22 de febrer del 2015

'Portes obertes', article de Sisco Lahosa


Com cada any  en aquestes dates, els diferents centres educatius d’arreu de ciutats amb una oferta plural i diversa, ens preparem per presentar a les famílies la nostra proposta educativa. Cadascun dels nostres centres procurem oferir allò que ens és propi, específic o concret  i ens diferencia de la resta, amb la voluntat seduir  i convèncer els qui poden ser futurs alumnes.

No és un tema menor per a qui, preocupat per l’educació dels fills, ha de discernir quina pot ser la millor proposta, la més adient  a les circumstàncies i expectatives que famílies i joves fan o desitgen envers el present immediat i el futur. Triar col·legi no ha de ser un tema “banal” i val la pena posar-hi els cinc sentits.

A Tortosa mai ha hagut una sectorització o mapa escolar que hagi condicionat la tria de col·legi o institut. Cadascú, dintre d’uns paràmetres comuns, ha pogut escollir centre i optar, d’aquesta manera, per un o altre projecte educatiu.

Acabada la formació primària, s'obren noves expectatives a l'hora de cursar uns estudis que vincularan ,al menys durant els  quatre anys que dura l'ESO, la vida i la formació de xiquets i xiquetes que creixeran i es faran grans amb nous companys i companyes provinents d'altres centres, amb històries diferents i expectatives semblants.

Com passa sempre, tota elecció suposa risc i, malgrat aquest, sí o sí, ens veiem abocats a prendre decisions. És per aquest motiu que, a l’hora d’afrontar aquest repte, el millor que podem fer és cercar  informació, fer preguntes, explicitar els dubtes i procurar escoltar el que uns i altres ens diran a l’hora d’aconsellar-nos una o altra opció.

Som, sou les famílies - les que voleu el millor per als vostres fills i filles - qui haureu de decidir si un o altre criteri és el que té més o menys pes a l’hora d’escollir una o altra opció. Sou vosaltres els qui, amb perspectiva de futur haureu de mirar que és el més adient per als vostres fills i filles. Després, el temps i les circumstàncies – múltiples, plurals, diverses, impredictibles – us confirmarà o no aquesta opció que ara feu.

No tingueu por, segurs  que tot el que, al respecte, feu, només té un únic i òptim objectiu: escollir el que és el millor, segons la vostra opció, formació, experiència i coneixements, per al vostre fill o filla.

Això, sí, una cosa us recomano: escolteu veus diferents, entreu per més d’una porta, penseu en perspectiva i no en la immediatesa, pregunteu a altres i no menystingueu el que us puguin dir aquells qui millor coneixen, acadèmicament parlant, els  vostres fills i filles. Tingueu present, també, que res és definitiu i que sempre hi ha segones opcions.

Esmerceu el temps amb les diverses propostes que els diferents centres de la nostra ciutat us farem, no ho fareu de bades. Parleu amb els vostres fills i filles, escolteu les seves propostes que també us poden ajudar i penseu que, també nosaltres, mestres, professors i educadors tots, volem el millor per al nostre alumnat .

Sigueu benvinguts als nostres centres.


Sisco Lahosa
és director de l'institut J. Bau de Tortosa.

                                                                       



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta