16 de maig del 2015

Monclús (ERC) aposta perquè la cultura siga el motor del turisme a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- ERC de Tortosa ha presentat aquest dissabte, coincidint el Dia Internacional dels Museus, les seues propostes en matèria cultural i de patrimoni. Ho ha fet davant de l'actual Museu de Tortosa i antic escorxador modernista de la ciutat. L'alcaldable republicà, Josep Monclús, ha recordat que "Tortosa és una ciutat històrica, rica en patrimoni i amb artistes reconeguts, unes potencialitats a les quals històricament no s'ha donat prou importància per la seva preservació i difusió, si bé des de fa uns anys s'està revertint aquesta tendència". En aquest sentit, el candidat d'ERC ha volgut agrair l'esforç d'arqueòlegs, d'historiadors, tècnics i gestors culturals, aficionats a l'art, guies turístics, i també a les institucions, pels progressos que s'han fet en aquesta línia.

Per Monclús, "igual com cal destacar les greus mancances de la ciutat en molts àmbits, també cal celebrar que en els darrers anys s'hagi percebut una millora en infraestructures culturals", i ha posat com a exemples la Biblioteca Marcel·lí Domingo, els museus de Tortosa i de la Catedral, l'espai dels Reials Col·legis i el Centre d'Interpretació del Renaixement. També ha volgut destacar la tasca de l'Escola d'Art, el Conservatori, l'escola municipal de Música, la de Teatre, i els grups de música tradicional que impulsen la cultura a Tortosa. Ara bé, l'alcaldable d'ERC ha insistit que "aquesta millora, feta des de la base, no es pot aturar. Ara cal que des de l'Ajuntament es faci un pas endavant, perquè hem de recordar que una societat culta és sempre una societat més justa".

Per aquest motiu, ERC proposa que les nombroses institucions culturals de la ciutat es coordinin  per generar sinergies de col·laboració que afavoreixin el seu treball. Per Monclús, "aquesta coordinació l'hauria de liderar el regidor de Cultura, i sempre hauria de ser voluntària, respectant la independència de cada part, però afavorint l'intercanvi d'experiències i la col·laboració interdisciplinar’. Així mateix, ERC aposta perquè la cultura sigui l'eix del turisme de Tortosa, millorant la neteja i la il·luminació dels espais simbòlics com el call de Remolins, l'entorn de la Catedral, el castell de la Suda, el fortí de Tenasses i les Avançades de Sant Joan.

En aquesta línia, Monclús ha insistit en la reivindicació d'ERC perquè es recuperi el llaüt, que des de fa temps es troba fora d'ús en el port de Deltebre, i ha proposat que es es creïn paquets turístics a preus raonables que incloguin entrades als museus, la Catedral i la pròpia navegació amb el llaüt. El candidat republicà ha posat com a exemples de paquets turístics municipals els casos de Benifallet o Ascó, en què aquest model ha estat un èxit, i ha lamentat que "el govern de CiU ha malbaratat aquesta oportunitat durant el darrer mandat, malgrat que en el ple municipal li ho vam presentar".

Pel que fa concretament al Museu de Tortosa, ERC proposa que l'Ajuntament fomenti l'ús del museu entre els propis ciutadans, que s'ampliï l'horari el dissabte a migdia, i que es facilitin les activitats didàctiques del museu per a les escoles del municipi. Així mateix, Josep Monclús proposa "recuperar els congressos d'Història del Renaixement, atraient especialistes en la matèria i fent de la Festa del Renaixement un espai de xalera però també de reflexió dels especialistes, que celebrarien el congrés uns dies abans". També preveu impulsar una xarxa de rutes culturals, d'autors literaris, dels espais de la Guerra Civil i del modernisme.

Finalment, Monclús ha anunciat que ERC preveu crear dos premis, un de recerca històrica local i un  altre de microvídeos de difusió turística "per tal d'impulsar la investigació i afavorir la difusió del patrimoni local a les xarxes i als mitjans audiovisuals, fent que el talent es posi al servei de la recerca i la promoció de la ciutat". / Imatge ERC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta