10 d’abril del 2007

L'hospital Verge de la Cinta de Tortosa exportarà la nova guia visual de pantalla tàcti

El projecte Teseo permet a l'usuari saber on s'ha de visitar o trobar un pacient

La nova guia visual de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que ha desenvolupat la unitat de sistemes d'informació amb un quiosc de pantalla tàctil, podria implantar-se en altres centres de l'Institut Català de la Salut (ICS). És un projecte innovador anomenat Teseo, com el Teseu de la mitologia grega que va enfrontar-se amb el Minotaure i va poder fugir del laberint. De fet, l'objectiu és orientar els usuaris pels passadissos i plantes de l'hospital, que sovint poden semblar un laberint.


El projecte Teseo utilitza el navegador Firefox i està desenvolupat amb un programari lliure, cosa que facilitarà que s'adapti a altres centres hospitalaris. El prototip de terminal que ja s'ha instal·lat al vestíbul de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta és «del tot casolà», fins al punt que un fuster va fer a mida el moble del quiosc on van muntar la pantalla tàctil. El cap de la unitat de sistemes d'informació de l'hospital, Jordi Baucells, va explicar que estan «molt orgullosos» del resultat final del projecte, ja que fins ara no hi havia res semblant als hospitals catalans: «Som un hospital menut i també una unitat informàtica menuda, però crec que hem aconseguit dur a terme un projecte molt innovador, econòmic i molt útil per als usuaris de la sanitat pública». «Ara tot depèn que la resta d'hospitals també el vulguin implantar».
La nova guia visual és molt fàcil d'utilitzar, però, tot i així, la implantació del servei s'ha programat de manera gradual, de manera que els usuaris de l'hospital i el personal sanitari s'hi puguin anar familiaritzant. Les diferents opcions de l'aplicació, que s'ha instal·lat en un quiosc de color taronja amb una pantalla tàctil, permeten que les persones que arriben a l'hospital vegin l'itinerari que han de seguir, dibuixat sobre el plànol del centre i a partir del lloc on són. A la pantalla hi ha un menú que permet saber el lloc de la visita del dia, veure la llista de les pròximes visites, saber on és una habitació i on hi ha un servei determinat de l'hospital. Per consultar la visita del dia o la llista de les pròximes visites, l'usuari ha de passar la seva targeta sanitària per un lector. En cas que una targeta sigui il·legible, es pot utilitzar un teclat tàctil, en el qual cal escriure el número de targeta sanitària (CIP). A més, la guia ofereix altres informacions interessants per als usuaris, com les dades sobre l'ingrés o l'estada a l'hospital, i recomanacions sobre l'ús dels telèfons i els aparells de televisió a les habitacions.
De fet, la guia d'informació bàsica per als usuaris ja està penjada a internet, i la intenció de la unitat de sistemes d'informació és incorporar-hi també la guia visual del projecte Teseo. «Això permetrà que els usuaris de l'hospital puguin consultar, abans de sortir de casa, on tenen la visita i quin camí han de seguir per poder arribar-hi», va assenyalar Baucells. A més, va detallar que el nou sistema serà incorporat també a la intranet de l'hospital, amb opcions dissenyades perquè els nous treballadors del centre no es perdin buscant les dependències de l'hospital.
Tots els itineraris proposats mostren el camí més curt entre dos punts, i varien en funció de l'hora i el dia de la setmana en què es faci la consulta; a més, informen l'usuari en el cas que alguna zona de pas estigui tancada per obres.

> Protegir les dades personals

El perfil del sistema Teseo que actualment hi ha actiu és el de terminal, amb l'objectiu que els usuaris o visitants de l'hospital de Tortosa tinguin accés a la guia visual a través d'un quiosc informatiu. «El que més ens ha costat és la configuració interna», ha explicat l'informàtic Manel Zaera, que, juntament amb Jordi Martín, forma part de l'equip que ha desenvolupat el projecte durant tres mesos. Segons Baucells, també han tingut en compte la protecció de les dades dels pacients, i per això han previst un estalvi de pantalla que s'activa quan l'usuari acaba de fer una consulta, per evitar que altres persones puguin veure la mateixa informació. A més, ha avançat que ben aviat instal·laran un segon quiosc amb pantalla tàctil a l'entrada de les consultes externes, per tenir cobertes les dues portes més utilitzades pels usuaris de l'hospital. El pas següent serà posar quioscos amb pantalles tàctils a totes les plantes del Verge de la Cinta.

El Punt (10-Abril-2007)

1 comentari:

  1. mas tirar los dineros en tonterias
    cuando hacen falta para otros menesteres. Lo del hospital de tortosa ya me recuerda a los nichos
    bonitos por fuera y ojo por dentro
    da pena verdadera pena al director de esa entidad lo tendrian que mandar a picar piedras

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta