22 de febrer del 2015

Denuncien Bel al Suprem per mantenir el monument franquista, tot i que Tortosa no incompleix la llei de Memòria Històrica


TORTOSA (Baix Ebre).- El jove advocat madrileny Eduardo Ranz ha presentat aquest divendres una denúncia al Tribunal Suprem (TS) contra l'alcalde de Tortosa i senador per CiU, Ferran Bel, en què l'acusa d'incomplir la llei de la Memòria Històrica per mantenir el monument franquista de la Batalla de l'Ebre. En concret, l'advocat considera que Bel podria ser autor d'un delicte de desobediència i denegació d'auxili i d'una falta contra l'ordre públic. Per aquest motiu, creu que podria enfrontar-se a una pena de sis mesos a dos anys d'inhabilitació, com estableix el Codi Penal. Ranz ha hagut d'elevar la denúncia al Suprem per la condició de senador de Bel. Amb tot, la denúncia sembla ignorar que la mateixa llei de la Memòria Històrica conté una excepció: els monuments que són considerats obres d'art. Això es va fer per 'salvar' el debat sobre el mausoleu del Valle de los Caídos, però de retruc també el monument de Tortosa, obra de l'escultor Lluís M. Saumells i protegit pel Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) com a integrant del patrimoni cultural català.


A més de Bel, en les darreres setmanes Ranz també ha denunciat l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella (PP), i altres 37 alcaldes per desobediència al mantenir simbologia franquista als carrers. La primera denúncia es va presentar coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la Primera República Espanyola, als jutjats de la plaça de Castilla. Segons la denúncia, l'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica ordena a totes les administracions públiques "adoptar les mesures adients per procedir a la retirada dels monuments commemoratius que suposin l'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura". "L'objectiu és evitar qualsevol vestigi que pugui ser causa d'enfrontament, greuge o ofensa al model constitucional de convivència", afegeix l'escrit de l'advocat, especialitzat en drets humans i memòria històrica.

Ranz considera que Bel no ha adoptat les mesures adients per a la retirada "d'escuts, insígnies, plaques i d'altres objectes i mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura". Així, l'advocat també ha dirigit un escrit a l'Ajuntament de Tortosa demanant-li que ordene "retirada immediata" del monument franquista.

Però el monument de la Batalla de l'Ebre, inaugurat el 1966 pel mateix Francisco Franco durant una visita del dictador a Tortosa, va quedar fora del projecte de llei de la Memòria Històrica que l'any 2007 el govern anterior del PSOE va consensuar amb IU-ICV, el PNB i CiU. Així, la llei obliga a retirar els símbols franquistes si no estan justificats per motius artístics o arquitectònics, i queden fora de la mesura els que estiguin protegits. És el cas del monument de Tortosa, que l'actual pla d'ordenació urbana municipal (POUM) va catalogar com a bé integrant del patrimoni cultural català, tot i que conserva elements de clara simbologia franquista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta