23 de desembre del 2014

Cooperatives i sindicats de l'Ebre reclamen accions immediates per retirar les mandarines malmeses i evitar un col·lapse


TORTOSA (Baix Ebre).-  Els sindicats i cooperatives de les Terres de l'Ebre han decidit unir-se per "pressionar" al Govern perquè habiliti una partida d'uns 5 milions per poder destruir les mandarines que queden a l'arbre i no es poden comercialitzar. Representants d'UGT, CCOO, Unió de Pagesos, i la cooperativa Soldebre han explicat que calen accions de manera "immediata" perquè no poden esperar més. A més, demanen al Ministeri que ampliï la quantitat de retirada de fruita autoritzada, 5.000 tones de mandarines a tot l'Estat, així com el termini per fer-ho, fixat pel 31 de desembre. Els sindicats han xifrat en prop de 5.000 les persones que treballen en el sector citrícola al territori. La meitat podrien quedar-se sense feina.


"Sabem que són dies de festes però nosaltres hem de seguir collint, no podem esperar i hem de treure els quilos de mandarines dels arbres com sigui. Pensem que potser algun conseller no hauria de fer vacances aquests dies i hauria de plantejar fer una reunió urgent al territori", ha manifestat amb contundència el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó. Els sindicats i cooperatives han volgut escenificar que la situació és "crítica" pel sector agrícola però també socialment. "Si no ens ajuden a treure les mandarines dels arbres, la campanya haurà acabat i els temporers que tenim hauran de plegar per reduir costos", ha explicat el president de Soldebre, Manel Lleixà.

Els sindicats han qualificat la situació de "dramàtica" si no s'adopten solucions immediates. "L'afectació econòmica sobre el territori pot ser demolidora. Si qui planifica el país ens encabeix en indústria agroalimentària no s'entén que el Govern no actuï davant una situació de col·lapse", ha assegurat Wifredo Miró, responsable d'UGT a les Terres de l'Ebre.

Segons xifres dels sindicat, al sector poden treballar entre 4.000 i 5.000 persones en plena campanya, la meitat dels quals podrien haver de ser acomiadats abans d'hora davant aquesta crisi. "Hi ha molts treballadors que no són d'aquí, temporers, que necessiten les cotitzacions d'aquesta temporada per poder renovar el seu permís de residència i amb una inversió d'entre quatre o cinc milions d'euros podrien mantenir-se", ha assegurat Miró.

Aquests prop de cinc milions d'euros que demanen els sindicats és per poder crear un mòdul, anomenat de destrucció, per tirar a terra la fruita que queda als arbres i que no es pot comercialitzar ni per fer sucs i trinxar-la. Això, han detallat, faria mantenir els treballadors per recollir la fruita dels arbres. "Estem parlant de quantitats irrisòries, són pocs diners i estem parlant d'una emergència. Si cal que es faci un crèdit i es pagui a vint anys", ha manifestat el responsable de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó.

Aquesta autorització per poder destruir la fruita malmesa l'ha de demanar la Generalitat a Europa, una petició que els sindicats i cooperatives ja van traslladar en una reunió el passat divendres al delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarès. "Nosaltres ja els hi hem dit el que han de fer", ha manifestat Montesó.

D'altra banda, i davant l'autorització del Ministeri de retirar 5.000 tones de mandarines de tot l'Estat destinada a fer sucs, els sectors han reclamat que s'incrementi aquesta xifra i que s'ampliï la data màxima fixada per treure-la que és el 31 de desembre. El gerent de Soldebre, Pere Albacar, ha explicat que la quantitat autoritzada no salva de res ja que només la cooperativa que representa ha fet una sol·licitud d'1,5 milions de quilos. "El temps material que ens deixen amb la logística que comporta la fruita de retirada, que ha de ser apta comercialment i ha d'arribar a la indústria per fer els sucs en bon estat, és molt poc. Cal que ens ho amplien fins al mes de gener", ha afegit./ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta