1 de maig del 2015

Els sindicats i partits d'esquerres es manifesten per l'1 de Maig a Tortosa amb el lema 'Precarietat és explotació'



TORTOSA (Baix Ebre).- Unes 500 persones s'han manifestat aquest Primer de Maig pels carrers de Tortosa, tot responent a la crida dels sindicats majoritaris de les Terres de l'Ebre, la UGT, Comissions Obreres (CCOO) i la USOC. La manifestació ha sortit puntualment a les dotze del migdia de la plaça del Carrilet, al barri del Temple, i ha recorregut l'avinguda de la Generalitat fins arribar a la plaça de l'Ajuntament, on s'han fet els parlaments. Enguany, el lema de la mobilització ha estat 'Precarietat és explotació. Treball i salaris dignes + protecció social', com a la resta del país. A banda, un de les novetat d'aquest Primer de Maig a Tortosa és que la manifestació sindical no ha compartit el mateix recorregut que la Cursa i la Caminada Popular Ciutat de Tortosa, que tot i fer-se a la mateixa hora ha canviat d'escenari. En la manifestació han participat els candidats del PSC, Enric Roig, de Movem Tortosa, Jordi Jordan, i d'ERC, Josep Felip Monclús, així com membres de les candidatures de Som Tortosa (Podem) i de les CUP. A més, també hi eren l'alcalde de Roquetes, el republicà Francesc Gas, i el candidat d'ERC a l'alcaldia d'Amposta, Adam Tomàs, entre d'altres.

D'altra banda, abans de la manifestació, la UGT, CCOO, ICV i el PSC a les Terres de l'Ebre han reivindicat aquest 1 de Maig la figura del polític i sindicalista tortosí Rafael Vidiella, per "apel·lar a la ciutadania a lluitar per la recuperació dels drets laborals i les llibertats perdudes pels governs de la dreta, tant a Espanya com a Catalunya". Ho han fet en el tradicional homenatge al que també va ser conseller de la Generalitat durant la República, que es fa amb motiu del Primer de Maig al monument que hi té dedicat al Parc de la Fira de Tortosa.

L'homenatge al monument de Rafael Vidiella. / PSC
“Enguany, 125è aniversari del Primer de Maig, en aquestes terres molts sectors continuen amb salaris baixos i amb relacions laborals d’esclavatge”, ha denunciat Wifredo Miró, secretari general de la UGT a les Terres de l’Ebre. “El Primer de Maig continua sent vigent, tot i que molta gent intenta tapar-lo”, ha afegit. Miró ha estat molt contundent en advertir: “Estem al voltant d’un procés electoral en què ningú s’ha de despistar. Hi haurà molts que s'encarregaran de dir que tots són iguals. I sí, els que van votar la reforma laboral, són iguals, no hi ha dubte”. El dirigent sindical també ha fet referència a la manca de sensibilitat en la lluita dels treballadors i treballadores del govern de Tortosa tot recordant que “fa uns deu anys vam inaugurar aquest monument i enguany estem voltats de casetes de la fira”. Per això, ha estat contundent: “No us despisteu. Nosaltres no podem assenyalar a qui s’ha de votar, però sí que podem assenyalar a qui no s’ha de votar”.

També ha estat molt clar Josep Casadó, secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre. “Hi ha realitats que no han mutat gaire, el treball segueix trenat de fortes injustícies i desigualtats i les relacions laborals segueixen estant, cada vegada més, sota el domini del poder unilateral de l’empresari.” Segons el dirigent sindical, “els mateixos que es qüestionen la vigència del Primer de Maig ens volen fer creure que la crisi econòmica i financera ja és cosa del passat. Però la realitat és colpidora: atur inadmissible i esgotament de prestacions, precarietat i salaris baixos, bretxa laboral entre homes i dones, manca d’oportunitats i exclusió dels joves”. Per això, ha definit: “Aquest Primer de Maig hi ha tres clares reivindicacions i hem d’exigir als empresaris i governs que donin resposta. En la negociació col·lectiva i en la concertació social: salari digne, ocupació de qualitat i protecció social”. I ha fet una advertència: “A qui creu que la lluita de treballadors i de les organitzacions sindicals són antiquades i prescindibles, a qui imposa lleis mordasses, encausa sindicalistes i limita la llibertat sindical i la negociació col·lectiva, cal que li continuem recordant i reivindicant que quan els treballadors i treballadores ens organitzem lliurement en sindicats el resultat són societats més justes i més iguals”.

El president d’ICV a les Terres de l’Ebre i candidat a l’alcaldia de Tortosa per Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha reivindicat la figura de Rafael Vidiella per fer pedagogia i recordar la seva lluita en temps molt més difícils que els actuals. “És important que visquem de referents que han hagut de lluitar en moments tan complicats”, ha subratllat. Jordan ha apel·lat al fet que 125 anys després “cal que la els treballadors i treballadores siguin conscients que la força la tenim tots junts. Som classe treballadora, només col·lectivament podem aconseguir millores en la nostra societat.” El dirigent d’ICV ha denunciat les polítiques de retallades en drets laborals i socials i també que “la política social ha desaparegut de l'agenda dels governs actuals”. “Davant del nou període electoral i més enllà del mateix el que hem de fer, responsablement, tota la gent organitzada que som classe treballadora és continuar lluitant i reivindicant els nostres drets perquè estic convençut que en aquest proper cicle electoral tornarem a tenir governs i ajuntaments a favor dels nostres treballadors i treballadores”. 

Finalment, el portaveu del PSC de l’Ebre i candidat socialista a l’alcaldia de Tortosa, Enric Roig, ha deixat constància de la importància de l’homenatge a Vidiella recordant, la seva lluita per les llibertats i, entre molts altres aspectes, el decret que va establir perquè “a igual feina home i dona, igual salari.” “Els seus principis d’igualtat, justícia social i llibertat són avui més vigents que mai”. Roig també ha denunciat que la greu crisi econòmica ha agreujat el patiment de la gent i ha criticat la passivitat dels governs de Catalunya i Espanya que “s'estan carregant de forma premeditada l'estat del benestar que hem construït homes i dones com Rafael Vidiella”. Per això, el dirigent socialista ha deixat clar que hi ha una altra manera de fer política per acabar amb la injusta reforma laboral de PP i CiU que ha comportat “salaris baixos i condicions de treball més dures, canvis en la negociació col·lectiva per afeblir el paper dels sindicats que busca afeblir, en definitiva, la força dels treballadors i treballadores dins de les empreses”. En aquest sentit, ha apel·lat a un Primer de Maig més reivindicatiu que mai. “Els partits que som i ens sentim d’esquerres hem d’estar al costat de la gent. Hem de fer sentir la nostra veu i la de tots aquells que pitjor ho estan passant. No ens conformem i no renunciem als nostres drets i ho hem de fer per nosaltres i pel futur dels nostres joves. I per persones com Rafael Vidiella”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta