25 de gener del 2010

[Nota de premsa] Amposta demana per unanimitat ser cocapital de la vegueria de l’Ebre

El ple de l’Ajuntament d’Amposta ha aprovat en la sessió ordinària d’aquest dilluns al migdia una moció presentada pel grup municipal de CiU en la que, entre altres punts, es demana que Amposta sigui reconeguda com a cocapital de la Vegueria de l’Ebre en la nova divisió territorial de Catalunya.

La moció demana també al Govern de la Generalitat que impulsi un debat territorial previ a l’aprovació de la llei per tal d’arribar a un consens que, segons ha dit l’alcalde d’Amposta Manel Ferré, a hores d’ara no existeix ja que “han anat sorgint divergències” ja que “no se n’ha fet un debat seriós”. L’alcalde també ha manifestat la sensació de “cert desgavell” i la confusió que han anat creant les diferents propostes de l’avantprojecte de llei i que, per aquest motiu “l’Ajuntament d’Amposta es veu en l’obligació de precisar el nostre posicionament” davant un tema tant important com és la divisió territorial. Amposta es postula en aquesta moció com a ciutat d’importància cabdal per al creixement econòmic i social del territori i com a prestadora de serveis. I demana que es reconegui una preeminència que Amposta ja fa temps que té, i que ha de quedar reflexada en la nova llei d’organització territorial.

La moció de CiU també demana que la vegueria quedi estructurada com un òrgan amb contingut polític i amb unes competències clares, que no siguin mínimes i que se’n garanteixi el seu finançament. Pel que fa al debat territorial, Ferré, s’ha dirigit directament al conseller Ausàs que aquest es faci “amb tranquil·litat i sense precipitació” ja que “Amposta no renunciarà a ser locomotora del territori i a continuar creant riquesa i prestant serveis, exercint la capitalitat sense cap mena de complexes”.

La moció ha estat aprovada per tots els grups polítics amb representació al ple.

Toni Espanya, portaveu del PSC, ha puntualitzat que el debat “hauria d’anar més enllà i parlar de serveis i no només del protagonisme de dues ciutats”. Espanya ha demanat que de cara a la ciutadania se centri el debat en els beneficis que suposarà la creació de la vegueria, com són “apropar l’administració al ciutadà i fer-la més eficient”.

El PSC ha cridat l’atenció sobre la preocupació davant el fet que l’aporvació de la moció no es faci en “clau aïllacionista” i ha demanat que l’Ajuntament d’Amposta busqui la complicitat d’altres ciutats i que s’arribi a un consens amb Tortosa per tal de trobar l’encaix en el que “tothom se senti còmode”.

El grup d’ERC també hi ha votat a favor, tal com ha explicat Marta Cid, “hem fet una lectura en sentit positiu” tot i que ha matisat que el punt de la moció que demana l’impuls del debat territorial “ens sona a paralització del procés que ja està engegat”. Cid ha justificat els canvis constants en les propostes que ha criticat l’alcalde perquè “estem en un procés de participació”. Tot i així, la portaveu d’Esquerra Republicana ha reiterat que aprovar aquesta moció “no ha d’aixecar els fantasmes d’aturar un procés que ens ha costat molt engegar”. Marta Cid també ha volgut recordar que el seu grup sempre ha defensat el paper que té Amposta en la construcció del territori i ha dit a l’alcalde que “tindrà tot el suport per a que la ciutat tingui el que li correspon”.

D’altra banda, en el debat de la moció també s’ha parlat sobre la seu institucional de la futura vegueria, ja que des d’ERC ha avançat que no hi haurà un canvi de seu institucional i que aquesta anirà a Tortosa ja que és on es va ubicar la Delegació del Govern de la Generalitat quan es va descentralitzar l’any 2000. En aquest punt, l’alcalde ha explicat que “no és tan important la seu institucional com el repartiment dels serveis” i ha afegit que “si no manifestem quina és la nostra aposta, alguns es podrien quedar pel camí”.

L’alcalde ha agraït la lectura positiva de la moció per part dels grups de l’oposició ja que “aquest és el sentit en què l’hem presentat” i ha afegit que el que es pretén és “posar damunt la taula les nostres potencialitats i el nostre paper de motor del territori”.

Pel que fa a la demanda del portaveu del PSC, Ferré ha respòs que “sense cap dubte estarem en consonància amb altres ciutats, perquè quan parlem de descentralització hi ha altres ciutats que també tenen dret a reclamar el que els hi pertoca”.

L’alcalde ha criticat el fet que a hores d’ara encara no sap oficialment quina és la darrera proposta de la llei, i que se n’assabenta a través dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, ha reiterat que “sí que hi ha certa desinformació i descoordinació” i “pensem que és un tema prou important com per reunir tots els agents del territori”.

Manel Ferré ha acabat el debat agraint un cop més el vot positiu dels grups de l’oposició i ha remarcat la importància d’un acord que ha qualificat d’històric.

4 comentaris:

  1. A bones hores!
    Ara que ja es canten misses.

    ResponElimina
  2. Més val tard que mai, que estrany que el PSC hagi votat a favor, però ja está bé significa que algo canvia...

    ResponElimina
  3. Abans el PSC d'Amposta volia que Amposta fos la segona ciutat del terriotri, que no demanés ni capital, ni cocapitalitat,ni res, ara diu que com no ja no demana la capital exclusiva ja vota a favor, ja sé que són misèries, pero així son ells : miseriosos.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta