14 de gener del 2005

Comunicat de la plataforma Salvem Lo Canalet (13-1-2010)

LA GENERALITAT NO L’ENCERTA A LES TERRES DE L’EBRE

L’actual govern de la Generalitat no l’encerta a les Terres de l’Ebre. Al capdavall, encara que s’esforcen, sembla que no en saben més. El seu problema, un problema greu, inherent al poder, és que no escolten. No volen escoltar.

Des de fa tres anys a la comarca del Baix Ebre, l’Ajuntament de Tortosa, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús, la Pedania de Vinallop, veïns de Roquetes i Tortosa, ciutadans i moltes entitats socials i comunitàries, com la Plataforma Salvem lo Canalet, s’oposen al desdoblament de la C-12 tal com, abans i ara, es troba plantejat pel Departament de Carreteres de la Generalitat de Catalunya. Durant tot este temps no s’ha escoltat ni s’ha fet cas a ningú. El Departament de Carreteres, brandant la legalitat com una espasa, ha decidit desestimar en bloc i per definició totes les al·legacions que des de les institucions, el Consistori tortosí, l’EMD de Jesús, els veïns de Vinallop, de Roquetes, del Canalet, s’han portat a terme. No s’ha volgut buscar cap alternativa, que la hi ha, ni demostrar la més mínima sensibilitat de cara a les persones, que són moltes, que veuran la seua casa destrossada o arrabassat el seu terreny, ni de cara al paisatge, migpartit per una muralla d’asfalt, ni de cara a la comarca, esquarterada per una carretera que, en el seu traçat actual, tothom conceptua d’inútil i perjudicial.

Ara, en vespres de les eleccions, i després del recent fiasco de la Lear, i del monumental fracàs de la vegueria de l’Ebre, el govern de la Generalitat, i més concretament el Departament de Carreteres, vol accelerar el projecte de desdoblament en vistes a poder presentar algun aspecte positiu per a les Terres de l’Ebre enfront de la contesa electoral. Esta és en el moment present l’única consideració prioritària més enllà de qualsevol altra. No es té en compte l’estudi, encarregat pel propi Departament, del conjunt del desdoblament des de Lleida a Sant Carles de la Ràpita, que vindria a ratificar o desmentir la racionalitat del desdoblament de la C-12 tal com es troba projectat. El que interessa és, més enllà de si és adequat o no, fer veure que es fa alguna cosa. Però estos càlculs electoralistes pel que respecta a les Terres de l’Ebre no resulten gaire encertats.

En primer lloc, hi ha la qüestió de la manca de sensibilitat de cara a la reivindicació general, que demana una alternativa, possible i viable, al projecte actual, que cal recordar, ha estat imposat per la Generalitat als ajuntaments de Tortosa i Roquetes en el procés d’aprovació dels respectius POUMS.

En segon lloc, el greuge comparatiu que representa, en una situació anàloga, el desdoblament de la C-31, en haver acceptat les justes demandes de les plataformes de l’Empordà i no fer ni cas de reivindicacions paregudes, i també justes, de les Terres de l’Ebre respecte al desdoblament de la C-12. Com sempre, l’extrem sud de Catalunya és menystingut, com si no formés part del Principat, i la seu gent menyspreada; aquí qualsevol solució és bona, tot ens va bé, encara que sigui contra la nostra voluntat.

I, finalment, el fet d'oblidar que les actuacions a corre-cuita i merament electoralistes són detectades immediatament pels votants i, conseqüentment, valorades negativament, i encara més quan perjudiquen a la comunitat a la qual en teoria diuen voler beneficiar. Estes actuacions, en lloc de sumar, resten i això és el que passarà en el present cas de tirar endavant el projecte de desdoblament amb el seu traçat actual i sense donar resposta a les legítimes reivindicacions del territori.


PLATAFORMA SALVEM LO CANALET

TORNA A L'APUNT ANTERIOR

Disqus for Marfanta