7 de desembre del 2006

Alerta a Tortosa pel reompliment de la capçalera d'un barranc a Mig Camí

L'alcalde ja ha decretat dos cops la paralització de les obres i ha imposat una sanció, i no descarta arribar als tribunals

Un grup de veïns ha denunciat la represa d'uns moviments de terra que l'Ajuntament de Tortosa ja havia paralitzat en dues ocasions a la zona de Mig Camí, perquè l'empresa encara no té el permís municipal d'obres. De fet, l'alcalde de Tortosa ha sol·licitat un informe d'urgència a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que l'empresa estaria reomplint la capçalera d'un barranc amb grans quantitats de terra, per construir-hi una desena de xalets. Joan Sabaté va explicar que l'Ajuntament està al damunt del tema, i que avui mateix enviarà un inspector municipal per verificar si l'empresa ha continuat les obres, i perquè aixequi l'acta corresponent. De fet, l'alcalde va explicar que ja han imposat una sanció a l'empresa, i que no descarten arribar als tribunals.

L'alcalde de Tortosa va confirmar que ja ha decretat en dues ocasions la paralització de les obres, ja que els moviments de terres no tenen l'autorització de l'ACA ni la llicència municipal. En aquest sentit, Joan Sabaté va detallar que havia parlat personalment amb un dels promotors, per fer-li entendre que ningú pot fer obres sense els permisos necessaris, «i menys encara uns treballs d'aquesta importància, com els que s'estan fent a la zona de Mig Camí». Tot i això, l'empresa va reprendre l'activitat després del primer decret de paralització, i l'Ajuntament va respondre amb l'aplicació d'una sanció econòmica «força important». Sabaté hi va afegir que l'Ajuntament encara no tenia constància d'un segon acte de desobediència de l'empresa, però va garantir que, avui mateix, un inspector municipal aixecarà acta dels fets.
L'alcalde també va explicar que no sabia si la capçalera del barranc s'està reomplint amb la terra que s'està extraient a les obres de l'obertura del barri de Santa Clara, com han denunciat els veïns. En qualsevol cas, Sabaté va precisar que no ha estat un transport constant de terra, cosa que facilitaria fer un seguiment, i va recordar que l'Ajuntament no s'encarrega directament ni de les obres ni del transport de la terra extreta a Santa Clara. Amb tot, Sabaté va manifestar que el consistori no descarta acudir als tribunals, si l'empresa torna a incomplir la paralització.

> L'inici del barranc de Caputxins

Fonts tècniques van detallar que la zona de Mig Camí que estan reomplint amb terra és la capçalera principal del barranc de Caputxins, encara que el naixement té un altre ramal. Les mateixes fonts van remarcar que l'ACA hauria d'actuar i interposar una denúncia, si es confirma que les obres han afectat el domini públic hidràulic, ja que no es poden reomplir ni modificar les lleres dels barrancs sense l'autorització de la confederació, que també tramita l'ACA. A més, van valorar que les terres presenten un grau de compactació molt insuficient, i que un fort aiguat podria provocar un gran esllavissament.

>
L'ACA ja estudia la sol·licitud

L'ACA no només està preparant l'informe que li ha reclamat l'Ajuntament de Tortosa, sinó que també està estudiant la sol·licitud de moviments de terres que l'empresa li hauria presentat fa pocs dies. Segons fonts properes a l'Agència, i sempre depenent dels informes tècnics, l'ACA podria exigir a l'empresa que si vol continuar les obres faci una adequació de l'espai amb diferents terrasses, per laminar la baixada d'aigües en cas de produir-se pluviometries importants. Les mateixes fonts van explicar que aquest ramal de la capçalera del barranc de Caputxins és un punt tradicionalment conflictiu, una antiga pedrera en què s'havien abocat tot tipus de runes i residus. L'objectiu de l'actual reompliment de la capçalera, que segons els veïns estaria fent-se amb les terres que s'extrauen de les obres del nou vial de Santa Clara, seria l'adequació d'uns terrenys privats per construir-hi una desena de xalets. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va recordar que aquest sector del terme municipal admet un aprofitament residencial, però va precisar que abans de construir els xalets l'empresa necessitarà la llicència municipal, així com presentar el projecte d'urbanització dels terrenys. «Primer hem de saber com i on volen construir els habitatges», va dir l'alcalde, que també va dir que ara mateix hi hauria «problemes», si plogués molt.

El Punt (7-Desembre-2006)

21 comentaris:

  1. Ves, fes tu el mateix, a veure les conseqüències.

    ResponElimina
  2. Terrorífic, he anat aveure-ho i és terrorífic.
    Com s'ha pogut tolerar aquest fet?
    De quí és propietat aquesta parcel.la?

    ResponElimina
  3. És molt extrany que tot aquest fet hagi succeït al davant dels nasos de tothom i que els inspectors d'obres i, en conseqüència els responsables d'urbanisme no hagin fet res al respecte.
    L'alcalde alguna cosa haurà de dir al respecte. Alguna cosa seriosa és clar, no les xorrades que ha comentat fins ara.

    ResponElimina
  4. Xorrades, obrir un expedient i imposar una sanció. Estem en una democracia. No podem enviar els tancs i l'exercit. Els de unioXtortosa que hagueseu fet?

    ResponElimina
  5. S'estan minimitzant els riscos que comporta la contrucció a les lleres dels barranc; i aixó es alarmant..Una simple ullada a les corves de nivell demostren la inconsciéncia de determinades actuacions urbanístiques..D'aixó tenim ja suficients exemples dintre del terme municipal.Cal remarcar que l'inundabilitat d'aquets terme prové precisament dels barrancs...Els barrancs no avisen...

    ResponElimina
  6. Maria Cinta, qualsevol persona devota que vagi a fer una prometença a la Mare de Déu de la Providència a l'ermita de mig camí ha pogut veure des de fa temps les obres. Tones i tones de terra, maquinària pessada, blocs de pedra, des de fa mesos. Qui és el promotor. A Marbella la gent està a la pressó per donar llicències en zones verdes. L'Ajuntament ha donat llicència per fer aquests moviments i per edificar a la capçálera d'una barranc, una llera que és un bé de domini públic. Això és molt greu. És un delicte. Algú hauria d'anar a la pressó. Dimissions ja!

    ResponElimina
  7. A veure si hu he entes sociata3972..
    Perque hi ha (afortunadament) democracia, no es pot fer res mes que obrir un expedient i sancionar.
    Que les forçes de seguretat no han d'actuar i amb contundencia si cal, quan conve? ó no et retiren el cotxe de forma expeditiva quan destorba? ó no actuará la policia local si ocupes un carrer per obres i no tens permis? etc.
    Vol dir que si puguesin tornar 12 anys atras algu no hauría enviat els tancs per tal d'evitar la construccio del camping "Las Nieves" de Biescas.
    Li rercordo que el mateix alcalde ha dit, segons aquest mateix blog, que si ploges molt tindriem problemes.
    Com darrerament alguns s'han encarregat de recordar -amb motiu del cessament de la regidora A. Moreno- que no es nessesari ser catedratic per a ser regidor, cosa obvia, per los vist, tampoc cal ser llicenciat amb historia ni hidrolec.
    I, per cert, Sr. Gustau Moreno no estaría de mes, que a traves aquest blog -que tant frecuento- ens pugues informar de quina es l'empresa autora del disbarat, ja que els qui hu han permes ja hu sabem.
    Prou d'aduladors i d'incompetens.

    ResponElimina
  8. Si, que es sapigui qui posa en perill construint a la capçalera d'un barran. Si el propi alcalde reconeix que hi ha perill!!! Aquest Ajuntament és un catxondeo que tan sols persegueix a les velletes i mima als galifardeus poderosos.

    ResponElimina
  9. Pos lo mesmo volen fer ...... a gairebé tot lo Barranc de Xíes. I, gairebé, l'ajuntament els hi dona subvencions als constructors.
    I ara s'esmelega l'alcalde per uns trailers de terra? Pos quan comence lo camp de golf adeu barranc! I probablement, adeu cases del final del barranc si no fan les terrasses bé.
    Massa fariseu!

    ResponElimina
  10. sociata3972, tens idea de com funciona l'urbanisme?. Sembla que no. L'Ajuntament té suficients competències per aturar efectivament les obres que siguin dubtoses de cometre irregularitats.
    Un alcalde no s'ha de limitar simplement a lluir el tipo el dia de la processó de la Cinta. Un alcalde deu de defensar els interessos de la ciutat.
    Potser que algú ens digue el nom de l'empresa i així entendrem perquè no s'han aturat les obres no?
    Percert, als sociates vos porten marcats com als ramats o què? (sociata3972)

    ResponElimina
  11. Jo tampoc entenc res d'urbanisme, però intento entendre les coses amb petites dosis de sentit comú.

    Hi han dues diferències, en primer lloc el que passa a la via pública. Aquest és un espai públic regulat per unes ordenances, que permeten a la policia local actuar directament, així retirada d'un vehicle mal estacionat o uns materials d'obra dipositats al mig del carrer.

    Un altra molt diferent és el que succeeix a l'interior d'una finca privada. Encara que hi hagi una ordre de l'alcalde de paralització, encara que hi hagin mil expedients oberts, a veure quin policia local té pebrots d'entrar i executar una retirada de materials i precinte de l'obra, si no disposa a sota el braç d'una ordre judicial per fer-ho. No seria el primer funcionari públic demandat per entrar en una propietat privada sense ordre d'un jutge.

    Que jo sàpiga la policia, tan sols pot penetrar en una propietat privada quan hi han indicis clars de la comissió en aquell mateix moment d'un delicte.

    Per afirmar que una obra il·legal a més d’una falta administrativa és un delicte, es competència dels jutjats. On entrarà no solament la infracció urbanística, sinó també la reiterada desobediència a les ordres de la autoritat que l'alcalde representa.

    I es aquí on s'entenen les paraules del Sr. Sabaté al afirmar que durà als promotors de l'obra als tribunals.

    A pesar de tot, no estic com altres en possessió de la veritat divina, i puc estar totalment errat.

    ResponElimina
  12. L'últim anònim no va massa errat. Però a banda de la possible comissió d'un delicte de desobediència amb temes urbanístics també es pot incórrer en delictes contra l'ordenació del territori. Una llera d'un barranc degudament delitimada com domini hidràulic és un bé de domini públic. La construcció en un bé de domini públic és un delicte. És normal que s'estiguin fent obres sense llicència en un lloc on l'alcalde diu que hi ha risc perquè és una capçalera d'un barranc i quedar'se tan tranquil? Si no ho té clar, denuncia als promotors a la fiscalia. Si no. Demà em faig un xalet on em passi pels ...

    ResponElimina
  13. Alguna llei, normativa, costum, .... no funciona massa bé?
    Tenim problemes en lo macho?
    No mos oblidem a les properes eleccions de passar per Ramos(històric fotògraf tortosí)!
    Rien va plus!
    Aposten senyores i senyors!
    Quin llençol serà el proper que perdrem?
    La Fontcalda? Lo Mascà? Cabrafreixet? Los ullals de Baltasar?
    Lo fet puntual s'esvaeix davant l'immensa quantitat d'agressions al territori i la poca consciència dels governants.
    A banda d'ideologies, la cosa ta malament.
    Si esta setmana Gerard Vergés parla dels voltors morts, no ens estranye que la veu del poeta parle aviat de la terra corrompuda.
    A n'este pas acabarem com a Oxaca.

    ResponElimina
  14. Pels de uXt l'anònim de les 3,28 els ha fet una lliço. L'ajuntament per una obra sense llicencia, pot obrir expedient, paralitzar les obres i sancionar. Que es lo que ha fet. El barrancs, rieres i rius es competència de la Generalitat, del Departament corresponent. I ells faran el mateix, obrir expedient, paralitzar les obres i sancionar. Ha de ser un jutge, qui a denuncia de la Generalitat(qui te la competència) o de l'Ajuntament o d'un o varis particulars ha d'ordenar que el barranc torni a ser el mateix i imposar una multa al responsable. L'Administració ha de seguir tots els pasos i deixar temps a la replica o defensa i per aixó el procés es fa molt lent.
    Dels altres comentaris despectius, res a dir. Em dic sociata 3972, per no voler ser anònim, perque el que dic al bloc, ho defenso enlloc i al mateix temps dono la oportunitat als altres usuaris al·ludits que em contesten. No crec que tingui la veritat absoluta, tot lo contrari estic sempre obert per anar aprenent cada dia dels demés.
    Lo de 3972, son els votants del PSC a Tortosa a les pasades eleccions autonòmiques i jo com soc molt humil em situo l'últim.

    ResponElimina
  15. Admeto que he pogut esta desafortunat amb la meva atribucio de responsabilitats a l'ajuntament, en quan pot ser que no tingue les competencies formals en aquest asumpte que a tants ens ocupa. Ara be, quan estesim en campanya electoral, a tots els candidats (A TOTS) s'els omple la boca dien que " el ciutada no enten de competencies i que al primer que acudeix es a l'ajuntament logicament per a que aquest li resolgue els problemes ".
    Que aquesta maxima serveixe no nomes per a guanya vots i la corresponent capitalitzacio electoral. O no s'ha fet aixi amb l'asfalt de la Avda. Generalitat i altres?

    ResponElimina
  16. Joaquin aquí et dono la raó, quan van mal dades tothom s'espolsa les responsabilitats, ningú es competent, i ningú sabia res de res. Però quan s'han d'apuntar un tanto, tots hi participaven, tots han tingut algo que vore.

    I tornant al afer del reompliment de la llera del barranc que ens ocupa, la responsabilitat de l'Ajuntament radica en la lentitud en les seves actuacions.

    Per a tot necesiten el tems de que disposen i mol mes: per a la llei de barris no van poder anar a la primera convocatoria, però un grapat d'ajuntaments si van poder anar. Per a la transformació agricola de pimpi, on van modificar un barranc i van destrossar tot l'entorn, s'ho van pendre en calma.
    Pel POUM, quan l'aprovaran?
    Tot ho deixen per a la setmana dels set dijous.

    Això passa per no tenir les coses clares, per no tenir un PROJECTE DE CIUTAT

    ResponElimina
  17. Crec que hem de retornar el debat als orígens i seria bo que tots sabéssim qui es el promotor de l’obra. També seria bo que algun grup de defensa de la natura i del desenvolupament sostenible, que en tenim algun per aquestes terres, posés la corresponent denuncia al jutjat

    ResponElimina
  18. Cal conèixer el promotor. Les accions urbanístiques tenen caràcter públic. Qualsevol persona té dret a conèixer l'expedient administratiu de concessió de llicència urbanística. Tan sols cal passar per l'Ajuntament de Tortosa, presentar una sol.licitud al Registre d'entrada...i esperar. A veure si l'Ajuntament li dona resposta... La seva costum, malgrat en té obligació, és no contestar. Són cecs i sords. De vegades quan veus alguns plens per la televisió local més valdria que fossin muds.

    ResponElimina
  19. Compte! Preguntant preguntant a lo millor l'amo i promotor es amiguet o conegut d'un cunyat o cosí d'algú de vosaltres els d'units per la comèdia! jajajajaja

    ResponElimina
  20. A l'anònim anterior. Als que tenen ilusió se'ls diu ilusos. NO n'hi ha cap de comèdia. El que està passant és molt greu.

    ResponElimina
  21. El company o companya de "torna la ilusió" si tanta informació té que la face pública,

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta