31 de desembre del 2006

El cas del Montepio com a pretext per parlar d'aquesta Tortosa descompensada

Avui fa set anys que Tortosa va quedar-se sense la seua última sala de cinema comercial, amb la projecció de la pel·lícula Ana y el rey a la pantalla del Montepio. Però la darrera vegada que vaig trepitjar el cine del barri de Ferreries va ser per gaudir d'Existenz, de David Cronenberg, en una sessió de cineclub nocturn d'un dimecres del mateix desembre. Tot i l'esforç dels socis del Montepio de Conductors Sant Cristòfol per mantenir oberta la sala, el cinema va haver de plegar per problemes econòmics, ja que l'empresari que el gestionava no podia afrontar el pagament de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). L'Ajuntament -i més concretament el regidor José Martín, que en aquella època comandava Cultura- va negociar fins a l'últim moment un possible ajut, però ja no hi havia marxa enrere. Després, la tornada del cinema comercial a Tortosa es va preveure per al 2003, amb la construcció del complex lúdic, esportiu i comercial i un multicinema de vuit sales a l'estadi municipal. Un projecte que després va traslladar-se a l'horta de Sant Vicent. Ara, la previsió és que puga començar a desenvolupar-se durant el 2007, però aquest retard ha deixat Tortosa durant més temps sense sales de cinema comercial; i al barri de Ferreries, sense cap equipament, públic o privat, de caràcter cultural.
En aquest sentit, considero que Tortosa és una ciutat desequilibrada i descompensada en molts aspectes. Els dos instituts de secundària i les instal·lacions esportives municipals -excepte les que hi ha a les pedanies- estan situats a la banda de Ferreries, mentre que un altre barri igualment poblat, com és el Temple, només té un col·legi sobresaturat i cap pista poliesportiva ni cap piscina, per exemple. És cert que el nou pavelló de Remolins resoldrà, en part, el dèficit d'instal·lacions esportives al marge esquerre del riu, però també que molta gent haurà de travessar tota la ciutat per arribar-hi, mentre no facin el tercer pont. I som uns il·lusos, si ens pensem que la gent hi arribarà a peu... D'altra banda, a la part de Ferreries no hi ha cap biblioteca pública, cap petit museu, cap sala d'exposicions, cap casal ni cap sala polivalent en què poder programar petites audicions musicals o representar teatre de forma regular. Els dos únics focus d'agitació cultural i social són l'associació de veïns de Ferreries-Sant Vicent i l'edifici atrotinat d'El Mercadillo, que té els dies comptats si finalment ha d'instal·lar-se l'escola de cuina.

8 comentaris:

  1. I per quan una sala polivalent on es puguin fer concerts, vindre algun dj i fer tot tipus d'activitata lúdiques i musicals. Si ve un grup er la ent jove a tortosa on té que tocar ? a l'auditori? Si no tenim un local on es pugui tocar, com c... o volem fer per atreure grups a la ciutat. I més igual si està a una banda del riu o a l'altra, si al terrno de l'alcalde o del capellà de l'esglesia del roser, el que importa es que estigui

    ResponElimina
  2. i si vols fer una xerrada o qualsevol cosa a l'auditori, demana'l en mesos i paga...

    i quins llocs queden per a fer res? L'ajuntament no disposa pràcticament de cap equipament per a realitzar activitats... que algú faci una llista en los equipaments i en les activitats que s'hi poden realitar (i les condicions que posen)

    anem bé

    ResponElimina
  3. seguim amb la "troupe patetique" dels polítics kutres i reclancos. Només miren lo seu melic i la seua butxaca.
    Ja seria hora que el pobre desidigues que es fa o no, ja que sovint tots es posen d'acord en fer la pitjor de les solucions.
    Ajuntament demolició!

    ResponElimina
  4. ec sí. que algú comence una recollida de signatures i una campanya per la demolició de l'ajuntament (i monument feixista del mig del riu també...).

    útilitat en tenen poca o gens, desan més del que fan i a sobre mos costen quartos...

    DEMOLICIÓ!

    ResponElimina
  5. La veritat, es nota que darrera dels polítics sempre van els empresaris fent-los pensar que les alternatives d'oci només són cines, pubs i discoteques, llocs on es poden fer diners. Són necessaris, però potser ho és molt més esquipaments culturals on la gent a més de gaudir, pugui desenvolupar activitats que donen més cohesió i relació entre les persones, en comptes de un simple lloc on un va a gaudir en actitut personalista.

    ResponElimina
  6. diculpeu, "equipaments" en comptes d'"esquipaments" i "actitud" en comptes d'"actitut" (esta era grossa, je je)

    ResponElimina
  7. Fins a quin punt es culpa dels polítics ?? crec que molta culpa la tenim els Tortosins (m’incloc) perquè no ens movem el suficient o els que es mouen sempre son els mateixos. No és per ofendre a ningú, però dones un cop d’ull a les millores d’Amposta i fem pena! (Sala de cinema, xarxa o cable al polígon, reciclatge soterrat, Atic2...) semblen quatre tonteries, però fa que pensà.

    És la meva humil opinió.

    Agur.

    PD: en això no vull treure la culpa que els correspon, als nostres polítics.

    ResponElimina
  8. Es molt fàcil parlar de responsabilitats polítiques , quan la ciutadanía es deixa portar i no mou un dit per rebatre si fa el cas ni per millorar les coses. En aquesta Tortosa; es viu en un "lletarg" social de pasotisme crónic. Ningú vol posar-li el cascabell al gat..Quan us puc assegurar que el gat no te ungles metafóricament parlant, i que moltes vegades actua amparat per l'ignorància dels seus ciutadans...Comprem un cascabell i fem -lo servir!!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta