9 de desembre del 2014

La URV ja custodia el fons documental del folklorista tortosí Joan Moreira

 

TORTOSA (Baix Ebre).- La família del músic, folklorista i escriptor tortosí Joan Moreira Ramos ha fet una cessió en comodat al Campus Terres de l’Ebre de la URV de l’important fons privat del qui va ser el fundador, entre altres, de l’Orfeó Tortosí i de l’Orfeó Montsià d’Ulldecona. Amb aquesta cessió, la universitat es compromet a custodiar, conservar i investigar aquest fons documental que, com ha explicat un dels besnéts del folklorista, Xavier Aixendri, recull des de partitures fins a obres de teatre, passant per cartes –algunes d’elles del compositor i musicòleg Felip Pedrell-, reculls de premsa o dibuixos realitzats per artistes contemporanis a Moreira, com ara Antonio Cerveto.

Aquesta cessió ha estat possible gràcies a una proposta dels professors del Campus Terres de l’Ebre de la URV Joan Vidal, Mònica Sales i Núria Gil. De fet, el projecte naix després de la tasca de recerca i catalogació del llegat realitzada per Albert Aragonés i Joan Vidal, des del 2009 fins a l’actualitat. Una feina que es va materialitzar en diverses activitats de divulgació, entre les quals el projecte de recerca sobre 'Els Pastorets a les Terres de l'Ebre' i la reestrena de l’obra musical 'Panderos i fabriols'. El director del Campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, ha agraït a la família Moreira que hagi pensat en la universitat per donat visibilitat a l’obra del folklorista.

L’obra folklòrica més important de Moreira està recollida en gran part en l'únic llibre que va publicar en vida: 'Del folklore tortosí. Costums, ballets, pregàries, parèmies, jocs i cançons del camp i de la ciutat de Tortosa, del 1934'.

Via Canal 21 Ebre

1 comentari:

  1. No és discutible la voluntat d'un dipositant de cedir un fons documental a la institució que consideri més adient. Alhora, una cessió a una institució pública hauria de ser sempre una notícia positiva. Tanmateix, i després de la lectura de la notícia, potser ens hauríem de preguntar diverses qüestions, com per exemple:



    1) El Campus de la URV disposa de servei d'arxiu? 2) A quin espai serà
    custodiada la documentació? 3) Durant quin horari estarà obert l'espai en
    qüestió perquè el públic pugui accedir al fons i estudiar-lo, com
    s'esmenta a la notícia, o és que la consulta serà exclusiva per part dels professors universitaris del centre? 4) La URV disposa d'algun portal perquè la
    ciutadania pugui consultar els instruments de descripció del fons que
    s'esmenten i que es comenta que s'han elaborat prèviament a l'ingrés del fons a la URV? 5) S'han tingut en compte els principis més elementals de l'arxivística
    en la intervenció als documents?. 6) Quin volum de documents conté el fons, o partim d'una una visió "patrimonialista" i només destaquem els documents que "considerem" més importants

    Caram, tot això és molt important....ningú s'ho pregunta?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta