10 de febrer del 2015

El Gepec reclama mesures urgents perquè el brot de sarna en cabres salvatges no puga creuar l'Ebre


REUS (Baix Camp).- El grup ecologista Gepec ha reclamat a la Generalitat que "posi en marxa tots els mecanismes possibles" per evitar que l'epidèmia de sarna sarcòptica que afecta les cabres dels Ports pugui traspassar el riu Ebre i afectar les poblacions de la serra de Cardó-Boix, el Montsant o Montserrat. Els ecologistes, que han assistit també a la reunió de la Junta Consultiva de la Reserva Nacional de Caça (RNC) dels Ports d'aquest dilluns al migdia, han tornat a criticar el retard de la Generalitat a l'hora de fer front al problema i han avisat que la malaltia, "present de forma permanent i definitiva" a la zona, causà una mortaldat massiva entre la població de cabres d'acord amb els experts que han intervingut.

Els ecologistes consideren urgent que la Generalitat es posi en marxa perquè la població de cabra salvatge lliure de sarna, principalment, al massís de Montserrat, on es troben uns 300 exemplars provinents d'alliberament d'animals procedents dels Ports, no s'acabin infectant. En aquest sentit, volen també que s'intensifiquin els controls ramaders i que es tipifiqui la sarna com a malaltia de declaració obligatòria.

Tal i com va manifestar en un comunicat la setmana passada, el Gepec insisteix que la malaltia no només està present a les àrees privades de caça limítrofs sinó que també afecta de ple -"moltes hectàrees", precisen- el mateix territori de la RNC, segons observacions fetes pels seus propis tècnics d'animals amb comportament alterat per la picor i clapes al pelatge.

Per reforçar aquest argument, apunten que l'expert de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha intervingut a la reunió hagi refermat que la malaltia "acabarà afectant a tota la població de cabra salvatge dels Ports". Calculen que la població pot morir a un ritme d'un 10% anual, amb brots cada cop més important. Les aportacions dels tècnics, assegura el Gepec, confirmen la seva diagnosi inicial que la malaltia "està fora de control i que la seva eradicació ja és impossible del tot". Reiteren també que l'origen de tot plegat, d'acord amb l'anàlisi d'un expert valencià, es trobaria als ramats domèstics.

Un dels aspectes més controvertits de l'episodi, però, es troba en el retard en l'actuació per part de la Generalitat , especialment en les fases inicials del brot, que consideren "crucial" a l'hora d'afavorir l'expansió de la malaltia. No pensen així, en canvi, part dels ajuntaments, caçadors i sectors productius del territori, que valoren positivament l'actuació del Departament d'Agricultura per censurar, per contra, la del Cos d'Agents Rurals. Els ecologistes han exigit responsabilitats al Departament d'Agricultura, a tots els nivells, incloent el territorial. En aquest sentit, han evidenciat que la gestió de l'episodi hagi estat traspassada a Barcelona

El Gepec ha censurat que siguin els mateixos titulars de les àrees privades de caça i, per tant, els caçadors, els qui assumeixin la responsabilitat de controlar la malaltia. "Hauria de ser gestionada, des de bon començament, de forma professional per l'administració", rebaten, tot recordant que les obligacions personals i professionals dels caçadors, així com la seva manca de coneixements tècnics o experiència, els incapacita per assumir aquesta tasca. Creuen, a més, que només s'haurien d'eliminar els animals "molt afectats" i garantir que els que la superaran no siguin abatuts, seguint criteris biològics i prioritzant els mascles vells, sense capacitat reproductiva.

També denuncien, en aquesta mateixa línia, que les administracions hagin permès, des que es van detectar els primers casos de sarna, que l'activitat cinegètica als Ports "hagi continuat com si res hagués passat" i qualifiquen d'"error" el fet de no haver aturat les batudes de senglar, que provoquen el moviment i dispersió de les cabres. Això hauria impedit la possibilitat d'aïllar el focus d'afectació inicial.

"Cal fer un replantejament en l'aprofitament cinegètic que es fa de la cabra. Cal abandonar els criteris de les quotes en les captures, utilitzats fins ara, i basar tota la gestió de la cabra en criteris biològics. Cal tenir present que el sistema emprat fins ara segurament ja no es podrà tornar a aplicar a la població de cabra dels Ports i que els ajuntament s'han de mentalitzar que ja no podran contar amb els ingressos que els hi reportava la caça de la cabra salvatge", han advertit els ecologistes en un nou comunicat. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta