19 de febrer del 2015

Declaren als jutjats els primers activistes de la PAH imputats per ocupar una oficina de Catalunya Caixa a Amposta



AMPOSTA (Montsià). -Nou dels disset activistes de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH) de les Terres de l'Ebre imputats per l'ocupació d'una oficina de Catalunya Caixa a Amposta a principis del passat mes de novembre han declarat aquest dijous al matí als jutjats en qualitat d'imputats per nou delictes, entre els quals, coaccions, extorsió, ocupació d'immoble, danys o omissió d'auxili. Aquesta ha estat la resposta judicial a l'acció reivindicativa del moviment, que es va mantenir a les dependències bancàries durant 48 hores, per defensar un acord amb l'entitat financera per a la dació en pagament del pis i l'establiment d'un lloguer social per a un home sense recursos econòmics. Catalunya Caixa va acabar denunciant-los.


Diverses desenes de persones s'han concentrat aquest dijous al matí davant dels jutjats d'Amposta per donar suport als nou dels disset imputats que han declarat aquest dijous al matí -la resta ho farà, finalment, el pròxim 25 de febrer-. Creuen que la denúncia i la posterior imputació és una "mesura desproporcionada totalment", segons ha manifestat la portaveu de la PAH Terres de l'Ebre, Txell Teruel. "Som persones que lluitem pel dret a l'habitatge i reclamem el dret que consta a l'article 47 de la Constitució Espanyola", ha lamentat.

Cadascun dels disset activistes ha estat imputat per nou suposats delictes diferents, que van des de coaccions, extorsió, ocupació d'immoble, danys o omissió d'auxili. Les diligències prèvies hauran de determinar si, finalment, el cas és arxivat, acaba obrint-se judici oral o es tanca amb una multa. Des de la PAH recorden, però, que el procés -el Col·lectiu Ronda s'encarrega de la seva defensa- i una possible multa, els resulten impossible d'assumir en la seva situació personal.

Més encara tractant-se de Catalunya Caixa, una entitat bancària que ha adquirit el BBVA, recorden, després de "rescatada amb 12.000 milions d'euros públics" i que, en canvi, es nega a oferir "contraprestacions socials" als afectats per les hipoteques, negant-se a oferir-los qualsevol sortida en forma de lloguers socials i dacions en pagament. Teruel apunta que, malgrat que és habitual en l'entitat financera que denunciï les ocupacions de les seves oficines, no és habitual que s'imputin els activistes.

Els fets pels quals els membres de la PAH han estat citat a declarar com a imputats a partir d'aquest dijous es remunten al passat 5 de novembre. Els disset activistes van ocupar l'oficina de Catalunya Caixa a l'avinguda Alcalde Palau d'Amposta per exigir a l'entitat financera una solució per garantir l'habitatge a Àngel, un veí de 48 anys sense feina a qui se li esgotava la prestació de 426 euros com a única font d'ingressos. Segons la PAH, al final de la negociació el banc només acceptava un lloguer de 270 euros, inassumible per a l'afectat.

L'ocupació va finalitzar dos dies després, el dia 7 al matí, quan de forma pactada amb els Mossos es va desallotjar la sucursal, fet que no va evitar atacs d'ansietat d'un dels afectats i una concentració veïnal de suport. La jutgessa, que inicialment va desestimar la primera denúncia de l'entitat financera el dia 5 de novembre, havia acabat admetent a tràmit la segona denúncia presentada.

Curiosament, Teruel ha explicat des de la porta dels jutjats que el cas d'Àngel es va acabar resolent de forma satisfactòria, però en cap cas per l'actitud de l'entitat financera. Després que l'Ajuntament d'Amposta s'oferís a través dels serveis socials a actuar per resoldre la situació, Àngel es troba en un pis d'urgència esperant que se li assigni un habitatge per cinc anys amb un lloguer de 60 euros. "Era el que demanàvem a Catalunya Caixa i, finalment, ha estat l'administració qui ha fet la seva funció perquè el banc el deixava al carrer", ha apuntat.

Malgrat les denúncies, imputacions i declaracions judicials, la PAH ja ha anunciat que no s'arronsarà davant la situació i continuarà mantenint el pols de la protesta pel dret a l'habitatge. "Ens hem quedat sense feina, ens quedem sense casa i sense diners. No ens prendran la dignitat com a persones. L'única forma per defensar això és la desobediència civil i seguirem fent això. No tenim altra manera. O ens quedem sense casa i al carrer", ha tancat la portaveu. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta