11 d’octubre del 2006

Tortosa congela els impostos pel «boom» de població i la construcció

L'Ajuntament espera ingressar 26,4 milions en taxes, preus públics i l'aportació de l'Estat

El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir les ordenances fiscals per a l'exercici del 2007, amb què el consistori preveu ingressar un total de 26,4 milions d'euros. Amb tot, el regidor d'Hisenda, Josep Maria Franquet, va afirmar que han aplicat una política de «contenció» i de «perfeccionament tècnic i jurídic» dels impostos municipals, ja que alguns s'han eliminat i l'Ajuntament ha volgut congelar els dos tributs més universals, l'impost de béns immobles (IBI) i l'impost de vehicles (IVTM). Només el grup de CiU va abstenir-se en la votació, per la falta d'acord en alguns aspectes de l'aplicació de l'impost d'obres (ICIO).

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el tinent d'alcalde d'Hisenda, Josep Maria Franquet, van presentar ahir les noves ordenances fiscals per a l'exercici del 2007. «Hem volgut mantenir el nivell de pressió fiscal, i per tant no incrementarem els tributs que paguen la gran majoria dels ciutadans, com són la contribució i l'impost de vehicles», va explicar Sabaté. L'alcalde va afegir que l'impost d'activitats econòmiques, les taxes i els preus públics s'apujaran segons l'índex de preus al consum (IPC) de Catalunya, que és del 4,1% al juliol. L'única excepció seran alguns mòduls de l'impost d'obres, l'impost de successions (1,63%) i les entrades dels jardins del Príncep.
De fet, Franquet va afirmar que Tortosa va aprovar ahir unes noves ordenances de «contenció», les quals s'han «perfeccionat» tècnicament, ja que la gran majoria de les taxes i impostos s'han ajustat a l'increment de l'IPC. Mentrestant, altres desapareixen pels canvis en l'estructura de l'Ajuntament o «perquè havien esgotat el seu cicle», com les taxes d'actuacions de les festes de la Cinta o els preus públics dels productes del taller Tocs. Segons Franquet, una prova de la contenció és que els ingressos corrents per tots els conceptes únicament pujaran un 4,48%, tenint en compte que les transferències del govern de l'Estat pujaran fins al 32%. Sabaté va remarcar l'interès del govern de l'Estat per millorar el finançament dels municipis, i va afegir que l'Ajuntament pot alleugerir la pressió fiscal perquè Tortosa rep ara més diners per l'augment de població (ja supera els 37.000 habitants). Així, Sabaté va rebutjar que la congelació dels impostos municipals siga una mesura electoralista, i va remarcar el bon moment que travessa Tortosa des del punt de vista del creixement de població, el bon moment de la construcció, l'activitat econòmica i les aportacions de les altres administracions. «Tortosa ha crescut en tots els aspectes, i hem aconseguit sanejar les arques municipals sense apujar els impostos», va sentenciar Franquet.
Les noves ordenances municipals van tenir el suport dels grups del govern municipal (PSC, IPE i ICV) i del PP i l'UPE de Vicent Lluesma, a l'oposició. Els dos regidors d'ERC no van assistir al ple, i només el grup de CiU va abstenir-se en la votació, tot i que el govern havia acceptat algunes de les seues propostes. El portaveu Ferran Bel va explicar que CiU no estava d'acord amb l'increment d'alguns dels mòduls de l'impost d'obres segons l'IPC, i que el govern no havia aplicat altres modificacions que ja estaven pactades amb CiU.

NOVES BONIFICACIONS
IBI - 50% habitatges protegits 3 anys- 50% empreses per obres promoció i urbanització- 90% per família nombrosa i valor cadastral inferior 45.000 euros- Exempció per béns d'entitats sense ànim de lucre- 20% instal·lació sistemes aprofitament tèrmic i energia solar
IAE - 50% per inici d'activitat
IVTM - 75% vehicles elèctrics
ICIO - 90% per adaptar edificis amb persones discapacitades
IIVTNU (plusvàlua) - 90% per la transmissió mortis causa de l'habitatge habitual

El Punt (11-Octubre-2006)

4 comentaris:

  1. Lo preu que paguem per l'aigua a Tortosa també el baixaran????

    ResponElimina
  2. La trona en perill és l'únic que fa moure als nostres polítics.Heus ací l'envergadura de les declaracions i la catadura dels seus projectes.

    ResponElimina
  3. Llegeixo en un paper que la ventada em fa arribar:

    "(...) I és que no es pot entendre la potestat reconeguda per la Llei a les administracions locals en ordre a imposar i establir contribucions especials amb una carta en blanc, de manera que s'utilitzi aquest mecanisme d'obtenció d'uns ingressos de dret públic vulnerant principis tributaris bàsics i constitucionals com és el de la equitativa distribució de càrrega tributària.
    Les obres que ara se sufraguen en base a les citades contribucions especials, no són més que la finalització de les que es van iniciar l'any 2003, ni tan sols estem parlant de zones o barris diferents del municipi, supòsit aquest respecte el qual s'han pronunciat els tribunals".

    Tot és per Campredó, recordeu?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta