5 de març del 2007

Els cinc assumptes peluts de Sabaté

L'alcalde de Tortosa acabarà el seu segon mandat amb una mà de conflictes socials i veïnals

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté (PSC), afronta la recta final del segon mandat amb una sèrie de conflictes veïnals i socials que no van enterbolir el seu balanç de govern fa quatre anys. De fet, són conflictes nous que han aflorat recentment per problemes que, en alguns casos, Tortosa arrossega des de fa temps: l'enderrocament de les cases de davant de la Catedral, l'afectació sobre els xalets del Canalet per la construcció de la variant de l'eix de l'Ebre i el retard en la reforma de les instal·lacions esportives. També hi ha focus inèdits, com el camp de golf de Vinallop i el malestar dels empresaris de l'antiga carretera de València.

El final del segon mandat de Joan Sabaté estarà marcat per la inauguració del nou recinte de Remolins, el compromís de la Generalitat per construir el nou hospital de Tortosa i l'inici de les obres de reforma de l'antic mercat del peix. Amb tot, hi ha una sèrie de conflictes socials i veïnals que podrien enterbolir el seu balanç de govern, i que fins i tot podrien complicar-li la campanya electoral. De fet, CiU ja ha basat bona part de la seua precampanya electoral a donar una visió catastrofista de la ciutat. «Falten 100 dies per canviar Tortosa. Repetim quatre anys més?», pregunta una propaganda de CiU que recull els titulars de premsa més negatius sobre la gestió de Sabaté. Com és d'esperar, el cap de gabinet de l'alcaldia, Eduard Ena, té una visió molt diferent dels diferents fronts oberts, i recorda que Tortosa es trobava en un període molt més convuls a finals del mandat anterior, quan la ciutat estava abocada en la defensa de l'Ebre.

«Els conflictes que hi ha ara no són problemes generals sinó qüestions puntuals, per veïns i col·lectius que d'una manera legítima defensen els seus interessos particulars», remarca Ena. «Però el canvi és important perquè abans a Tortosa la mobilització no existia, ja que els governs de dreta s'encarregaven de fer callar totes les veus crítiques», hi afegeix. Segons Ena, la lluita contra el transvasament va fer entendre a la gent que cal sortir al carrer quan no s'està d'acord amb l'administració. Amb tot, el regidor i representant de CiU a la comissió d'Urbanisme, Enric Simó, considera que molts d'aquests conflictes s'expliquen pel retard en l'entrada en vigor del nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM). «Sabaté no té un model de ciutat definit, i el retard del POUM ha provocat que Tortosa haja deixat d'ingressar molts de diners, com han fet altres ciutats pel boom immobiliari», diu Simó. El regidor de CiU també destaca la incapacitat del govern de Sabaté per reconstruir les escales de la Catedral, millorar les instal·lacions esportives i resoldre la construcció d'un pàrquing subterrani al centre. «El mercat del peix es reformarà gràcies a la iniciativa privada, i el pla integral del nucli antic (Pincat) només servirà per pagar obres que ja haurien d'estar fetes, com el nou vial de Santa Clara o la biblioteca», afirma Simó. En la mateixa línia, el republicà Salvador Peiró acusa l'alcalde d'haver tirat endavant projectes que no tenien el finançament garantit. «El pavelló firal ens ha hipotecat l'Ajuntament, i Sabaté ha hagut de buscar diners amb projectes com el camp de golf de Vinallop i el desenvolupament urbanístic de l'horta de Sant Vicent», conclou el regidor d'ERC.

> Moció de Salvem lo Canalet

El ple de l'Ajuntament debatrà aquesta nit la moció popular que ha presentat la plataforma Salvem lo Canalet, per rebutjar el traçat de la variant de la C-12 (eix de l'Ebre) que preveu Carreteres. També a l'eix de l'Ebre, els empresaris de l'antiga carretera de València reclamen que es construeixi una rotonda que solucioni els problemes de trànsit derivats de l'eliminació del gir a l'esquerra, que Carreteres ha fet per motius de seguretat. Uns altres veïns que estan mobilitzats són els afectats pel camp de golf de Vinallop, així com els expropiats de les cases de davant la Catedral. Fa mesos també va ser molt activa la plataforma Salvem lo Velòdrom, que pretenia evitar l'enderrocament de l'equipament ciclista, previst en el marc de la reforma de les instal·lacions esportives municipals. De fet, Joan Sabaté ha ajornat la possible demolició del velòdrom, però l'afer tindrà un lloc important en el debat electoral. Altres conflictes que han quedat superats són els parcs eòlics del Coll de l'Alba, l'antic mercat del peix i les contribucions especials de Campredó.

El Punt (5-Març-2007)

24 comentaris:

  1. Entre els asumptes "peluts" als que es fan referència en aquest artícle , jo afegiría la conversió de sól public en bé patrimonial, i posterior venda amb preus per sota de mercat,del que han estat objecte varies finques de titularitat municipal ; amb l'excusa de respondre a objectius socials i de interés general...Aquestes actuacions, han estat operacions estrictament recaptatòries, precisament per intentar eixugar el dèfict ja reconegut pel mateix govern municipal.

    ResponElimina
  2. EE granhermano ... no podia ser d'altra manera. Este xic no sap on té la ma dreta ni la mà esquerra. Com potser que estem parlant de l'obra de Sabaté a Tortosa i ens surti amb el PHN. D'això se'n diu AMAGAR EL CAP SOTA L'ALA.

    Ja ho sabem els ciutadans el posicionament passat de CIU sobre el PHN, NO SOM TONTETS. Ara bé, ni tontets ni tampoc vivim a la parra.

    Sabaté NO ha complert amb las eua obra de govern, ni més ni menys. Ha resultat un estafa per als ciutadans de Tortosa. No s'ha dedicat a la ciutat (li apremia més la seua particular carrera política).

    De tot plegat el més procupant és la seua incapacitat manifesta per governar i tirar la ciutat endavant. Ni model urbanístic, ni compromís social, ni promoció de la ciutat. A Tortosa, NARANJAS DE LA CHINA.

    ResponElimina
  3. AQUEST EDNA NOMES TE L'ARGUMENT DEL TRANSVASAMENT, EXPLICA QUE ESTEU VENET LO RIU D'AMAGAT EDNA I MIRA CAP AL FUTUR NO CAP AL PASSAT I TREBALLA DROPO

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Xeix xeic, estos socialistes encara tenen la moral de dir que han cumplit. Pos estem llestos. No han fotut casi res i encara van de xulos. jo no se si la propaganda preelctoral de CIU és encertada o no, però si que tinc clar que a Tortosa fa falta un canvi i, si pot ser, ben radical.

    Juanito Sabaté ja mos ha envolicat prou. Ara mos ven un altre hospital i suposo que d'aquí a 4 dies mos vendrà un altre pont sobre l'ebre, un parquing soterrat al centre de la ciutat, una altre parquing a ferreries, unes piscines noves cobertes i calentetes, vestidors decents, una bona neteja i manteniment de la ciutat. Bueno, lo que no ha sabut fer en 8 anys d'alcalde claro.

    ResponElimina
  6. Estic marejat: el segon comentari fa referencia a una entrada que jo no veig en lloc. O es que ensumi-heu amb Ena, tambe una mica fart de sectaris i estomecs agraits i/o amb esperança d'agraiment.
    Soc dels que pensa que J. Sabate no hu ha fet tot el be que calia esperar ...però, tant i tant malament com voleu demostrar algun que altre interesat? ¡no home no!.
    Critican d'aquesta manera tant poc imparcial i subjectiva, i sense reconeixer cap merit al adversari..
    No vos adoneu que perdeu tota credibilitat?
    I si ara dic que detras de Cinto s'amaga un regidor de Convergencia?

    ResponElimina
  7. Ara m'en dono compte que apart de marejat, estic despistat, perque he escrit fa uns moments que no se a que venia la referencia a E. Ena per par de Cinto, i resulta que es refería al text de la noticia, lo qual demostra que he escrit sense llegir-la.. Disculpes...però em ratifico amb lo de ensumiar amb Ena.

    ResponElimina
  8. be joaquin be, aixo vol dir que qui entra a criticar sense cap criteri ets tu!!

    ResponElimina
  9. Joaquim, salut i força. Sento molt que tingues tant poc criteri. Mira, jo opino el que vull, a favor de qui vull i en contra de qui vull. Ni més ni menys, aquesta és la gràcia dels blocs: la llibertat d'expressió i de pensament.

    Clar que algú tan sectari com tu no ho entent i surt a la defensiva d'aquell que li paga la poltrona.

    Només per aclariment (em pots creure o no, tant hi es). NO SÓC REGIDOR DE CONVERGÈNCIA. Sóc un ciutadà de Tortosa molt fart amb l'acció de govern de Sabaté. Clar que tinc les meues idees i no comulguen precisament amb el socialisme. però una cosa no treu l'altra.

    Que sàpigues que no m'ofens dient-me regidor de convergència, tot el contrari. Per cert, aprofitaré el tema per parlar en Bel a veure si me vol a les llistes.

    ResponElimina
  10. Sabaté no arribarà a complir ni amb el 40% del seu programa electoral. De temes pendents i temes conflictius oberts podríem fer-ne una llista interminable. A Tortosa li cal un canvi d'Alcalde i de dirigents, tant a nivell polític com tècnic.

    Visca Tortosa!

    ResponElimina
  11. Estic content, Cinto, no veus que he dit/insinuat:("I SI ARA DIC") que ets de Convergencia per a picarte?..
    Jo no se qui ets ni m'importa. I si em de parlar una mica seriosament, pasarell, et dire que t'empares en un despiste meu -que reconec- i demano disculpes, per a dirme:
    sectari, que em falta criteri i de pasada que tinc una poltrona pagada no se per qui.
    Per a tu tambe salut i força... al canyut i moltes gracies per la teua poca eduacacio.
    Per la meua part, em somet-ho al millor criteri dels lectors.. i punt.

    ResponElimina
  12. Martin diles a esos del canalee, que poc 4 mie.. casas te van a tocar a ti los huvsss... no $aben con quien hablan esos come miee

    ResponElimina
  13. Eso eso....!!

    ResponElimina
  14. A l'anònim de les 6,44 li demano que es moderi una mica. El proper comentari d'aquest estil l'esborraré sense donar més explicacions.

    ResponElimina
  15. Juan Sabaté ha estat el tercer alcalde que ha tingut Tortosa després del franquisme y per ara és l'únic alcalde que ha fet alguna cosa per la nostra ciutat. Ha fet alguna cosa pel casc antic, ha fet alguna cosa mercat del peix, ha fet realitat el nou pavelló firal, ha fet possible que el polígon Catalunya Sud hagi vist per fi la llum, sense l'alcalde s'ha acabat l'autovia Torotsa- l'Aldea, tindrem un POUM nou que suposo que després de les eleccions del maig que espero per al bé de Tortoa que sigui ell de nou l'alcalde de Tortosa tindren unes piscines com mereixem, un velodrom a Vinallop, una pista de d'atletisme a Jesus un nou i importan Hospital, un nou pont al Ebre, el desenvolupamen de molts plans parcials i un llargs etc. Quin es el programa de ciu? No em sabem res del que volen per a Tortosa, jo vos ho diré FUM.

    ResponElimina
  16. Granfermano EE, tranquilitzat que t'agafarà algo dolent. Mira després de vuit anys de govern de Sabaté Tortosa no ha tirat endavant, tot el contrari.

    De quin POUM parle?, suposo que d'este que ha costat vuit anys i encara no està aprovat oi?. Per tant a la ciutat no es pot pegar ni una sola paletada en condicions. (D'això se'n diu progrés?)

    Escales de la catedral per a fer. Les escales li van caure a Sabaté, i allí estan després de vuit 6 anys al terra. D'això se'n diu eficàcia?.

    Instal.lacions esportives???, res de res. L'estadi cau a troços. En vuit anys Sabaté no ha fet absolutament RES a l'estadi municipal. Fatal, Sabaté viu d'esquenes a l'esport de la ciutat.

    PINCAT????. Res de res, però res. Només ha servit per pagar dos obres que venen de 1999. vergonyòs!. El casc antic continua pel terra i abandonat.

    Bé, jo si que tinc clar que a Tortosa li ha arribat l'hora del canvi. Cal algú amb il.lusió i fermesa en les decisions per tal de tirar endavant la ciutat.

    ResponElimina
  17. Amic sociata 413: A pesar de Franco,el pais també va progressar..Pero les coses es poden fer molt millor!! T'ho asseguro!!!

    ResponElimina
  18. Per Cinto:
    Al casc antic de Tortosa, ara, fins i tot venen Promotors de fora, compren a preus mai vistos i rehabiliten en gracia i diners.
    Aixó, gracies a la politica de l'actual govern, aunque no vulguis recononeixer.
    En epoca CiU, els propietarisvenien a preu de saldo i s'hipotecaven per comprar un pis al GRAN PROMOTOR. ( el que fea l'urbanisme de Tortosa perque el regidor no pintava res ).
    Lo dolent es que si torna CiU, tornara el GRAN PROMOTOR i el seu urbanisme passant del POUM.

    ResponElimina
  19. Que malament vas de dades...De quan es el PINCAT guapet??? Pensa que la Generalitat paga el 50 %...I l'Ajuntament actual no pot ni arrivar-hi al altre 50% !!

    ResponElimina
  20. La falta d'informació fa dir moltes animalades i el desconeixement aboca a la tonteria.

    Anonim de les 8:35, vas tort i no t'enteres de res.

    Al casc antic qui està invertint amb sentiment són promotors d'aquí, de Tortosa. Però, pregunta'ls els problemes que els fica l'Ajuntament i Patrimoni.

    Aquí els grans promotors no vindran per culpa de la nefasta política d'urbanisma exercida pels socialistes a la ciutat. El POUM encara no està aprovat, no se si ho sabies o es que vius al nuvols.

    ResponElimina
  21. Hola, sóc E.E. Si m'heu de dir algo dieu-m'heu a la cara, valents

    ResponElimina
  22. ...Lo quieres susurrándote al oído...??

    ResponElimina
  23. No estic d'acord amb el programa de CIU a Tortosa en lo que respecta sobretot a urbanisme.
    Ells diuen que Tortosa no avança perquè es construeix molt poc.
    Això per a ells és progrés???
    No vull una ciutat amb monstres de tretze plantes a la seua entrada i amb un nucli antic abandonat. Així progressarem?
    No vull camps de golf amb mil vivendes de segona residència adossades mentre altres edificis de la ciutat se dixen perdre.
    No compartixo per a res esta idea que te CIU del progrés.
    Per a mi, això no és la solució sinó el problema.

    ResponElimina
  24. Que la foto que il·lustra la noticia no es de quan A. Giner va interrumpir un ple de l'ajuntament amb la complicitat del Sr. Alcalde?.
    Fins ara no habia tingut ocasio de comentar-hu, allo si que va ser gros. L'alcalde, amb les seues constans apel·lacions al estat de dret, la democracia, el respecte a les insitucions etc. es va acollonir i no es va possar al lloc que calia.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta