16 de novembre del 2006

«L'ofici de llibreter està mitificat»

Després de quinze anys darrere del taulell, Jordi Martí tancarà a finals de novembre la reixa de la llibreria El Temple, l'única de Tortosa especialitzada en literatura catalana. Però Martí prefereix desdramatitzar la situació, i afirma que pensa obrir un altre tipus de negoci amb la seua dona i la seua sogra.

-Durant l'últim any, a Tortosa ha tancat la llibreria Viladrich, i ara vostès també anuncien la liquidació total. Com és que han decidit tancar la llibreria?
-«Nosaltres teníem un contracte de lloguer, i un cop ha arribat la finalització del contracte els propietaris del local ens han comunicat que no tenien intenció de renovar-lo. Per tant, nosaltres havíem de fer un pensament, i hem decidit tancar les portes. No provarem de traslladar-nos a un altre local.»
-Com és que no han decidit continuar amb la mateixa línia de negoci? O millor dit, els hauria agradat continuar amb el mateix contracte?
-«Si haguéssim pogut continuar, potser sí. El dilema te'l planteges quan la situació és diferent, i arribes a la conclusió que cal girar full, després de quinze anys. Un negoci familiar com el nostre, una llibreria petita, té moltes dificultats que s'incrementen quan has de començar de nou. A més, les llibreries menudes s'enfronten ara a altres problemes, diferents i més greus. La possibilitat de tornar a obrir és complicada.»
-És més complicat ara trobar locals a Tortosa per posar-hi una llibreria?
-«No ho hem mirat tant, i no ho sabria respondre. Però a ningú se li escapa que les rendes immobiliàries han crescut més que altres rendes, com les del treball o els beneficis que puguis aconseguir amb una llibreria. És difícil trobar locals assequibles per a aquest tipus de negocis, perquè les llibreries menudes estan passant per altres dificultats estructurals. Per tant, vam pensar que era molt difícil intentar-ho, i que ja no ho provaríem.»
-Quina és la data que han previst per oficialitzar el tancament?
-«Justament ho hem acabat de decidir. Volíem tancar a finals d'any, però tancarem en un parell de setmanes perquè la liquidació del que ens quedava s'ha fet molt fàcilment, en realitat molt més ràpidament del que ens pensàvem.»
-Sorprèn la serenitat i el realisme amb què afronten el tancament...
-«La llibreria ha estat la nostra principal activitat durant quinze anys, però hem decidit no continuar. Sabíem que ens podíem trobar en aquesta situació, perquè els petits autònoms també ens movem en el lliure mercat, amb totes les seues dinàmiques. No és una situació especialment tràgica per a nosaltres, i més tenint en compte que no som propietaris.»
-Però no és més dolorós, quan una llibreria ha de tancar?
-«Les llibreries tenen un component romàntic que no tenen altres negocis. Les llibreries comparteixen el romanticisme que envolta la lectura i el llibre, i crec que el negoci de llibreter també està excessivament mitificat. L'altre dia pensava que gran part del temps me l'he passat carregant i descarregant caixes. No crec que siga positiva aquesta veneració romàntica per l'objecte-llibre i pel fet de l'escriptura. La meua actitud davant del món del llibre és més aviat escèptica i crítica. I les llibreries també s'han convertit en un negoci com qualsevol altre. Ara la força la tenen les grans editorials i les grans distribuïdores, i els punts de venda són llibreries clonades, amb els mateixos llibres...»
-Amb tot, la seva llibreria sí que tenia un valor afegit, perquè estava molt especialitzada en literatura catalana.
-«Sí, quan vam obrir el negoci, vam decidir que nosaltres faríem la llibreria que tindria una ciutat catalana, en un país que fos normal. Els problemes de la gent serien els problemes quotidians de qualsevol ciutat, i no els problemes sobre l'ús de la llengua i la pervivència del nostre llegat cultural. Si podíem tenir un llibre en català i castellà, l'oferíem primer en català.»

El Punt (16-Novembre-2006)

10 comentaris:

  1. I és que los oficis clàssics aviat no existiran.
    Llibreter?
    Però algú llegeix?
    Si, best-sellers.
    I ja els venen al Sabeco.
    En això i un Sant Jordi de paradetes, cultura literària.
    Em fa pena, i ràbia.

    ResponElimina
  2. La cultura catalana i en patrticular la de les nostres Terres de L'Ebre, se vora greument perjudicada si, llibreries com estes, decidixen tancar per dificultats econòmiques.
    Tots sabem que el peix gran se minja al menut, però per a n'això estan les institucions. Per a salvaguardar la nostra cultura i el nostre tret identitari davant de la inhumana i impersonal globalització.

    ResponElimina
  3. Pero de que parles comedianta si tanquen perque acaben amb el contracte del local .Per cert a vinallop en tens de contracte .

    ResponElimina
  4. Què fàcil és insultar i atacar darrera del anonimat.
    això a casa meua li diem cobardia

    ResponElimina
  5. Comedianta. Al teu blog dius que ets escriptora. En quina editorial has publicat? Estaven els teus llibres a la LLibreria del Temple?
    Vull que me'n dediques un amb la següent dedicatòria:

    La millor escriptora del món mundial al seu únic fidelíssim lector.

    ResponElimina
  6. no tobro bé que la gent, que no pense o sigue d'un altre partit insulte o face comentaris despectius
    i insultans com este ultim, jo firmo vaig l'anonimat sobre la mamera que jo penso, pero d'aqui a entrar en la dinaminca que ho fan alguns la veritat crec que un bloc com aquest no se ho mereix.

    ResponElimina
  7. Gràcies a néste últim anònim.
    Continuo confian en que parlan la gent s'entengue

    ResponElimina
  8. Qui no vulgui pols, que no vagi a l'era.

    ResponElimina
  9. Segons este últim anònim, opinar i sobretot si ho fas com a n'ell no li agrada és buscar que t'insulten i que t'acusen de tot lo que li passe pels...
    Visca la censura!
    tothom a callar!

    ResponElimina
  10. Comedianta. Ja sé perquè vas estudiar psicologia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta