31 d’octubre del 2005

La Terra Alta agermanarà els brigadistes i els guerrillers de la resistència francesa

La Terra Alta serà a partir del 10 de novembre l'escenari d'un homenatge als brigadistes internacionals que van combatre en la Guerra Civil, així com als guerrillers que van integrar les files de la resistència francesa, ja durant la Segona Guerra Mundial. L'acte coincidirà amb la trobada de l'associació Terra de Germanor, una entitat pacifista que aplega diferents països europeus, i que s'ha implicat molt en els diferents projectes de recuperació de la memòria històrica que impulsen municipis dels Pirineus francesos i de l'Ebre. És el cas de Corbera d'Ebre, a punt d'iniciar les obres de la Casa dels Pobles del Món.L'associació Terra de Germanor ha programat una sèrie d'actes que començaran el 10 de novembre a Foix (França), el punt de trobada des del qual es traslladaran fins a Gandesa els socis i representants dels municipis europeus. L'endemà, ja instal·lats a la Terra Alta, l'expedició participarà en un homenatge conjunt als brigadistes internacionals i als guerrillers que van integrar les files de la resistència francesa. També han previst una visita a la Fatarella, on l'associació Terra de Germanor coordinarà un projecte de recuperació de la memòria històrica, l'estiu que ve. Un dels representants de Terra de Germanor i exalcalde de Corbera d'Ebre, Josep Lluís Gamero, va explicar que tot seguit aniran a un restaurant de la població, que serà l'escenari d'una reunió de treball en què participaran 16 alcaldes francesos i els alcaldes de la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Corbera d'Ebre, Batea, el Pinell de Brai i Caseres. Segons Gamero, també hi seran el director del Museu d'Història de Catalunya i el seu homòleg del Museu de la Resistència de París, així com un diputat francès i la presidenta de l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals. De la mateixa manera, Gamero va avançar que també assistiran a la reunió els alcaldes de Flix, Ascó, Móra d'Ebre, Miravet i Marçà, municipis que podrien afegirse aviat als plans de Terra de Germanor, amb l'objectiu de participar en un altre projecte que voldrien impulsar a través de l'Interreg, un programa europeu de cooperació transfronterera. Gamero va detallar que el prorama continuarà el 12 de novembre al Palau de la Generalitat -on la delegació serà rebuda pel conseller Joan Saura- i al Museu d'Història de Catalunya.

Un pinar internacional a la Fatarella

La delegació de Terra de Germanor té previst visitar la Fatarella, on l'estiu que ve coordinarà un camp de treball amb joves d'arreu d'Europa, que recuperaran el pinar que un incendi forestal va cremar fa uns quants anys. El projecte tindrà el suport de l'Ajuntament de la Fatarella i del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, ja que Terra de Germanor preveu plantar-hi 35.000 pins, un per cadascun dels voluntaris estrangers que van combatre al costat de la Segona República durant la Guerra Civil. El portaveu de Terra de Germanor, Josep Lluís Gamero, va detallar que també es construiran diversos marges de pedra, que representaran les 53 nacionalitats dels brigadistes, i que els pins arrenglerats amb cada marge rebran el nom dels soldats de cada país. Gamero també va explicar que més endavant la Fatarella farà intercanvis culturals amb els pobles francesos, sobretot oferint el millor dels seus productes agrícoles. A més, el telecentre de la Fatarella serà l'enllaç virtual amb la resta de membres de Terra de Germanor. Un altre projecte que engresca l'entitat és la Casa dels Pobles del Món, a Corbera d'Ebre, les obres de la qual podrien començar durant el novembre.

El Punt (31-10-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta