10 de gener del 2006

La plataforma de la Terra Alta regala carbó a Indústria i demana un referèndum eòlic

El delegat territorial diu que ell només és «un funcionari» i responsabilitza el govern i el Parlament

La plataforma en defensa de la Terra Alta va protagonitzar ahir una insòlita acció de protesta a Tortosa, ja que un trio de Reis Mags va regalar carbó al director dels serveis territorials d'Indústria a les Terres de l'Ebre, Fermín Andrés. Els proteccionistes van lamentar les presses i la «falta de transparència» amb què la Generalitat està tramitant els diferents projectes eòlics autoritzats a la Terra Alta, i van embolicar-se en un diàleg de sords amb el mateix delegat d'Indústria. Andrés va reiterar que ell només és «un funcionari», i que els responsables del model d'implantació eòlica són el govern tripartit i el Parlament.

Un grup de membres de la plataforma de la Terra Alta van vestir-se ahir al matí de Reis Mags per castigar amb carbó l'actuació del director dels serveis territorials d'Indústria en la tramitació dels parcs eòlics, així com de la línia d'evacuació de l'energia que travessarà la comarca. Els proteccionistes van ocupar la recepció de la delegació d'Indústria i van ser rebuts pel mateix Fermín Andrés, que va recriminar a la plataforma les constants acusacions de «falta de diàleg i de transparència». Tot seguit, un insòlit patge reial va llegir la carta dels Reis Mags al delegat d'Indústria, que va haver de sentir com la plataforma el tornava a acusar de «falta de sensibilitat ambiental» i de «prepotència» a l'hora d'afavorir la implantació de centrals eòliques. «Penseu en la Terra Alta com si fos un polígon industrial o un cubell d'escombraries», van afegir els proteccionistes a través del document.
La plataforma va lamentar que Andrés haja oblidat que també ell és ciutadà de la Terra Alta, i va afirmar que se sentien «decebuts» per la seua gestió. Així, Andrés va contestar que la plataforma atribueix «massa importància» al seu protagonisme en la tramitació dels projectes eòlics. «La responsabilitat és del govern i del Parlament, jo només sóc un funcionari», va afirmar Andrés. El delegat d'Indústria també va rebutjar la proposta de cobrir la demanda energètica amb la construcció d'una planta de biomassa, com va proposar-li la plataforma, perquè «la Terra Alta no és una comarca aïllada». Els proteccionistes van marxar sense convèncer el delegat, però Andrés tampoc va canviar l'opinió de la plataforma, que va acusar-lo de prioritzar els interessos de les promotores dels parcs eòlics.

>La massificació és subjectiva

En acabar la trobada amb el delegat d'Indústria, l'encarregat de parlar en nom de la plataforma de la Terra Alta va ser Pere Todo, que anava vestit de sa majestat el rei Baltasar. «Hem portat carbó perquè no ens agrada com s'han fet les coses des d'Indústria», va dir Todo abans de reclamar «consens a la comarca sobre el nombre de molins que s'han de posar ara i en el futur». En aquesta línia, el portaveu de la plataforma va demanar més informació sobre els projectes i la celebració d'un referèndum comarcal, «perquè la gent de la Terra Alta puga opinar sobre el model eòlic». Todo també va acusar el delegat d'Indústria de tenir «molta pressa» en la tramitació dels projectes eòlics, ja que aviat s'acabarà el termini per subvencionar la seua construcció. Però Fermín Andrés va negar les acusacions de la plataforma d'estar accelerant el procés d'aprovació dels projectes eòlics, i va dir que el procés administratiu té un ritme «normal». El delegat també va relativitzar la «massificació eòlica» que denuncia la plataforma, i va remarcar que la massificació és un concepte subjectiu. A més, Andrés va dir que finalment s'instal·laran uns 150 dels 500 molins projectats inicialment.

El Punt (10-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta