26 de juliol del 2006

Alguns apunts més sobre l'antiga façana fluvial

La diversitat dels comentaris que els lectors de La Marfanta han deixat a l'entrada sobre la protesta dels veïns afectats per l'enderrocament de les cases de davant de la catedral ens ha fet pensar en la necessitat d'obrir una nova línia de debat i fer alguns aclariments. En primer lloc, un usuari anònim va afirmar que les cases abans no tenien més de sis metres d'altura, i que en temps passat (que no especifica) la catedral es veia molt més. L'anònim potser parla pensant en el gravat de Wyngaerde, del 1563, en què la catedral sobresurt per damunt de les cases, o potser d'un gravat francès de l'any 1648 en què hi ha dibuixada una preciosa catedral per damunt d'unes cases molt petites (veieu la segona foto). Sobretot en el segon cas, hem de pensar que el dibuix no és exacte, sinó una recreació idíl·lica que té l'objectiu de situar els edificis més notables de la ciutat en el mapa, per guiar els militars francesos. Per tant, l'argument d'aquest usuari anònim no és vàlid.
També ens ha sorprès el comentari d'un altre anònim (no sabem si és la mateixa persona) que posa en dubte una afirmació nostra sobre l'antic emplaçament del Palau Oliver de Boteller. Com es pot veure a la primera fotografia, el palau estava on avui hi ha l'edifici de l'antiga Aliança, mentre que la Llotja estava on avui hi ha l'edifici del Banco Popular. Em sembla que jo tenia raó, senyor Anònim. L'existència de l'actual carrer Llotja l'ha confòs...
Podem estar a favor o en contra de l'enderrocament de les cases, per motius socials, històrics, arquitectònics, particulars, polítics i també urbanístics. Totes les opinions són vàlides i respectables, i per això totes les opinions tindran cabuda a La Marfanta, però només us demano que guardeu les formes i intenteu evitar els insultos.
I sobre la reforma poc afortunada de la casa Besalduch, només recordar que l'alcalde Joan Sabaté ha explicat en públic que l'anterior pla general del 1986 estava tan ben fet que van caure en la contradicció d'afectar tot el sector com a zona verda i enderrocar el conjunt, menys l'última casa. En aquest context, els propietaris van aprofitar per arranjar-la i l'Ajuntament va haver de córrer per canviar la normativa una altra vegada i aturar les obres. El mateix Xavier Rollan, que és un dels veïns afectats i arquitecte de professió, ha reconegut que les obres van estar mal plantejades per la seua família, i que ell les hauria fet d'una altra manera. Però en qualsevol cas, són unes obres de rehabilitació que no s'havien pogut fer en aquest sector des de després de la guerra, perquè tant un projecte de Regiones Devastadas com el pla general del 1964 havien previst l'enderrocament de les cases. El dubte que tenim és si hem de seguir encara unes pautes urbanístiques d'inspiració franquista.
No es tracta de tornar a l'antiga façana fluvial anterior als bombardejos (franquistes) de la Guerra Civil. Es tracta de no repetir alguns dels errors del passat (que el mateix usuari anònim ha anat enumenrant) i de conservar un conjunt urbanístic singular.
Per cert, enderrocar les cases, construir la plaça i reconstruir les escales podria costar uns 1,5 milions d'euros, la majoria dels quals sortiran dels ajuts de la llei de Barris.

11 comentaris:

  1. Abans que res, perdo per no complir la meva paraula que no tornaria a parlar-vos del tema. Però com no m'agraden les mentides (encara que siguin involuntaries o per ignorancia) li prego, Sr. Gustau, que s'informi millor quan faci asseveracions com la de l'antiga ubicació del Palau Oliver.
    Si consulta un llibred'imatges titulat "TORTOSA imates d'un espai,d'un temps, d'una gent" volum I publicaper la Veu del Baix Ebre, en el primer capitol que porta el nom de "La Ciutat Fluvial", comprovara per una bona quantitat de fotos que l'orde urbà era el que segueix: Ont de l'estat, antiga esglesia deel Roser que en ser enderrocada donaria per a fer la rampa del pont i el carrer Gimeno a banda i banda, a continuació una casa que avui és la botiga de "Pla Natal", després el carreró Botigues de la Sal, a continuació la casa de l'ortopedia Sole, despres el Palau oliver on avui esta la botiga de fruites i l'Eslecker, despres la perfumeria, a continuació la casa que hi havia un bar, després carrer Llotja, llavors ve la llotja propiament dita i que va ser treta als anys 30 i es va construir la clinica Aliança, despres venia una mena de pati que albergà casa Pedrola i el banc continuant per la plaça del mercat i el Mercat propiament dit.
    Respecte dels insults, diuen que "quien siembra vientos recoge tempestades.

    ResponElimina
  2. No cal faltar. Gustau no falta, que jo sàpiga, sinó que exposa el seu punt de vista. El problema ve quan algú per argumentar empra l'insult, per menysprear sobretot. Qui insulta queda en evidència -potser per això ets anònim- i el debat per interès -potser és la vostra intenció-.

    ResponElimina
  3. No entenc perque els blocaires d'una generacio mes que la meva us molesteu per respondre a anonims. Es una ventatja d'internet,on no cal que pensis en la persona sino amb els arguments, sempre que n'hi hagin clar! Benvinguts al segle XXI!! I no cal morirse en paranoies dels motius per a que un escriu,ja que avui internet es a l'abast de tothom, i qualsevol vos pot respondre com ho faig jo, si en Gustau vol clar!. Pos res salut!

    ResponElimina
  4. No és això. És clar que estem acostumats a l'anonimat, i jo almenys l'utilitzo en alguns llocs. Però, no insulto protegint-me en l'anonimat. Entens la diferència? Tot sigui dit que sempre és bo poder posar cara a qui parles, encara que potser alguns no parlarien mai.

    ResponElimina
  5. Veig que pitjar la opcio "anonymus" sap mal i unifica tot aquell que la utilitza, però el fet de posar un nom tampoc vol dir res perque fins i tot els Papes de l'inventen.
    Dit això, un firmant amb nom em va dir: PIJO, SENSE NEURONES, PLE DE GLASSEX I DON LIMPIO, UA (que no se a que respon però pel to ho sospito)MENTALITAT DE XERRAMECA, TRAPELLA, ENVOLTAT DE FILS I COTONS, MENT TANCADA I OBTUSSA, COR FORRAT D'ALBAL...
    Srs. Zaera i Gustau, teniu un bon sentit de l'amistat quan defenseu a capa i espasa els interessos dels vostres amics (també parents?) pero teniu una manera d'observar els comportaments de la gent molt peculiar.

    ResponElimina
  6. No sé perquè et contesto. No defenso ningú. Opino lliurement. Et veig molt nerviós, molt ficat en el tema. Tranquil que només es tracta de parlar una mica, d'opinar, i en calma.

    ResponElimina
  7. Sr. Zaera, estic molt tranquil no es preocupi i, vol que li digui la veritat? fa molt temps que segueixo els seus escrits i el considero molt equanim, inteligent, culte, i,fins i tot bastant imparcial per a ser un ampostí.
    Diu que no sap perquè em contesta, però sigui per la rao que sigui li agraeixo.
    Puntualitzo per al seu coneixement que em poso molt amb el tema perque jo no visc a la Simpatica, ni a Ferreries, ni al Temple, ni a cap xalet i conec molt millor que molts el tema "historic" de l'urbanisme tortosi. Saludos.

    ResponElimina
  8. continuo pensant el mateix d'un usuario anonimo que va per ahi

    ResponElimina
  9. per cert usuario anonimo .... el teu rellotge va bé?

    ResponElimina
  10. ai!
    m'oblidava
    una cosa son definicions, originals algunes, i una altra insults.
    els insults els guardo per als que tenen nom i se'ls guanyen a pols.
    a tu, usuario anonimo, t'he obsequiat en una bona colecció de símils i, si et sap mal alguna definició, la puc canviar també i matitzar-la en funció de les teves intervencions, cas qe sempre sigues el mateix, si no... el còdig étic no escrit d'internet et recomanaria prendre un nick i deixar el nom anonimo per a intervencions ocasionals.....
    coincideixex amb lo últim o ja et va bé jugar a ocupar l'espai de tots?
    ejem
    este blog no mereix aixó!


    tot per xalar una estoneta, ja que atra cosa ...

    ResponElimina
  11. No sé si ho miraràs això ja, Gustau però, aquest mapa indica alguns indrets de la Tortosa del Renaixement: [clic]

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta