12 de juliol del 2006

Quan les empreses patrocinen ajuntaments

L'empresa Cemex va signar ahir un conveni amb l'Ajuntament d'Alcanar, població en què té una planta de producció de ciment, pel qual la Fundació Cemex España donarà al municipi 90.000 euros durant tres anys, per a obres «d'interès públic» com una marquesina al CEIP Joan Baptista Serra. A l'acte de signatura del conveni hi van assistir l'alcalde actual, Alfons Montserrat (ERC), i el seu predecessor al càrrec, Ricard Bort (PSC). Podem estar més o menys d'acord amb què empreses privades o les seues fundacions facin donacions o patrocinin determinades actuacions que són competència municipal o de caràcter públic. Però aquesta vegada la donació es fa a cara descoberta, i almenys ens diuen quants diners són i a quines obres es destinaran. Molts de vosaltres coneixeu el cas de l'alcalde del Perelló, Salvador Pallarès (CiU), que ha arribat a assegurar en públic que mai dirà els diners que ha rebut l'Ajuntament per part de les empreses eòliques. És la seua decisió, i si la llei li ho permet... Tots coneixeu també la polèmica que va generar-se l'any passat amb els anomenats "patrocinadors secrets" de les festes de la Cinta de Tortosa. El govern de Joan Sabaté va justificar la situació dient que els patrocinadors preferien mantenir la seua identitat en l'anonimat, com en aquell programa de tele que es deia La máquina de la verdad, per evitar que altres ajuntaments o entitats anessin a demanar més subvencions. Per cert, que l'altre dia, visitant el web de la Festa del Renaixement, vam poder conèixer quins són els patrociandors de la festa. Entre els patrocinadors i col·laboradors destaquen Cardó (aigua mineral natural), Conficon (agència de turisme i tradicions), l'obra social de Caja Madrid, Celulosa de Levante, Caixa Tarragona i Copisa, l'empresa que fa el manteniment de la via navegable de l'Ebre.

2 comentaris:

  1. Que les emprese que presten serveis a l'Ajuntament patrocinen actes o esdeveniments importants d'una ciutat és positiu. El problema es genera quan aquets patrocinadors esdevenen secrets. Ques pretén amagar quan no es fa públic un patrocinador?. A natros ens dona molt que pensar.
    Transparència és el que tenen que garantir els nostres governants si volen mantenir el suport i la confiança de la ciutadania.
    Per cert, Unioxtortosa resta oberta a qualsevol finançament d'empreses, fins i tot els hi farem rebut.

    Au, salut i força!!!

    ResponElimina
  2. Jo crec que el fet de no dir qui fa les donacions és del més normal, i més tenint em compte, que si una empresa de les terres fa una transferencia a un partit, o a un signe politic, una cosa que fa pel be de la ciutat la gent pot intepreta-ho com que aquella empresa te cert color politic i deixar de comprar els seus productes...no es plan...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta