17 de desembre del 2014

Forcadell (UP) alerta que el caragol poma agreuja la falta de competitivitat de l’arròs del Delta


AMPOSTA (Montsià).- El responsable del sector de l’arròs de la Unió de Pagesos, Dani Forcadell, ha advertit aquest dimecres de la falta de competitivitat dels arrossaires del Delta, agreujada per qüestions com la plaga del caragol maçana o el retard en el pagament dels ajuts agroambientals. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Forcadell ha alerta que el Delta s’està convertint en la zona productora d’arròs amb menys rendiment d’Espanya, amb uns 7.000 quilos per hectàrea i per davall d’altres zones com Sevilla o València, mentre que a la vegada és la que té més despesa per hectàrea conreada. Segons el representant sindical, això es pot atribuir al clima i a l’afectació dels fongs i de noves plagues, però també a la davallada del preu de l’arròs i a la mateixa estructura de les explotacions agràries del Delta.

Forcadell ha pintat un panorama de futur molt complicat per al sector de l’arròs del Delta, i més tenint en compte que és inviable plantejar conreus alternatius per sanejar les terres i tornar a fer arròs, a causa de la salinització. En aquest sentit, ha volgut destacar que el problema afegit més greu és l’impacte del caragol poma, ja que els pagesos afectats han de destinar una mitjana de més de 250 euros per hectàrea en les diverses mesures per intentar frenar la plaga. Segons Forcadell, hi haurà pagesos que no podran resistir la situació més de tres o quatre anys.

D’altra banda, Forcadell ha explicat que els pagesos del Delta han tornat de Brussel·les amb una sensació agredolça, en constatar que Europa comença a ser conscient que el caragol maçana suposa una amenaça per a tot el continent, però també que les administracions catalana, espanyola i comunitària es comuniquen i es coordinen molt poc a l’hora de lluitar contra la plaga. Així, el responsable de l’arròs de la Unió de Pagesos ha reiterat que la Generalitat actua amb lentitud i amb poca comunicació amb els afectats, mentre que l’Estat, i més concretament la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, porta un retard de cinc anys.

Segons els càlculs de la Unió de Pagesos, les diverses administracions ja han destinat més de vuit milions d’euros en mesures contra el caragol maçana, però la plaga continua avançant i comença a remuntar l’Ebre. Forcadell ha advertit que a aquesta xifra cal sumar les pèrdues que estan tenint els arrossaires per culpa del caragol poma. El responsable de l’arròs del sindicat agrari ha conclòs que cal aplicar amb més celeritat i recursos les diverses mesures contra la plaga, així com fer-les compatibles amb el pagament dels ajuts agroambientals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta