8 de març del 2015

La plaga de la processionària del pi obliga a tancar el consultori de les Cases d'Alcanar i també afecta l'escola



LES CASES D'ALCANAR (Montsià).- La plaga de la processionària del pi ha obligat a tancar temporalment el dispensari mèdic de les Cases d'Alcanar (Montsià). La mesura es va fer efectiva aquest dijous passat, després que la presència del molest cuc hagués estat produint urticària a les tres persones que hi treballen, que a partir d'ara passen consulta al CAP d'Alcanar. La plaga, a més, procedent dels pins que es troben vora les dependències sanitàries, afecta també el pati contigu de l'escola del Marjal, on quatre nens han manifestat reaccions adverses o al·lèrgies. L'Ajuntament d'Alcanar busca ja solucions per eradicar dels cucs, sigui amb tractaments més contundents o tallant els pins, si és necessari.

Alguns pacients encara acudien aquest divendres al matí al consultori de les Cases d'Alcanar i comprovaven, gràcies a un cartell penjat a la porta, que les instal·lacions es troben tancades preventivament, fet pel qual l'atenció mèdica s'ha traslladat al CAP del nucli d'Alcanar. Durant els últims dies, el personal sanitari s'ha vist afectat per urticària, no només la que provoquen directament els cucs de la processionària, sinó principalment pels pèls que els recobreixen i que s'escampen amb molta facilitat.

L'origen de tot plegat es troba en la gran proliferació que enguany ha experimentat la processionària en els tres pins que es troben al pati exterior del dispensari, segons ha explicat la regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament d'Alcanar, Maria Carme Navarro. Les característiques bosses encara són ben presents dalt dels pins, si bé les fileres de cucs de les últimes setmanes ja no són tan visibles.

El problema, però, no es limita únicament a les instal·lacions sanitàries. Els pins exteriors donen també al pati del col·legi públic Marjal: les mestres netegen diàriament els cucs que es troben al sorral, just sota les rames. A l'altre cantó del pati, també hi ha 23 pins plantats fa dues dècades, quan es va edificar el centre. L'any passat, algun alumne ja va tenir problemes, però enguany són quatre els estudiants que ja han mostrat símptomes de reacció a la processionària per contacte i, una d'elles, està sent tractada per al·lèrgia. "Ens preocupa perquè es concentra on venen els nens a l'escola i on es fa l'atenció sanitària", ha admès la regidora.

Per trobar una solució a la situació, que s'arrossega des de fa anys però sense arribar a aquests extrems d'afectació, l'Ajuntament d'Alcanar s'ha posat en contacte amb la Generalitat, el Code -consorci que s'encarrega de les plagues-, Sanitat Vegetal i diverses empreses especialitzades. Segons ha explicat Navarro, que aquest divendres s'ha reunit amb responsables i tècnics de la Generalitat, el Departament de Salut ja hauria assumit la necessitat de fumigar els pins al pati exterior del dispensari el pròxim dilluns per reobrir el servei en tres o quatre dies. Explica la regidora que, en aquest cas, l'Ajuntament no és competent per actuar en aquest espai, a diferència de l'escola -on s'encarrega del manteniment de les instal·lacions-. La brigada municipal ja va tractar els pins del pati del col·legi a la tardor, "segons els professionals van considerar oportú".

Navarro, però, entén que el tractament no ha estat prou efectiu, sigui per l'alçada dels arbres que dificulta l'eliminació o per la gran capacitat d'expansió de la processionària. "Hi estem a sobre, esperem trobar una solució definitiva i mirant diversos tractaments. Però el problema és tan gran que no podrien eradicar tots els cucs. Són un problema vius o morts, soltant el pèl i pot ser una situació de risc per a persones amb al·lèrgia. Estem treballant-ho i tots posats", ha declarat. Davant l'escenari que els tractaments no ofereixin solucions satisfactòries, el consistori no descarta optar per mesures més expeditives, com la tala dels pins.

La Generalitat passa la pilota a l'Ajuntament

Assabentat del problema pel mateix Ajuntament d'Alcanar, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha apuntat que la Generalitat donarà "suport" al consistori en les tasques per eliminar la plaga però ha traslladat la pilota de la al consistori, a qui considera responsable d'actuar al respecte. "No és competència nostra. Afecta uns pins que estan al pati de l'escola i al costat del dispensari, al nucli urbà. La decisió és municipal", ha declarat, tot prometent "suport" al municipi a l'hora de prendre les mesures oportunes.

Malgrat això, Pallarès sí que ha demanat una actuació "ràpida" a l'Ajuntament per evitar els perjudicis als veïns de les Cases afectats pel tancament del dispensari i els problemes a l'escola pública. El delegat considera que el tractament del passat setembre "no es va fer o es va fer malament" per donar una explicació sobre el fenomen. Segons ha afegit, ha comunicat als tècnics del Code perquè desplacin un tècnic a les instal·lacions afectades per valorar les mesures. "Nosaltres estarem d'acord amb l'Ajuntament en la decisió que prengui", ha tancat. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta