30 de novembre del 2006

El govern de Tortosa es queda en minoria per la destitució de la regidora Moreno

L'alcalde signa el decret de cessament i reestructura el cartipàs municipal, però manté Franquet (IPE) als seus càrrecs

Si no hi ha més sorpreses, el govern municipal de Joan Sabaté (PSC) acabarà la legislatura amb 10 dels 13 regidors que l'any 2003 van constituir el govern antitransvasament i de progrés a Tortosa. Sabaté va signar ahir el decret de cessament de la regidora independent Amparo Moreno, que dimarts va qüestionar la gestió i la influència política de l'alcalde en els tràmits per aconseguir una subvenció. Així, l'alcalde ha hagut de reestructurar el cartipàs per segona vegada durant l'actual legislatura, ja que el juny del 2005 ja va expulsar els dos regidors d'ERC perquè el portaveu Lluís Martín va qüestionar el lideratge de Sabaté durant la polèmica sobre la capitalitat. De fet, Martín va instar el portaveu d'IPE, Josep Maria Franquet, a dimitir per solidaritat amb Moreno.

L'Ajuntament de Tortosa va informar de la destitució de la regidora Amparo Moreno ahir al matí, a través d'un breu comunicat que incloïa els dos decrets signats per l'alcalde. La decisió estava motivada per la «falta de coherència i de suport a l'actual govern» de la regidora, que dimarts va fer unes declaracions «en què demostrava falta de sintonia i d'acord amb la gestió i els objectius de l'equip de govern sense, però, que la seua crítica anés acompanyada de la seua dimissió». Així, Joan Sabaté va decidir assumir les competències de l'àrea Societat de la Informació, i va nomenar el també socialista Rafel Lluís com a sisè tinent d'alcalde i membre de la junta de govern local. D'altra banda, la regidoria d'Estudis Universitaris ha recaigut ara en el regidor d'Educació i Esports, Sisco Lahosa (ICV); mentre que les socialistes Dolors López i Consol Cordero assumiran l'àrea de Participació Ciutadana i el Servei d'Atenció al Ciutadà (SAC), respectivament.
Segons van explicar fonts municipals, la primera opció era que el regidor d'Hisenda, l'independent Josep Maria Franquet, assumís les competències de Societat de la Informació. Però aquesta opció va descartar-se, ja que Franquet no hauria volgut fer-se càrrec de l'àrea que ha provocat l'enfrontament definitiu entre Moreno i Sabaté, per la subvenció del projecte Tortosa, ciutat singular. De fet, Franquet es mantindrà dins del govern, i ahir ja va precisar que no comparteix les crítiques de la número dos d'Independents per l'Ebre (IPE). «Respecto les seues declaracions i crec que ha pres una opció molt democràtica, que és dir realment el que pensa; però jo sento que tinc el suport de l'alcalde, i crec que el govern de Tortosa ho està fent bé», va remarcar Franquet. El portaveu d'IPE va admetre que tots sabien que Moreno «no estava a gust» a l'equip de govern, i va lamentar que novament Tortosa no puga acabar la legislatura amb el mateix govern que va iniciar el mandat, «cosa que no s'ha aconseguit mai des de la recuperació de la democràcia». De fet, el portaveu d'ERC, Lluís Martín, que Sabaté també va expulsar del govern per haver qüestionat la seua capacitat de lideratge, va instar Franquet a abandonar el govern municipal per «solidaritat» amb la seua companya de grup. «Franquet sempre ha estat el salvavides de Sabaté, i en els últims mesos ha tingut signes preocupants d'incoherència, com el fet d'haver votat a favor del camp de golf de Vinallop», va recordar Martín. En la mateixa línia, el portaveu de CiU, Ferran Bel, també va qualificar de «sorprenent» que Franquet vulga continuar a l'equip de govern després de la destitució de Moreno. «La gent d'IPE hauria de reflexionar sobre quin és el missatge que està donant amb vista a la pròxima legislatura», va dir Bel, que va tornar a culpar Sabaté de les crisis internes del govern municipal.

LES REACCIONS

Joan Sabaté (alcalde de Tortosa): En declaracions a Ràdio Ebre, Sabaté va dir que les paraules de la regidora «responen a raons personals i polítiques». L'alcalde hi va afegir que dimarts Moreno no va voler presentar-li la seua dimissió

Josep Maria Franquet (portaveu d'IPE):
«El govern de Tortosa es queda en una situació de minoria majoritària, però a l'oposició també hi ha molta dispersió. Sabaté pot buscar suports puntuals, que també són bons en democràcia»

Amparo Moreno (regidora d'IPE):
«Sabaté s'ha limitat a fer oficial la situació que jo denunciava, perquè em negava els recursos i em volia fora de l'equip. No trobo malament que Franquet continuï al govern»

Sisco Lahosa (portaveu d'ICV):
«La situació ha estat inevitable, però no com a conseqüència d'un fet puntual, sinó per una trajectòria de tensions entre la regidora Moreno i l'equip de govern. La minoria actual és relativa i còmoda»

Ferran Bel (portaveu de CiU):
«Un altre cop, les crítiques a Sabaté no provenen de l'oposició, sinó de dins del govern. L'alcalde resol les discrepàncies internes a cop de decret, i ara no podrà dir que l'oposició posa pals a les rodes»

Lluís Martín (portaveu d'ERC):
«Sabaté haurà de recórrer a la seua majoria de govern fictícia. Els ciutadans haurien de veure el munt d'oportunitats que estem perdent per culpa d'un alcalde ineficaç, que no sap liderar la ciutat»

El Punt (30-Novembre-2006)





6 comentaris:

  1. No passa res!
    La Sra. Amparo Moreno segur que tenia tota la raó en lo de que Sabaté no li demanava les subvencions perque això l'Alcalde ja ho ha fet en altres àmbits com en lo de les escoles bresols.
    De totes maneres l'Alcalde té el suport incondicional del Sr. Lluesma que havent-li donat milions per al futbol el té comprat des de fa temps.

    ResponElimina
  2. Por una vez, estoy de acuerdo.

    ResponElimina
  3. La gauche divine..

    ResponElimina
  4. Que fàcil es parlar sense coniexer a les persones.

    Sols cal que pregunteu a tots i cadasqun dels regidors del govern, i veureu de quin peu va la susodicha, no la suporta ningú, ningú, pregunteu, pregunteu i veureu les respostes i han tingut paciencia durant 3 anys i mig, però al final no han pogut soportar-ho.

    Un mes amb ella a la taula i al Pere Mata falta gent.

    ResponElimina
  5. Llavors si no la soporta ningú, perqué i qui la va admetre dintre l'equip de govern..?? No veus que en tot cas l'ultim responsable de tot aixó es el mateix alcalde..?? Vinga! que no cal plorar!!

    ResponElimina
  6. Cada vegada menys dones al govern. I les poques que queden son les més criticades i maxacades.

    pregunteu, pregunteu! I fe ho a n'ells, los "maxitos" no soporten que les dones los hi fassen ombra.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta