12 de maig del 2006

Un helicòpter completa a l’altura d’Ascó i Xerta la primera fase del tractament contra la mosca negra

Els tècnics estudiaran avui l’afectació de les larves al tram final de l’Ebre

L’equip tècnic que du a terme la prova pilot contra la plaga de la mosca negra de l’Ebre va utilitzar ahir un helicòpter, ja que calia abocar el producte BTI en dos punts força allunyats. Així, l’helicòpter va descarregar els primers 400 litres de BTI a l’altura d’Ascó, mentre que el segon abocament va ser aigües avall de l’assut de Xerta. Els tècnics tenen previst recollir avui una sèrie de mostres, amb l’objectiu de constatar la mortalitat provocada pel producte BTI entre les larves de la mosca.El responsable de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, Carles Ibáñez, va confirmar que ahir va realitzar-se la segona fase de la prova pilot contra la plaga de la mosca negra de l’Ebre. Segons Ibáñez, els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code) van haver d’utilitzar un helicòpter, ja que calia abocar el producte BTI en dos punts molt allunyats. Com va acordar-se en l’última reunió de la comissió de seguiment, la primera descàrrega del producte antilarvari va produir-se a l’altura d’Ascó, just després de l’embassament de Flix. Ibáñez va detallar que la previsió era vessar la mateixa quantitat que el 27 d’abril va abocar-se a la zona de l’embarcador de Ginestar, uns 400 litres de BTI. De fet, els tècnics esperen que els efectes d’aquest abocament puguin arribar fins a l’altura de Ginestar, la població de la Ribera d’Ebre en què més persones van haver de ser ateses per la picada de la mosca negra. La segona descàrrega de l’helicòpter, també d’uns 400 litres de BTI, va fer-se a l’altura de Xerta. En aquest sentit, els tècnics calculen que els efectes d’aquest segon abocament podran arribar a l’altura d’Amposta, que és el límit sud de l’hàbitat de la mosca negra, ja que l’alta salinitat de l’aigua de l’Ebre en aquesta zona afecta la seua reproducció. Amb les primeres aplicacions de BTI, els experts consideren que s’ha completat tot el tram català del riu, com a primera fase de les accions previstes per la comissió de seguiment.

> Evitar la reproducció

«Després de comprovar l’efectivitat del producte amb diferents mostrejos, farem un seguiment de quin és el procés de recuperació de les larves i farem nous tractaments, amb l’objectiu d’evitar l’aparició de més mosques adultes», va detallar ahir el responsable de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA. En aquest sentit, Ibáñez va valorar que els tractaments s’haurien de repetir, com a mínim, una vegada al mes durant el primer any. De fet, la comissió ja va establir un esborrany de planificació que comportaria realitzar quatre tractaments anuals de 2.000 litres de BTI en cada aplicació, per evitar la reproducció de l’insecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta