30 d’abril del 2015

El Parlament Europeu reclama que la ciutadania no haja de pagar la indemnització milionària pel projecte Castor


ESTRASBURG.- El ple del Parlament Europeu ha reclamat aquest dijous al migdia que la indemnització de 1.350 milions d'euros aprovada pel govern espanyol a Escal UGS, arran la seua renúncia a la concessió del fallit projecte Castor, no recaigui sobre els ciutadans. L'Eurocambra ha votat a favor per àmplia majoria el punt de l'informe anual del Banc Europeu d'Inversions (BEI) aprovat en comissió el passat mes de març, que censurava l'aval financer així com la manca de control comunitari sobre el fracassat projecte de magatzem de gas submarí. Elaborat per l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, el text ha comptat amb el vot favorable d'ecologistes i socialistes, entre d'altres, que s'ha imposat al vot contrari del PP.

Tot i que les votacions de l'Eurocambra tenen efectes vinculants molt limitats, l'aprovació de l'informe sí que permetrà demanar a la Comissió Europea que estudiï mesures per avaluar el procés de finançament impulsat pel BEI -1.440 milions d'euros-, la manca d'avaluacions previs i canalitzar la petició perquè el cost de la indemnització no l'acabin pagant els consumidors de gas a l'Estat espanyol durant els pròxims 30 anys, a partir de 2016. Una operació que, segons va xifrar l'OCU, podria acabar fregant els 5.000 milions d'euros després d'una tramitació que va descartar sistemàticament els estudis de risc i va acabar atorgant la concessió abans d'aprovar l'estudi d'impacte ambiental.

Es tracta, doncs, del retret formal comunitari més contundent que rep el projecte Castor i el govern espanyol del PP, que va aprovar la compensació multimilionària (per a l'empresa controlada pel grup ACS de Florentino Pérez) i deixar les instal·lacions en un estat d'indefinida hibernació. De fet, els 1.350 milions d'euros -més els 110 autoritzats abans de 2012- havien de servir per retornar l'emissió de bons sota l'aixopluc del BEI -que també va posar 300 milions d'euros de fons públics europeus- abans del 30 de novembre de 2014 si el magatzem no es posava en marxa, com així va succeir després de provocar més de 1.000 terratrèmols a la costa de l'Ebre i el Baix Maestrat.

La votació del punt que feia referència al Castor s'ha hagut de fer finalment nominal i separada a la resta de l'informe sobre l'activitat del BEI que va aprovar el comitè d'Afers Econòmics del Parlament Europeu el passat mes de març. Amb aquestes maniobres, el PP hauria intentat fins l'últim moment evitar que acabés prosperant la votació. Finalment, el document ha pogut ser aprovat amb prop de 350 vots a favor, principalment, dels grups Verd i Socialista -el govern del PSOE, curiosament, va ser qui va atorgar la concessió i autoritzar la major part dels tràmits-. El vot en contra del PP ha acabat sumant uns 90 vots menys.

La delegació de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia present al ple d'Estrasburg ha celebrat el resultat final de la votació, "que no deixa bé el govern espanyol". "Estem molt contents perquè s'ha votat a favor demanant que els ciutadans espanyols no acabin pagant un deute que és il·legítim i injust", ha manifestat la portaveu Cristina Reverter. "també s'han demanat responsabilitats per la mala gestió feta pel BEI, qui avala financerament el projecte, i la Comissió Europea, que no va posar les mesures de control a l'abast per impedir què això no acabés suposant un 'pelotazo' econòmic i una gestió catastròfica a tots els nivells", ha afegit.

Queda ara, però, per veure com actuarà al respecte la Comissió, que podria impulsar actuacions d'investigació i verificació, després del clar pronunciament dels grups parlamentaris europeus. "Les conseqüències poden ser que es retornin els diners, que no seria el primer cop. Si Europa no s'ha fet bé la gestió i Espanya no ha enviat els documents que tocava, poden haver conseqüències serioses. Volem saber en què consistiran les mesures que s'apliquen. Demanarem responsabilitats i que no es paguin", ha argumentat Reverter. "Sobretot, volem que no es faci", ha tancat. / ACN / IMATGE ICV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta