23 de desembre de 2014

La Fiscalia de Castelló denunciarà Escal i els ministeris que van autoritzar el projecte Castor


VINARÒS (Baix Maestrat).- La Fiscalia de Castelló ha anunciat aquest dimarts que presentarà una denúncia davant el jutjat de Vinaròs per fets aparentment delictius al projecte Castor. Segons que ha informat el ministeri públic, la denúncia s'interposarà contra els responsables de l'Institut Geològic Miner, del ministeri de Medi Ambient i del ministeri d'Indústria que van intervenir en la tramitació de la concessió d'explotació del projecte. Així mateix, la Fiscalia també denunciaria la mercantil Escal UGS, apreciant en tots ells delictes de prevaricació mediambiental i delictes contra el medi ambient.

La Fiscalia de Castelló informa que ha obtingut el vistiplau de la Fiscalia General de l'Estat després de finalitzar les diligències penals que es van iniciar l'octubre de 2013, coincidint amb els episodis de major intensitat sísmica a l'entorn de les terres del Sénia. El ministeri fiscal va incoar aleshores diligències d'investigació penal per "esclarir el que ha ocorregut en relació amb els múltiples sismes patits durant les darreres nits". La decisió va ser presa d'ofici i sense que existís cap denúncia prèvia.

Les diligències es van ordenar després que el ministeri d'Indústria ordenés el cessament de l'actitivitat del Castor i que s'haguessin registrat nombrosos sismes a la zona. La fiscalia mirava de determinar si els sismes estaven relacionats amb l'activitat de la planta. Una de les diligències, practicada el mateix dia que es va iniciar el procés, va consistir en ordenar que un helicòpter de la Guàrdia Civil es dirigís al magatzem per comprovar que realment havia cessat activitat, atès que els sismes es continuaven produint. Els informes de l'Institut Geològic Nacional i de l'Instiut Geològic Miner conclouen que va haver una relació entre la injecció de gas al Castor i els sismes.

El PP valencià considera encertada la decisió

La coordinadora general del PP valencià, Isabel Bonig, ha qualificat de "molt encertada" la decisió de la Fiscalia de Castelló de denunciar els responsables de la tramitació de la concessió d'explotació del projecte Castor i a l'empresa Escal UGS per presumptes delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient. Bonig ha demanat responsabilitats al PSOE perquè va aprovar el projecte quan governava Zapatero "sense disposar de tots els informes necessaris". En aquest sentit, la coordinadora general ha afegit que si el govern espanyol ha de pagar 1.400 milions d'euros d'indemnització per haver paralitzat el magatzem és "perquè els socialistes varen blindar el projecte". "Va ser el govern de Zapatero el que va fixar aquesta indemnització, i el govern de Rajoy va impugnar la clàusula per la qual havia de pagar a l'empresa concessionària. No obstant això, el Tribunal Suprem va dir que havia de pagar", ha assenyalat.

Esquerra Unida lliura a la Fiscalia de Castelló un nou informe

El diputat d'Esquerra Unida del País Valencià a les Corts Valencianes, Víctor Tormo, ha lliurat aquest dimarts a la Fiscalia de Castelló un nou informe de l'Institut Geològic Miner (IGME) que vincula els sismes amb el magatzem Castor. Aquest lliurament coincideix amb la comunicació per part de la Fiscalia que denunciarà els responsables dels ministeris de Medi Ambient i Indústria així com Escal UGS per la concessió del projecte. EUPV ha manifestat la seva satisfacció per la decisió de la fiscalia i ha remarcat que es produeix després que Tormo fes entrega al maig de l'informe geològi elaborat per l'Institut Geogràfic i Miner, de desembre de 2013.

Recurs d'inconstitucionalitat de la Generalitat

Per la seua banda, el Govern ha acordat aquest dimarts interposar un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional contra el Reial decret llei pel qual el govern espanyol ha aprovat la indemnització dels 1.350 milions d'euros a l'empresa ACS per la suspensió del projecte Castor. Segons apunta l'Executiu, el recurs es basa en la "manca" de justificació i en la "no concurrència d'una extraordinària urgència". El Govern no vol que la indemnització repercuteixi en la tarifa del gas i que els ciutadans i les empreses hagin d'assumir el cost de la mala gestió d'aquest projecte. /ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta