15 de setembre del 2006

Arrojo diu a Tortosa que l'urbanisme dels camps de golf és una «salvatjada»

El president de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua considera equivocat el projecte de Vinallop

El president de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Pedro Arrojo, va recordar ahir a Tortosa que el model de desenvolupament turístic basat en les urbanitzacions i els camps de golf implica una «depredació del territori i dels recursos hídrics». Arrojo, que va inaugurar amb l'alcalde, Joan Sabaté, un seminari sobre la participació social en la gestió de l'aigua, va lamentar que la ciutat aposti per un projecte que «trenca la intel·ligència col·lectiva» que vol implantar la nova cultura de l'aigua. El catedràtic va dir que a la vora dels camps de golf sempre acaben construint-se «3.000 o 5.000 xalets, amb les seues piscines i jardinets».

El catedràtic i president de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (FNCA), Pedro Arrojo, va fer ahir una estirada d'orelles a l'Ajuntament de Tortosa, per haver impulsat la construcció d'un camp de golf, una urbanització d'un miler d'habitatges i un hotel a la pedania de Vinallop. Segons Arrojo, encara que els camps de golf es reguin amb aigua depurada, «el més greu és que són l'excusa i l'atractiu urbanístic que provoca fenòmens d'especulació immobiliària». El president de l'FNCA va recordar que no hi ha cap camp de golf que tinga enciams o tarongers a la vora, sinó que al seu costat «sempre creixen com bolets urbanitzacions i hotels, amb 3.000 o 5.000 xalets amb les seues piscines i el seu jardí britànic». Arrojo va remarcar que aquest tipus de polítiques urbanístiques representen una «depredació del territori i dels recursos hídrics», i que projectes com el de Vinallop trenquen «la intel·ligència col·lectiva» que s'està albirant amb la nova cultura de l'aigua. «No tinc res en contra dels camps de golf ni contra els jugadors de golf, però crec que promoure aquest model urbanístic a la costa mediterrània és una salvatjada», va insistir Arrojo. Segons el catedràtic, l'Estat espanyol hauria d'apostar per un altre model urbanístic i estètic, basat en els enjardinaments amb plantes autòctones, que consumeixin menys aigua. Arrojo va fer aquestes declaracions després de compartir taula amb l'alcalde Joan Sabaté, en la jornada inaugural d'un seminari sobre participació social en la gestió de l'aigua. «No vull posar el dit en l'ull de ningú, però crec que si anem per aquest camí ens equivoquem», va concloure.

> Participació social i règim hídric a l'Ebre

La Cambra de Comerç de Tortosa és des d'ahir i fins dissabte l'escenari d'un seminari sobre la participació social en la gestió de l'aigua que ha organitzat la comissió estatal d'educació i comunicació de la Unió Mundial per la Natura (UICN). El president de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Pedro Arrojo, va ser un dels encarregats d'obrir la jornada, que analitzarà els processos de participació ciutadana en la revisió del pla de conca de l'Ebre, dins dels paràmetres fixats per la directiva marc europea. Arrojo va lamentar la falta de lideratge actual per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), però va animar els moviments socials a participar en els diferents processos oberts. A més, va destacar la importància d'intercanviar experiències entre territoris, amb l'objectiu d'establir el millor règim hídric per a l'Ebre. «Hem de recuperar el bon estat ecològic de tots els trams del riu, però sobretot de l'últim tram», va afegir-hi.

El Punt (15-Setembre-2006)


Més informació:
>ERC reclama el cabal mínim del riu

11 comentaris:

  1. Molt poc argumentades aquestes declaracions ; tenint en compte que provenen d'un catedràtic...Un xic demagògiques pel meu gust...

    ResponElimina
  2. Pos jo crec que la demagògia barata la utilitzen a l´Ajuntament quan alguns diuent que un camp de golf gastarà menys que un camp de tarongers i que el camp de golf se regarà en aigua depurada.
    I tot això quan resulta que no arribem ni al cabal mínim necessari per a que al delta no perdiguen a l´any metres i metres de terreny!
    Bueno, si volem que Tortosa sigue port de mar, potser així anem per bon camí i ademés no els hi caldrà fer lo mini port fluvial que volen fer a Vinallop esta pandilla d´oportunistes!

    ResponElimina
  3. La concesió d'aigües depurades no representa en cap moment detriment de cabal del riu...(com fàcilment pots deduir...) No siguem tan "politicament correctes" ...que no cal!!

    ResponElimina
  4. Ja ho veurem si ho regaran en aigues depurades. Per lo pronte necessiten abans fer-hi lo tractament terciari i al conveni en lo camp de golf dia que si no se podia regar en aigues de la depuradora ho regarien en aigua del riu. Los "o" a vegades conten més que les "i". La lletra menuda dels convenis a vegades val la pena llegir-se-la. mc calan. Tu ho has fet?
    Ademés, lo miler d´habitatges també gastaran aigua depurada per a beure? Perque sinó ho fa dient que gastaran aigua com tres vegades Tortosa.

    ResponElimina
  5. Et puc assegurar que he llegit aquest Conveni...I tú t'has llegit el "Llibre Blanc" que regula la construcció dels camps de golf a Catalunya...?
    En quan al tema de l'aigua depurada, podria ferte la segÚent pregunta: Á casa teva tens aigua depurada...? Jo crec que deus tenir com tothom aigua potable ; oi..? Llavors no vulgues pels demés el que no vols per tú...En quan al tema de concesions encara es aviat per emetre cap criteri en ferm , dons el tema esta fent el seu curs...Tot el demés son divagacións sense cap fonament que els respaldi....Una abraçada...

    ResponElimina
  6. Pos allavons convindras en mí de que Arrojo l´únic que ha fet és dir la veritat, no veix la demagògia per cap "puesto".
    salut;
    Núria

    ResponElimina
  7. Les veritats solen èsser molt subjectivables...I si hi ha política pel mig; encara més...!

    ResponElimina
  8. Ah, que Arrojo és un polític? No ho sabia.
    O és que el tema del camp de golf és tan sols polític? Tampoc ho sabia.
    A lo millor és que les manifestacions antitransvasament també eren polítiques.

    ResponElimina
  9. Penso que no has interpretat bé el meu comentari anterior... Arrojo es un cientìfic reconegut. I un premi com el Goldman del 2003 aixi ho ratifica..El que em refería es a la hipocresía de determinats moviments autodenominats "ecologistes" dels que es serveixen certes opcions politiques..."Lo riu es vida; no al Trasvassament..." Nosaltres també em de viure...

    ResponElimina
  10. Perdona no haver-te entés bé mc calan.
    Jo per mi dixo la questió per aclarida.
    Una abraçada
    Núria

    ResponElimina
  11. A vore ara, davant les properes eleccions, quina excusa busca l´alcalde de Tortosa per fer-se fotos en Pedro Arrojo. Lo de la Nova Cultura de l´aigüa no li serveix.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta