15 de juny del 2006

La Generalitat aposta per un nou sistema que tallarà les algues de l’Ebre només en trams concrets

L’empresa de la via navegable adaptarà una embarcació amb navalles mòbils

La directora de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), Genoveva Margalef, va confirmar ahir que la Generalitat apostarà finalment per un nou sistema que tallarà les algues de l’Ebre, després de la prova pilot que s’ha fet aquesta setmana per combatre els macròfits. Així, l’Idece ha sol·licitat a l’empresa Copisa que adapti una màquina amb navalles mòbils en una de les embarcacions que ja utilitza per fer els treballs de manteniment de la via navegable.

Margalef va detallar que el sistema anterior, que consistia a arrencar les algues, era massa lent i costós, tenint en compte les moltes sol·licituds que l’Idece havia rebut d’ajuntaments i entitats que organitzen activitats al riu. La directora de l’Idece va exposar el nou sistema per combatre la plaga durant la reunió del consell de direcció de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, que ahir va presidir per primera vegada el nou delegat, Miquel Castelló. Margalef va avançar que finalment no optaran per la màquina segadora que s’utilitza al canal olímpic de Castelldefels, ja que les navalles no són mòbils i l’embarcació no podia apropar-se a les vores del riu. «L’altre sistema és el que utilitzen al parc natural del Delta i les comunitats de regants, que és una màquina amb les navalles molt més llargues i ajustables a les diferents profunditats», va afegir-hi. Margalef va advertir que caldrà adaptar alguna de les embarcacions de Copisa, l’empresa que s’encarrega del manteniment de la via navegable. Amb tot, Margalef també va puntualitzar que no s’actuarà en la totalitat de la via navegable, sinó en trams molt concrets de l’Ebre i en moments molt puntuals.

> Ineficàcia de les riuades simulades

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Miquel Castelló, va confirmar que intentar arrencar les algues era un sistema massa lent. «No teníem ni estudis ni altres experiències semblants, i per això ara apliquem altres sistemes que ens permetin avançar més ràpidament», va advertir. «Sobretot, en aquells municipis que més aposten pel turisme fluvial, com ara Móra d’Ebre i Benifallet», va afegir-hi. Segons el delegat, la prova pilot d’aquesta setmana ha estat important perquè la Generalitat no es podia gastar «autèntiques milionades» per netejar les algues, l’hàbitat de la mosca negra, sense saber quin és el millor sistema. A més, Castelló va dir que l’estudi per combatre la plaga podria enllestir-se al primer trimestre del 2007. D’altra banda, el delegat de Medi Ambient, Víctor Gimeno, també va apostar per fer més proves per no equivocar-se i va lamentar que les últimes avingudes controlades de l’Ebre només hagin servit per «pentinar els macròfits, ja que no han reduït sensiblement el nombre d’algues».

El Punt (15-Juny-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta