20 de juliol del 2006

Tortosa retorna avui al Renaixement

El conseller de Cultura farà el pregó de l'onzena edició de la festa, que recrea l'esplendor de la ciutat al segle XVI

Tortosa ja té tots els detalls a punt per recrear a partir d'avui l'esplendor de la ciutat al segle XVI, amb motiu de l'onzena edició de la Festa del Renaixement. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, serà enguany l'encarregat de pronunciar el pregó inaugural als Reials Col·legis, poc després que les autoritats surtin al balcó de l'ajuntament per fer onejar les banderes de la ciutat i de la vegueria de Tortosa. Serà el tret de sortida de quatre dies de festa intensos, amb més de 70 espectacles diaris, 500 actors i més de 3.000 persones vestides d'època. A més, l'organització ha apostat enguany per potenciar el circuit de campaments i fomentar les activitats a l'Ebre, així com per incorporar nous escenaris a la festa, com el recinte fortificat de les avançades de Sant Joan.

L'organització i els quatre-cents voluntaris que té enguany la Festa del Renaixement van enllestir ahir els últims guarniments i decorats per recrear l'esplendor de la ciutat al segle XVI. De fet, els tortosins van despertar-se amb la sorpresa d'una de les novetats d'enguany, ja que per primera vegada han guarnit amb teles nobles tot el pont de l'Estat i les escales d'accés, a banda i banda del riu. L'Ebre serà un escenari més de la festa, ja que l'organització ha mantingut la nit de fogueres i diables a les platges fluvials (divendres a la matinada), que va ser un dels encerts de l'any passat. A més, el Club de Rem ha decidit organitzar una sèrie de recorreguts turístics amb muleta, que acabaran en una khaima instal·lada al mig del riu, en què s'oferirà un petit espectacle històric.
Avui els actes més solemnes de la jornada inaugural seran la sortida al balcó de l'ajuntament, l'actuació d'alguns grups de la festa i l'obertura de portes al portal del Romeu, però sobretot el pregó de l'onzena Festa del Renaixement, que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, farà als Reials Col·legis. Mascarell, que unes hores abans haurà inaugurat la nova biblioteca Marcel·lí Domingo, ha estat convidat a fer el pregó de la Festa del Renaixement per la implicació del Departament de Cultura en obres importants com la mateixa biblioteca comarcal, el centre cultural l'Escorxador, la reconstrucció de les escales de la catedral i la recuperació del recinte emmurallat. Així ho va destacar ahir l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, que també va garantir que la diversió i la participació estan assegurades, ja que la Festa del Renaixement ofereix cada any «un gran ventall d'espectacles de carrer, música, mercats d'època, animació i una gran oferta gastronòmica». «Hem sabut combinar una sèrie d'elements que ens garanteixen que Tortosa s'omplirà aquests dies», va afegir l'alcalde, que va recomanar especialment el recital que Maria del Mar Bonet oferirà demà a la nit a les avançades de Sant Joan, un conjunt fortificat en què s'han realitzat diferents treballs de restauració i adequació, i en què l'organització instal·larà un gran escenari i 800 cadires per seguir còmodament el concert. D'altra banda, Sabaté va recordar que la gent que enguany visiti Tortosa per la Festa del Renaixement podrà conèixer algunes de les obres que s'han fet per recuperar el nucli històric, com la biblioteca, l'espai cultural de l'església de Sant Domènech, el Palau Abària i les excavacions del carrer Montcada, on s'ha de construir l'edifici de les delegacions.

> Campaments i mercats

La Festa del Renaixement ha volgut potenciar enguany el circuit de campaments, que s'instal·laran en diferents punts del nucli històric. Així, les recreacions de Bretten (Alemanya) i Lo Puèi (França) estaran emplaçades a la plaça del Rastre, ja que els francesos no han pogut instal·lar-se a la plaça dels Dolors, encara en obres. A la plaça de Sant Joan i al costat de l'antic escorxador hi haurà dos campaments de companyies catalanes, el campament del Pou i el de les Cavalleries. Una altra novetat és l'ampliació del mercat d'època, que tindrà més d'un centenar de paradistes i ampliarà el seu recorregut fins a la plaça de la Immaculada, a Remolins, mentre que la mostra d'oficis ocuparà tot el carrer de la Rosa. A la plaça de l'Absis, on hi haurà un nou espectacle de falconeria, augmentarà la presència dels escacs vivents, el ball de cavallets i espases, i els balls d'època. D'altra banda, al barri de Ferreries els veïns també han organitzat la segona edició de la Mostra d'Oficis Antics Illa de Gènova.

> Boicot de Centre-Nucli Històric

L'associació de veïns Centre-Nucli Històric va anunciar ahir que no pensa participar en els actes de la Festa del Renaixement i que per tant no assistirà ni a l'entrega de les banderes dels trasts de la ciutat, avui al vespre, ni a la desfilada de dissabte a la nit. L'entitat veïnal vol denunciar així la «discriminació» de què ha estat víctima l'associació, ja que el govern municipal l'ha exclòs de la comissió de seguiment del pla integral del nucli antic (Pincat). L'Ajuntament tortosí va lamentar la decisió i va respondre que només ha inclòs les associacions de veïns del Rastre i de Santa Clara perquè són els dos únics barris que estan completament afectats per l'àrea d'actuació del Pincat.

El Punt (20-Juliol-2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta