17 d’octubre del 2015

Atorguen un premi europeu a la Via Verda de la Terra Alta per fer-la accessible a tothom


GANDESA (Terra Alta).- El Consell Comarcal de la Terra Alta va rebre aquest divendres a Brussel·les el Premi Europeu de Vies Verdes en reconeixement a la gestió que ha fet del tram terraltí d'aquest itinerari natural i, en especial, per la iniciativa de fer la Via Verda de la Terra Alta accessible per a tothom. El diploma el va rebre el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, en el decurs d'un acte organitzat ahir a la tarda per l'Associació Europea de Vies Verdes, amb la col·laboració de l'entitat Vies Verdes de la Regió de Valònia.

El jurat va valorar especialment que la Via Verda de la Terra Alta és l'únic recorregut dins de l'oferta de les vies verdes de l'Estat espanyol que disposa d'un tram adaptat a tot tipus de persones, independentment de la seva capacitat. Aquest projecte ha permès l'acostament de tots els ciutadans a l'intinerari verd i ha ampliat l'espectre de visitants d'aquest espai eliminant les barreres existents per a persones amb algun tipus de discapacitat.

Arran d'aquest projecte, la Via Verda de la Terra Alta va aconseguir entrar a formar part com a destinació de turisme accessible del programat Turisme per a Tothom, distinció que ofereix la Generalitat de Catalunya dins del seu ventall de destinacions turístiques. De la mateixa manera, es va aconseguir que una empresa privada cedís tres bicicletes adaptades per tal de que les persones problemes d'accessibilitat puguin fer ús i gaudir també d'aquest recorregut.

La Via Verda de la Terra Alta ha entrat a formar part de diverses guies específiques i ha rebut diferents premis per aquesta iniciativa innovadora de posar a l'abast de tot tipus d'usuaris una part del seu recorregut. Organismes com ONCE i PREDIF han programat visites d'usuaris de les seues organitzacions a la Via Verda de la Terra Alta fent us de les instal·lacions i del material editat en sistema Braile.

Tram adaptat

El tram adaptat de la Via Verda de la Terra Alta és el que va des de l'estació de Bot fins al santuari de la Fontcalda, amb una longitud de 5 quilòmetres. Aquest recorregut es troba delimitat per la part dreta en sentit a Bot - la Fontcalda per vorades de 12 cm d’alçada. També compta amb la instal·lació de baranes de protecció en els trams considerats perillosos. Disposa de paviment tàctil de botons que avisa de l'arribada als túnels i creuaments de camins, i bandes rugoses durant l’encreuament.

Disposa de paviment de pedra natural per indicar les zones de descans. S'han instal·lat tres senyals orientatius, de mides 1 metre per 50 centímetres, a les estacions de Bot i de Prat de Comte, i a l'alçada de la Fontcalda. També hi ha altres tres senyals direccionals, situats en els accessos a la Via Verda, de 50 centímetres per 25 centímetres, que indiquen la direcció que caldrà seguir dins del tram adaptat. Altrament, compta amb un senyal a l'entrada de cada túnel indica la seva distància i 6 senyals d'informació de llocs d'interès de la Via Verda. Finament, hi ha instal·lat un senyal a cada àrea de lleure que indica la disposició del mobiliari de l’àrea. Els senyals es localitzen mitjançant un relleu situat a la vorada.

Tot això ha anat acompanyat amb l’edició de material gràfic promocional, que també s'ha editat en llenguatge braile. / Imatge Consell Comarcal de la Terra Alta 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta