19 de novembre del 2015

El jutge arxiva el cas de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó


ASCÓ (Ribera d'Ebre).- El jutge de Gandesa ha arxivat provisionalment el cas de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó el novembre de 2007 que no va ser comunicada fins l'abril de 2008. La interlocutòria argumenta que, tot i l'existència d'informes contradictoris al respecte, no queda provat que l'emissió tingués efectes perjudicials sobre les persones, béns i el medi ambient. En les diligències prèvies van ser imputats l'exdirector de la central d'Ascó, Rafael Gasca; l'excap de vigilància radiològica de la central, Francisco González; el cap d'explotació, Jordi Sabartés; així com els inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Manuel Oliva i Antonio García.

En la interlocutòria emesa el passat 21 d'octubre, el jutge de Gandesa no considera que l'alliberament d'almenys un miler de partícules sigui constitutiva dels delictes ecològics, d'emissió de radiacions ionitzats i contra la seguretat del treball –a banda de falsedat documental- per part dels imputats. Uns arguments que defensaven tant Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, com les acusacions de Greenpeace, Ecologistes en Acció i Ausbanc. Les tres entitats han presentat ja recurs de reforma davant el mateix jutjat de Gandesa i no descarten, en cas que sigui descartat, recórrer en apel·lació davant l'Audiència Provincial de Tarragona.

Els fets van tenir lloc el 26 de novembre de 2007, quan finalitzava el procés de recàrrega de la unitat 1 d'Ascó. Seguint instruccions verbals, un treballador va buidar el contingut de l'aspirador que s'utilitzava en el procés a la piscina de combustible. La totalitat o una part del material contaminat va caure per la reixeta d'aspiració del circuit de ventilació passant al circuit de la central i alliberant les partícules radioactives a l'exterior a través de la xemeneia. Els responsables de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), l'empresa que gestiona el complex atòmic, no van informar dels fets fins l'abril de 2008, després, fins i tot, que grups d'escolars passessin per les instal·lacions.

Durant les diligències, la titular de la central i les acusacions van aportar diversos informes amb resultats contradictoris sobre els possibles efectes que l'emissió hauria pogut causar en la vida i la salut de les persones així com al medi ambient. Sense posar en dubte l'existència de les emissions, el jutge conclou que de l'anàlisi de la "majoria" de les pericials es desprèn que la fuita de partícules no va tenir "cap" efecte sobre aquests aspectes i, conseqüentment, no hauria representat cap perill, ni per als veïns, visitants, treballadors o l'entorn natural pròxim a les instal·lacions. La defensa dels càrrecs de la central imputats i l'advocacia de l'Estat havien sol·licitat el sobreseïment. El Fiscal, que va mantenir en el seu informe la gravetat dels fets, va demanar l'arxiu en relació amb la implicació dels inspectors residents.

Segons ha subratllat a l'ACN l'advocat d'Ecologistes en Acció, Luis Oviedo, la interlocutòria, però, admet que l'entitat de les emissions radioactives podria haver estat més gran que les partícules que es van localitzar posteriorment, a partir del moment que ANAV va comunicar els fets, més de cinc mesos després, i a partir del qual tècnics del CSN van procedir a analitzar la radiació a les persones exposades –sense resultat positiu- i a rastrejar minuciosament l'entorn de la central –una de les partícules, fins i tot, va aparèixer en una deixalleria a més de 60 quilòmetres de distància-. Fins i tot en aquest cas, creu el jutge, no es pot acreditar que hagués pogut afectar al medi i les persones. Oviedo creu que aquesta decisió hauria de recaure en el magistrat del Penal o de l'Audiència que acabés, eventualment, jutjant el cas.

Oviedo considera el sobreseïment com a "prematur" i ha avançat que el recurs presentat contra l'arxiu provisional reclama que siguin organismes i agències internacionals especialitzades les que valorin el risc que va suposar la fuita. També apunta la necessitat de practicar pericials que han quedat pendents durant aquestes diligències prèvies, com interrogatoris al treballador que feia anar l'aspirador, el tècnic de control d'ALARA i el que s'encarregava del control els monitors, així com les empreses encarregada de la seguretat i la neteja, després que el jutjat requerís a ANAV els seus noms. Sostenen que podria haver-se produït un delicte contra la seguretat dels treballadors. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta