26 d’octubre del 2006

Endesa ja ha gastat 1,6 milions per combatre el musclo zebrat i prova nous sistemes contra la plaga

Fecsa Endesa va informar ahir que la companyia ha desenvolupat durant els últims quatre anys diferents mesures destinades a evitar l'arribada i la consolidació del musclo zebrat a la península. La companyia va recordar que el musclo zebrat és una espècie invasora que procedeix dels mars Negre i Caspi, que amenaça l'ecosistema i les espècies autòctones de la conca de l'Ebre, així com l'economia de les zones afectades. Segons l'empresa, la colonització del musclo zebrat ha perjudicat el correcte funcionament de les centrals hidroelèctriques que Endesa té a la conca de l'Ebre, concretament les centrals de Flix, Riba-roja d'Ebre i Mequinensa, ja que els mol·luscos obstrueixen les canonades de captació d'aigua de les instal·lacions. En aquest sentit, Fecsa Endesa calcula que el musclo zebrat ha provocat a la companyia una despesa d'1,6 milions d'euros, només en aquests quatre anys. Després d'alguns estudis, Fecsa Endesa ha començat a utilitzar un producte «ambientalment amigable» que elimina la presència del mol·lusc a les canonades de captació d'aigua i als circuits interiors de les centrals. Paral·lelament, Endesa ha adoptat altres mesures a la central de Riba-roja, on ja ha substituït les reixes de les preses d'aigua, que fins ara eren fixes, per unes altres reixes extraïbles que permeten la seua neteja periòdica fora de l'aigua. Així, durant el període 2002-2006, Fecsa Endesa calcula que ha invertit uns 450.000 euros destinats a la recerca i a la investigació contra la plaga. D'aquesta manera, la companyia ha organitzat diferents jornades informatives i ha participat en diferents grups de treball, i també a congressos nacionals i internacionals.
A més, l'empresa també ha donat informació a altres usuaris afectats de la conca de l'Ebre, per donar a conèixer l'expansió de la plaga i acordar noves mesures per frenar la seua proliferació. En aquesta línia, Fecsa Endesa té el primer i fins ara únic centre de recerca específic per al musclo zebrat, on s'han projectat una desena d'assajos sobre tècniques per eradicar l'espècie invasora, tant en espais naturals com en llocs tancats. A més, l'empresa ha finançat quatre convenis d'investigació amb les universitats de Lleida i Saragossa.

El Punt (26-Octubre-2006)

17 comentaris:

  1. NOM.
    Com se diu este producte "ambientalment amigable" que mos posen a l'aigua???

    ResponElimina
  2. No es cap compost clorat...Es neutralitza amb les argiles...Tranquil.!

    ResponElimina
  3. Quines marranades més estan afegint a la contaminada aigua de l'Ebre?

    ResponElimina
  4. jajajaja..Tú creus que es notará gaire?

    ResponElimina
  5. mc calan,
    això no fa riure.

    ResponElimina
  6. Possiblement a tu no et faci riure, perque vas pontificant en tots el teus comentaris...Jo penso que una mica de salsa , tampoc hi fa tant de mal....Gràcies

    ResponElimina
  7. Això dis-li als pares del xiquet de set anys que se li a declarat leucemia, o la dona encara jove que s'ha mort de cancer...i a un molt llarg etc

    ResponElimina
  8. Comedianta...Ratlles l'absurditat!!! Tu creus que es aixó em fa riure..? El teu comentari no es que sigui càustic..sencillament es de mal gust!!! en cap moment he fet referència a res del que tu aqui exposes de forma tan barruera ..

    ResponElimina
  9. Xiquet,
    qui t'éntengue que et compre, jo plego que ja n'hai tingut prou d'este color.
    Vas començar en pell de corderet i has acabat ensenyant la rabosa que portes a dins.
    qui vol fer diners fent malbé los recusos naturals no es mereix res més.
    fins que no digues al menys qui ets, continuarà plovent a casa meua.
    si canvies i dixes d'insultar potser arreglaré les gotelleres

    ResponElimina
  10. Tinguis per ben segur..que tens que apanyar les teves gotelleres...

    ResponElimina
  11. Sento intervindre
    Mc calan, saps el nom del producte que estan usant, o composició?

    ResponElimina
  12. http://www.foronuclear.org/ficheros-prensa_nuclear/prensa_nuclear-2006-10-11.pdf

    ResponElimina
  13. mc calan, em referia al producte que esmenta la noticia del Diari de Tarragona:
    " S'hi aplica un producte líquid sense perjudicis per al medi ambient desenvolupat per Endesa, fruit de les investigacions conjuntes dutes a terme durant aquest últims anys per l'elèctrica en conveni amb les univesitats de Lleida i Saragossa."
    Igual ho sabies....
    Gràcies per la resposta!
    I si te'n assabentes ... fes-m'ho arrribar.
    :-)

    ResponElimina
  14. Mario,
    a vegades hi han coses que no es diuen.
    Mos diuen les seues característiques però no el seu nom, no sigue que tingue algun altra característica que se'ls hi haigue passat per alt.

    ResponElimina
  15. Jo de vosté conec també les seves característiques..Encara que li puc assegurar, que no estic interessat en saber la seva composició..

    ResponElimina
  16. Per fi un sentiment comú entre els dos!
    Ja era hora!

    Salut!

    ResponElimina
  17. Cel.lebro coincidir amb vosté en quelcom...Gràcies

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta