20 de gener del 2005

[Nota de premsa] Interior presenta el procediment de prevenció i atenció policial dels matrimonis forçats a Terres de l’Ebre

Els Mossos d'Esquadra són la primera policia d'Espanya que elabora un procediment de matrimonis forçats


El procediment l’ha impulsat el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del departament d'Interior i estableix els passos a seguir quan els indicadors fan sospitar possibles casos de matrimonis forçats i com s'ha de tractar el cas quan s'ha detectat

En cas que els mossos detectin cas imminent, ho comunicarà amb urgència a la fiscalia perquè es prenguin mesures cautelars

La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba Garcia, acompanyada de la directora dels serveis territorials del DIRIP a Terres e l’Ebre, Pilar Andreu, han presentat avui el procediment de prevenció i atenció policial dels matrimonis forçats a la seu dels Serveis territorials del DIRIP a Tortosa.
Es tracta del primer procediment policial sobre matrimonis forçats de l'Estat Espanyol. Des de la posada en marxa d’aquest procediment el passat mes de juny, a tot Catalunya s’han detectat 13 casos amb 14 dones i nenes implicades.

Objectiu del procediment

S’entén per matrimoni forçat aquell que es produeix sense el consentiment vàlid de com a mínim un dels contraents per la intervenció de terceres persones de l’entorn familiar que s’atorguen la facultat de decisió i pressionen perquè aquesta pràctica es produeixi. Quan un dels contraents del matrimoni forçat es una persona menor de 18 anys també se’l denominamatrimoni prematur.

Les grans dificultats per a la detecció dels matrimonis forçats poden deixar en situació de vulnerabilitat població jove, major o menor d’edat, que es pugui trobar en un nucli familiar de risc. L’objectiu principal de l’abordatge integral és protegir un nombre important de nenes i dones sent conscients que es tracta de visibilitzar una pràctica fins ara difícilment detectable i que pot tenir incidència entre determinades comunitats d’origen estranger i d’ètnia gitana que viuen a Catalunya.

Detecció dels matrimonis forçats a Catalunya

Tot i que el Codi Penal actual no recull una figura delictiva tipificada com a "matrimoni forçat", a Catalunya s’estima que es detectaran cada any de l’ordre d’una vintena de casos. Resulta pràcticament impossible xifrar amb fiabilitat aquesta pràctica al nostre territori. L’única dada objectiva que es pot aportar és la dels casos coneguts per part d’aquells organismes i professionals que s’han trobat amb casos concrets, que constitueixen un atac directe als drets més fonamentals de les persones que en són víctimes, en la seva majoria menors d’edat i dones. La pràctica dels matrimonis forçats està geogràficament molt estesa a l'Àfrica, subsahariana, al nord d’Àfrica, al Pròxim Orient i Orient Mitjà, a l'Àsia Meridional, a l'Amèrica Llatina i també entre col·lectius d’ètnia gitana de diversa procedència. Els fluxos migratoris han permès que persones d’aquestes procedències desenvolupin el seu projecte de vida a Catalunya i a països del context europeu on aquesta pràctica no es coneixia.

Els matrimonis forçats detectats s'han produït a Catalunya o a l’estranger amb persones que han estat forçades o enganyades a sortir de Catalunya.

Procediment : abordatge i actuació dels cossos de seguretat

Malgrat són pocs els casos que s’han abordat arran de denúncies interposades per les mateixes víctimes o per persones del seu entorn, la vulneració tan greu d’un dret fonamental i les seves conseqüències obliguen a promoure un treball de sensibilització i formació a les comunitats afectades i la recerca d’estratègies que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge. L’objectiu de l’abordatge ha de ser protegir la menor o dona.

A l'estat espanyol, el Codi Civil, s’especifica que no poden contraure matrimoni els menors d’edat no emancipats. No obstant, els matrimonis forçats no estan tipificats com a delicte en el Codi Penal, tot i que alguns dels delictes que poden anar vinculats a un cas de matrimoni forçat poden ser molt greus i diversos: delictes contra la llibertat (detencions il·legals i segrestos, amenaces, coaccions), tortures i altres delictes contra la integritat moral, delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals, delicte de lesions, homicidi i assassinat per part d’una figura masculina propera a la víctima que pertany al seu entorn familiar o comunitari. És el que s’anomena “crim d’honor”.

En el cas dels matrimonis forçats la jurisdicció espanyola no seria competent en cas que el delicte es produís fora de les nostres fronteres, encara que la nena tingués la nacionalitat espanyola, per això és fonamental treballar de manera preventiva. Malgrat que hi ha nenes que ja han estat pactades en matrimoni des que eren molt petites i, fins i tot, en alguns casos la família ha pagat diners durant anys, la situació arriba al seu punt àlgid de risc quan es planifica un viatge a l’estranger en el qual la jove hi participa.

Per abordar amb èxit aquesta pràctica és fonamental la formació, la informació, la sensibilització i el treball en xarxa amb la resta de professionals de tots els àmbits.

Des de les Oficines de Relacions amb la Comunitat i des dels Grups d’Atenció a la Víctima de la Policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra s’iniciarà tot un seguit d’accions:

De formació per als professionals, d’informació i sensibilització adreçades a persones, entitats o grups dels propis col·lectius dedicats a combatre aquestes pràctiques buscant més eficàcia i legitimitat.

De prevenció entre líders comunitaris; representants d’associacions i associacions de veïns i veïnes; escoles: professorat de secundària, associacions de pares i mares d’alumnes, alumnes de secundària; personal sanitari, treballadors i treballadores socials, agents d'acollida, mediadors i mediadores comunitaris i personal tècnic en immigració.

De sensibilització i formació adreçades als membres dels Mossos d'Esquadra de les oficines d’atenció al ciutadà, oficines de relacions amb la comunitat, grups d’atenció a la víctima, i a membres del cos policial de diferents categories amb responsabilitats de comandament.

És molt important obtenir la màxima informació de cada cas, elaborar-la i contrastar-la per tal d’efectuar una bona valoració, atenció i poder establir el grau de risc en cada cas.

En tots els casos, s'ha de fer un seguiment i control del cas fins que es consideri una total recuperació. El treball efectuat en xarxa ha de servir per prevenir altres possibles casos similars en l’entorn sobre el que s’ha actuat.

Programa de Seguretat contra la Violència Masclista

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació disposa del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista per orientar, proposar, impulsar, dirigir i portar a terme accions estratègiques en matèria de violència masclista des del marc de la seguretat pública.

Les actuacions es concentren en primer terme en l’assoliment, a partir de la identificació de bones pràctiques, d’un model d’intervenció estandarditzat i únic per a tot el territori català pel que fa al sistema d’atenció i protecció de les dones i nenes que pateixen violència masclista.


A la presentació també hi han assistit el sotscap de l’ABP del Baix Ebre, Dani Aleixendri, i el caporal de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) , Manel Carbó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta