16 de març del 2015
Endesa reforça el servei a la Terra Alta amb una nova línia de mitja tensió entre Paüls i Prat de Comte
PRAT DE COMTE (Terra Alta).- Dos dels municipis més petits de les Terres de l'Ebre, Prat de Comte (Terra Alta) amb 200 habitants i Paüls (Baix Ebre) amb prop de 600, gaudeixen d'una nova línia elèctrica de mitja tensió que els permet tenir una millor garantia de subministrament en una zona on el vent generava avaries constants. La línia, d'11,4 quilòmetres de longitud, uneix Paüls i Prat de Comte a través d'un terreny abrupte, en ple Parc Natural dels Ports, fet que ha dificultat molt els treballs d'instal·lació. De fet, s'ha necessitat de l'ajuda d'un helicòpter per traslladar algunes de les 73 torres metàl·liques de la línia. La inversió de la nova línia, gestada l'any 2002, ha estat de prop de 825.000 euros.
Tot i que la línia es va posar en marxa el passat estiu en fase de proves, Endesa no l'ha donat per completament operativa fins al passat mes de gener. És una línia de mitja tensió, de 25 kv, molt reivindicada per la zona, sobretot pel municipi més petit de les Terres de l'Ebre, Prat de Comte. L'alcalde, Joan Josep Malràs, ha recordat els mals moments que han patit al poble amb talls constants de l'electricitat, amb avaries llargues i complicades de resoldre. "Fa dos nadals vam patir cinc avaries en una setmana i llargues", ha detallat recordant la importància de la infraestructura.
La línia vella portava el subministrament des de Bot, com també és el cas d'Horta de Sant Joan o Gandesa, que es feia des de la subestació de Flix (Ribera d'Ebre), a 46 quilòmetres de distància. La nova infraestructura es fa des de la subestació de Xerta (Baix Ebre) a 23 quilòmetres, puja a Paüls i des de Paüls, a través d'11 quilòmetres, fins a Prat de Comte. Segons han explicat des d'Endesa, a partir d'aquesta línia, s'aprofitarà ara per reforçar el servei fins a Bot per millorar també el subministrament d'altres poblacions de la Terra Alta. "Amb la subestació de Xerta aconseguim trossejar la línia de 110 quilòmetres, escurçant les distàncies des del punt d'origen, reduint els clients que es veuran afectats en cas d'avaria, i millorant la seguretat i la garantia en el subministrament", ha assegurat el director general d'Endesa de la Catalunya occidental, Rosario Zacaría.
La posada en marxa d'aquesta nova infraestructura també permet afrontar el futur amb garanties de servei al territori, ja que pot absorbir creixements futurs. A més, també garanteix la seguretat elèctrica de la Terra Alta ja que, en cas d'avaria de la principal línia, hi hauria la segona en cas d'emergència.
El projecte d'aquesta nova línia elèctrica es remunta fins a l'any 2002 quan es comença a gestar. Es fan projectes amb fins a tres traçats alternatius, juntament amb el Parc Natural dels Ports, per estudiar quin és el millor per tal que les afectacions al medi natural siguin les mínimes. Al 2007 s'inicien els tràmits per aconseguir les autoritzacions tant dels ajuntaments de Paüls i Prat de Comte, com de la Generalitat, i de particulars afectats pel pas de la línia. Finalment, al 2011 es comencen a instal·lar l'estesa de cablejat i les 73 torres metàl·liques que la integren. Com han explicat els responsables d'Endesa, l'orografia del terreny ha complicat els treballs que s'han allargat fins, pràcticament, a finals del 2014. De fet, algunes de les torres van haver de ser transportades amb helicòpter fins als enclavaments escollits, amb les dificultats que comportava, sobretot pel vent que bufa la zona.
Les 73 torres metàl·liques incorporen les darreres tecnologies que hi ha al mercat com és el cas dels aïlladors polimèrics. Aquests, fabricats a partir d'un compost a base de fibra de vidre i silicona, substitueixen els anteriors de vidre i són més resistents a les inclemències meteorològiques com és la calamarsa, pedregades o les descàrregues de llamps. D'altra banda, per integrar-la al màxim en l'entorn natural, la línia s'ha construït seguint la llera del barranc de la Vall, s'han fet treballs de tala i esporga previs, i s'han instal·lat elements anticol·lisió per protegir l'avifauna de l'entorn.
En la presentació oficial de la posada en funcionament de la línia, feta aquest dilluns a Prat de Comte, també ha assistit el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, que ha assegurat que el servei elèctric és un dels factors de competitivitat per als pobles. "El compromís d'aquest Govern és tenir sensibilitat territorial i fer arribar tots els serveis bàsics en condicions a tot arreu", ha afegit.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.