6 de desembre del 2006

Camp de golf amb tarongers al fons

la crònica
El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar dilluns a la nit la modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) a la zona del Mas de Xies, el lloc en què la promotora Tortosa Golf Resort vol construir el seu camp de golf, un complex hoteler i un miler d'habitatges. Un tema polèmic, i que l'Ajuntament encara ha complicat més amb motiu del procés administratiu. De fet, cal recordar que l'alcalde ja va haver de deixar al damunt de la taula, els primers dies d'agost, l'aprovació del complex turístic de Vinallop, per acabar de polir el conveni urbanístic amb l'empresa promotora. Dilluns, el ple va haver de desfer l'aprovació de la modificació puntual de l'aprovació provisional del POUM, perquè el que calia modificar era l'aprovació definitiva del planejament. Així, el que havia de ser un simple tràmit administratiu va convertir-se en un llarg i complex debat, amb moments per a la ironia però també per a l'amargura. La necessitat o la inconveniència de construir un camp de golf va tornar a dividir l'Ajuntament i el mateix equip de govern, fins al punt que el PSC va necessitar els vots de CiU i el PP. A més, la regidora independent Amparo Moreno, ara a l'oposició, va arribar a enfrontar-se amb el portaveu del seu grup, Josep Maria Franquet, encara al govern. Franquet va dir que el projecte de Vinallop no vulnerarà els principis de la nova cultura de l'aigua, ja que els habitatges i el camp de golf en consumiran un total de 475.000 metres cúbics l'any. De fet, Franquet va dir que 400.000 metres cúbics seran d'aigua depurada i que el camp de tarongers que hi havia previst a la mateixa zona n'hauria gastat 600.000 metres cúbics anuals, amb l'inconvenient que seria aigua de pous i per tant representaria una sobreexplotació de l'aqüífer. Però Moreno va lamentar els arguments del seu portaveu, i va posar en dubte que la nova cultura de l'aigua proposés la substitució de tots els tarongers del territori per camps de golf, per aprofitar més bé els recursos hídrics i fer un turisme sostenible. Ferran Bel (CiU) va ironitzar sobre els arguments de la regidora, i va proposar-li que els independents presentin una moció arreu del territori per substituir tarongers per camps de golf, «ja que marcarien una època». Però Moreno va preferir parar-li els peus, es va mostrar visiblement molesta i va remarcar-li que està en contra de fer camps de golf en qualsevol lloc del territori. A més, la independent va acusar els diferents portaveus de voler ridiculitzar-la i de tergiversar les seues paraules. Els altres enfrontaments dialèctics van estar protagonitzats per Lluís Martín (ERC) i Antonio Faura (PP), però també pel republicà i el regidor d'Urbanisme. José Martín va assegurar que els arguments del portaveu d'ERC l'estimulaven, i va acusar el republicà de ser un sacerdot que pretén interpretar en exclusiva «la bíblia de la nova cultura de l'aigua».

El Punt (6-Desembre-2006)

9 comentaris:

  1. Aquest Ajuntament cada cop és sembla més a una pel.lícula dels germans Marx. No de marxistes polítics, que ja no ho són encara que s'autoproclament d'esquerres, sinó de marxistes humorístics. Groucho podria ser l'urbanita Martin, amb la seva verborrea-urbanística que sembla que sap i tot de què parla. La parte contratante de la primera parte...como una y cuento dos. O potser Groucho també podria ser interpretat per Franquet. Tothom sap que l'humor se li dona bé. Fa riure. El mudet, algun d'aquests regidors de pessebre, d'aquests que s'assenten al ple i no parlen, ni piulen. Ni toquen l'arpa. El tercer germà, el del barret, és l'aprofitadet. Algú s'atreveix a adjudicar-li el paper a algun regidor?

    ResponElimina
  2. pos xeic, hi tant per que triar i han tants de muts ....
    suposo jo que cap d'esta colla de desastrats pot apreciar les ironies marxistes, per això son com son.
    no tenim ajuntament
    no l'hem tingut mai encara
    sempre una colla de patates molt grillades plenes de cucs

    ResponElimina
  3. La imatge sembla bucòlica. Gespa, tarongers, xalets, hotels, tot en una síntesi idíl·lica.
    Ebrencs amb camps de golf a mà. Tot un luxe!
    Si, desenganyem-nos, Marbella, els higthfrikis, és lo millor pel territori.
    Necessitem pasta navarra. I morro ebrenc. Per a que amb unes desenes d'immigrants, i los calerons negres de sempre, puguem canviar la faç de la Terra i guanyar "una pasta gansa"
    Que si!
    Que si!
    Que si!
    Que el golf es para mi!
    Ai iiiiiiiiiiiiiiiiii genial!
    Me pasas el hierro cinco?

    ResponElimina
  4. Per a mi, el més xocant de casos com el de Vinallop és carregar les tintes contra el golf. EL golf solament és el motiu, el dinamitzador, l'excusa. Per ami, és increïble que de sobte tantes famílies hagin decidit traslladar-se a viure a Vinallop, de tal manera que l'ajuntament és veu obligat a escometre aquesta demanda social i donar permís per a la urbanització, al llarg i a l'ample. Per a mi, és fantàstic que tanta gent hagi decidit abandonar el centre ciutat de Tortosa i abandonar els poc o molts serveis urbans per anar a fer gran un llogarret, digue-li pedanía, des d'on hauran de menester els vehicles privats per a tot, on no gaudiran de wifi, ni de banda ampla, ni d'altra cosa que alguna elefanta morta, vaja; i ja em disculpo davant del veïns de VInallop, que no vull menystenir-los.

    GOlf: Bona excusa té el malalt!

    ResponElimina
  5. Hem de ser una mica més raonable. El camp de golf és una bona oportunitat per a Tortosa, és una inversió turística important. Genera ocupació directa i indirecta. Aporta turisme de qualitat.
    Un altra cosa és que el govern de Tortosa ho estigui gestionant malament o no faci la feina ben feta. Això són figues d'un altre paner.

    ResponElimina
  6. Bona oportunitat per a qué?
    Seria bo que ho expliqueu una mica amb cara u ulls.

    ResponElimina
  7. A mi hem va pareixer una vegonya com els regidors de Tortosa van respondre després de la intervencio de la regidora Amparo Moreno.

    Trobo que la regidora va deixar clar desde un primer moment la seva oposició als camps de golf i els regidors van voler aprofitar les seves paraules amb metafora per intentar deixar-la en evidencia i fer ironia, incluit el seu company polític, el Sr. Franquet.

    No crec que sigui acceptable aquest tipus de comportaments al ple de un ajuntament, si tenen ganes de gresca que se'n vagin al bar.

    ResponElimina
  8. al primer anònim, això de martin l'urbanita et delata. Perdona per l'incordio pero tu sap lo mateix de marxisme que de cine de barrio de la primera espanyola.

    ResponElimina
  9. Jo només trobo que fer un camp de golf a les Terres de l'Ebre és una incongruència! Tan de lluitar contra l'especulació urbanística de Múrcia i Alacant, que ens volien prendre l'aigua per a que els pijos espanyols puguin gaudir dels magnífics camps de golfs regats en aigües del nostre riu; i ara, som nosaltres qui volem construir una atracció turística que demana una despesa d'aigua fora de les nostres possibilitats?. Assumim que a les nostres terres gairebé no plou mai i no anem sobrats d'aquest bé essencial per a la vida. Per molta "pasta" que pugui generar a la ciutat i al territori, des d'un punt de vista ecològic i medioambiental crec que és una aberració!!
    Com mos han de prendre en serio? Mos queixem per la despesa d'aigua de Múrcia, i natros fem lo mateix. Me'n dono vergonya!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta