29 de gener del 2015

Les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona obriran tot el dia a partir del 16 de febrer


TARRAGONA.- Les unitats d'hemodinàmica dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Arnau de Vilanova de Lleida i Josep Trueta de Girona començaran a funcionar les 24 hores del dia a partir del 16 de febrer, segons ha anunciat el conseller de Salut, Boi Ruiz. Actualment, aquests serveis obren de vuit del matí a vuit del vespre i, fora d'aquest horari, els pacients infartats que requereixen d'una angioplàstia primària es deriven a Barcelona. Segons Salut, durant el 2014 es van traslladar a la capital catalana uns 80 pacients des de Tarragona, 90 des de Girona i 60 des de Lleida. L'ampliació del servei té un cost global d'uns 2 milions d'euros i, segons el conseller, ja estava previst que s'apliqués durant aquest any 2015.

El conseller Boi Ruiz ha afirmat que el 16 de febrer "culmina" el procés iniciat el 2012 quan les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona van passar d'estar operatives vuit hores diàries els dies laborables, a dotze hores de dilluns a diumenge. Aleshores, ha insistit, ja es va adquirir el compromís de revisar-ne l'horari en un futur. Ara, segons Ruiz, les dades consolidades del 2014 justifiquen el funcionament ininterromput d'aquestes tres unitats, tal com va avançar al setembre al Parlament, ha recordat.

El veí de Torreforta va ser "ben atès"

El conseller ha negat que l'ampliació d'aquests serveis s'hagi precipitat arran la polèmica generada a Tarragona després que un farmacèutic del barri de Torreforta morís el dia de Nadal mentre se'l traslladava en ambulància a Bellvitge perquè l'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat. Segons el conseller, l'expedient informatiu obert contra el centre conclou que l'home, que va morir d'un infart, va ser "ben atès" per tots els professionals i que de l'informe "no se'n dedueix cap relació causa-efecte que pugui justificar que una angioplàstia primària li hagués pogut resoldre el problema".

Una ampliació que costarà uns 2 milions d'euros

El conseller ha detallat que duplicar l'horari d'aquestes tres unitats tindrà un cost conjunt d'uns dos milions d'euros. Es calcula que, amb l'ampliació, l'Hospital Joan XXIII passarà de les 180 angioplàsties que va practicar l'any passat a unes 230; l'Arnau de Vilanova de Lleida passarà de fer-ne 95 a unes 120, i que el Josep Trueta de Girona en farà unes 330, davant les 240 del 2014. La data del 16 de febrer, ha apuntat Ruiz, s'ha acordat amb l'ICS després de garantir la reorganització necessària dels serveis, que a la nit funcionaran mitjançant guàrdies localitzades.

El conseller de Salut ha assenyalat que a Catalunya hi ha una taxa de mortalitat per infart agut de miocardi en què es requereix una angioplàstia primària per desobstruir l'artèria del 6,5%, un dels percentatges més baixos d'Europa. A més, Ruiz ha recordat la importància que els usuaris truquin al 112 tan bon punt sentin qualsevol símptoma d'un infart. "Nosaltres podem dominar el temps que depèn de nosaltres, però el més important és el què triga el pacient en donar l'alerta", ha advertit.

Ruiz ha posat de relleu també que, en el cas de l'Hospital Joan XXIII i l'Arnau de Vilanova, aquests centres són els de referència per als veïns de les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran, respectivament. "Estic molt content que puguem fer aquest pas i que tinguem nou serveis d'hemodinàmica actius a Catalunya. Aquesta bona notícia, sumada a un codi infart que funciona, ens permetrà acostar-nos a països com Dinamarca i lluitar per assolir la primera posició a nivell de baixa mortalitat per infart", ha abundat.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha fet l'anunci aquest dijous a la tarda a la Delegació del Govern a Tarragona, on s'ha reunit amb els delegats del Govern a Tarragona i les Terres de l'Ebre, alcaldes i regidors dels municipis que disposen d'un hospital al seu terme, així com amb responsables dels serveis sanitaris de la demarcació i amb els presidents dels col·legis professionals de metges i d'infermeria. Aprofitant l'acte, una desena de persones han protestat i escridassat el conseller des del carrer, on els Mossos han desplegat un destacable dispositiu de seguretat.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat que "no per esperada és menys benvinguda" la notícia de l'ampliació de l'horari del servei d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de la ciutat. També ha reconegut, però, que "és cert que, si hagués de fer una crítica, seria que, segurament, s'hagués pogut fer abans". Així mateix, s'ha felicitat per haver aprovat "per unanimitat", en el darrer plenari municipal, una moció que anava en aquest sentit, i s'ha mostrat satisfet que no s'hagi qüestionat "la professionalitat dels professionals" que van atendre el tarragoní que va morir el dia de Nadal.

Ruiz nega "rotundament" la creació d'un consorci sanitari al Camp de Tarragona

En un altre ordre de coses, el conseller ha negat "rotundament" que el Departament de Salut prevegi la creació de cap consorci sanitari al Camp de Tarragona i ha etzibat que el Govern anterior sí que en volia crear un entre tots els centres de Tarragona i Reus i no va prosperar. "Aleshores jo no hi estava d'acord i, ara, tampoc", ha afirmat. A més, el conseller ha emplaçat les persones que fan aquestes acusacions a "dir d'on surt" i ha lamentat que "aquesta especulació permanent sobre un consorci no té cap sentit". / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta