7 d’abril del 2007

Agricultura sap que la contaminació de l'aigua de la Palma va ser provocada

L'Ajuntament demana una nova anàlisi per recuperar el subministrament des del riu Montsant

El director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya, va confirmar que tenen indicis clars que la contaminació de l'aigua potable de la Palma d'Ebre, detectada el novembre passat, va ser provocada per un vessament d'herbicides. Segons Espanya, els tècnics van comprovar que s'havien registrat almenys dos episodis puntuals en una mateixa zona entre Margalef i la Palma, i fa unes setmanes que Agricultura ha establert un sistema de vigilància per intentar localitzar el focus de contaminació. El delegat va precisar que encara no es pot dir si va haver-hi intencionalitat, però va descartar una mala pràctica agrícola.

«El que tenim clar és que no ens trobem davant d'una mala pràctica agrícola, i per això el Departament d'Agricultura, Medi Ambient i l'Agència Catalana de l'Aigua vam decidir organitzar un seguiment constant i establir un sistema de vigilància, per intentar localitzar el focus de contaminació», va afirmar el director dels serveis territorials d'Agricultura, Antoni Espanya. De fet, el director va dir que els tècnics han aconseguit estrènyer el cercle en un punt molt concret entre Margalef i la Palma d'Ebre, però que encara no han identificat l'individu que hauria provocat la contaminació amb pesticides a l'aigua del riu Montsant. «Van detectar-se unes concentracions molt elevades d'herbicides en dos moments, i els tècnics van comprovar que els pics es registraven puntualment, ja que apareixien i després tornaven a desaparèixer», va detallar. Espanya va precisar que en un primer moment van pensar que es tractava d'una mala pràctica agrícola, però que aquesta opció va quedar descartada quan la contaminació va reproduir-se per segon cop. «Els episodis podrien ser intencionats o no, per algú que netegés la cuba dels pesticides al riu», va concloure Espanya.
Al novembre, la Palma d'Ebre va haver de buidar els dipòsits d'aigua provinents del pou d'abastament del riu Montsant, després que Salut hi detectés restes de pesticides durant una analítica rutinària. Durant més d'una setmana, els veïns van haver de beure i cuinar amb aigua embotellada, i l'Ajuntament va connectar la xarxa a la canonada alternativa que arriba a la població des del pantà de Margalef, amb aigua apta per al consum humà.

> Faran una planta potabilitzadora

Al marge del sistema de vigilància iniciat per la Generalitat, no hi ha cap actuació policial per esbrinar el responsable de la contaminació de l'aigua del riu Montsant. Així ho van confirmar el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó, i l'alcalde de la Palma, Gil Martí. D'altra banda, Martí va explicar que l'Ajuntament ha demanat una nova analítica per saber si pot recuperar el subministrament a través del pou del riu Montsant, ja que les últimes pluges haurien millorat la qualitat de l'aigua. A més, Martí va afegir-hi que les pluges també han enterbolit l'aigua del pantà de Margalef. L'alcalde va precisar que a vegades l'aigua de l'embassament fa mala olor, «potser pel contacte amb la vegetació», i que l'Ajuntament ja ha tret a concurs públic les obres de la nova planta potabilitzadora. Segons Gil, les obres podrien començar abans de l'estiu. La planta costarà uns 142.000 euros, però la Palma té diferents subvencions de la Generalitat i també de la Diputació de Tarragona.

El Punt (7-Abril-2007)

Foto: Web de la Palma d'Ebre

1 comentari:

  1. Una mica estrany que dies abans , es difongués per internet avisos reiterats de no beure agua potable per un suposat atempat per part d'algun grup fanátic...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta