22 d’agost de 2015

Bel encarrega a Curt Wittlin la conferència de la Diada a Tortosa


TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha encarregat enguany la conferència institucional de l'Onze de Setembre a l'estudiós Curt Wittlin, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i creu de Sant Jordi, i actualment veí del municipi. El títol de conferència serà 'Consells d'un gran pensador català medieval, Francesc Eiximenis, per als Jurats de la ciutat de València al 1383 i la seva vigència actual. Al finalitzar la conferència, s’interpretarà l’himne nacional de Catalunya, els Segadors. L’acte tindrà lloc a les 11 del matí al saló de plens de l’Ajuntament de Tortosa.

Curt Joseph Wittlin (Reinach, Basilea-Camp, 1941) és un filòleg suís i un expert de la llengua i literatura catalana medieval. Wittlin va estudiar filologia romànica a Basilea amb Germà Colon, i més tard va ampliar estudis a París, Florència i a la Universitat de Barcelona. Es va doctorar el 1965 amb una tesi sobre la traducció catalana del Tresor de Brunetto Latini feta per Guillem de Copons. Va ser nomenat catedràtic de filologia romànica i lingüística històrica de la universitat de Saskatchewan, a Saskatoon (Canadà), on va arribar el 1967. S'ha especialitzat en l'edició de traduccions medievals a Europa de texts de Ciceró, Sant Agustí, Joan de Gal·les i altres. Ha treballat també sobre Ramon Llull i sobre la història de les biblioteques medievals catalanes. Això no obstant, l'autor català medieval al qual s'hi ha dedicat més és Francesc Eiximenis. De fet, l a majoria de les edicions modernes de les obres de Francesc Eiximenis es deuen totalment o parcial a Curt Wittlin.

Així mateix, Wittlin ha dedicat nombrosos estudis i articles a Francesc Eiximenis. El 1997 va ingressar a l'Institut d'Estudis Catalans, i del 1990 al 1993 va ser president de la Societat Catalana de Nord-amèrica. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de 2004 és membre corresponent estranger de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. / Imatge Viquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta