seguit, tindrà lloc la conferència “Força i pes. Transcendència i conseqüències del treball dels camàlics de l’arròs d’Amposta”, a càrrec de la conservadora del Museu de les Terres de l'Ebre, Mª Carme Queralt, que mostrarà a través d’ imatges la duresa d’un ofici sense el qual hauria estat impossible la distribució de l’arròs als consumidors i l’exportació en una època en la qual les feines que es desenvolupaven entorn al cultiu eren bàsicament manuals. Es tracta de la darrera xerrada del Programa “Cultura Viva. La recerca etnològica a Catalunya, 2014“, organitzat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; programa que el Museu coordina a les Terres de l’Ebre.

Completant el programa d’activitats entorn dels camàlics, el diumenge 14 de desembre a les 11h tindrà lloc l’ acte d’homenatge als camàlics d’Amposta, durant el qual es farà entrega als antics camàlics, o bé als familiars dels que ja no són presents, d’un obsequi. L’acte serà organitzat per l’Ajuntament d’Amposta, en el marc del XVII Mercat de Santa Llúcia, en col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre i la Cambra Arrossera del Montsià. En acabar l’acte, es podrà visitar l’exposició temporal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta